Derbyonsdag i norrserien

Onsdagskvällen bjuder på tre högintressanta matcher med derbykaraktär när den norra seriens andra omgång spelas.

I T3 Center väntar säsongens första Umeåderby när hemmalaget Teg tar emot Vännäs. Teg vann tre av fyra matcher mellan lagen ifjol och under försäsongen har man vunnit en match var. I Teg ser man positivt på säsongsinledningen trots förlusten mot Östersund i lördags.

– Det fanns mycket bra att ta med sig från den matchen även om det blev en förlust, säger Tegs tränare Håkan Wirtala till Tegs hemsida.

Positivt är det även i Vännäs, som med ett sent segermål fick med sig tre poäng från premiären mot Örnsköldsvik.

– Känns förbannat kul att vara igång med seriespelet och det är såklart mycket positiv i gruppen efter segern sist. Ikväll måste vi gå ut och ha respekt för motståndet, Teg är ett hårt kämpande lag med mycket kvaliteter. Det är derby och jag hoppas på mycket känslor och lite kompis

anda mellan lagen, säger Vännäs tränare Mattias Lund till Vännäs hemsida.

Kompisandan som Lund syftar på kommer ifrån den stora spelaromsättningen mellan de båda lagen de senaste åren. I Vännäs har sju spelare dragit på sig Tegströjan tidigare i karriären och samtliga tre tränare har ett förflutet i Teg. I Teg har fem spelare samt tränare Wirtala någon gång representerat Vännäs. Lägg där till att flera av spelarna har spelat ihop som juniorer i Björklöven.

Ett av kvällens två Norrbottenderbyn spelas i Haparanda när Asplöven tar emot Kalix. Under förra säsongen vann lagen två matcher var och under försäsongen har Asplöven vunnit båda matcherna man spelat mot varandra. Asplöven vill studsa tillbaka efter poängtappet mot SK Lejon i premiären som med säkerhet var en missräkning. I Kalix får man klara sig utan målvakten Christoffer Rifalk som under veckan blivit utlånad till Oskarshamn i Hockeyallsvenskan. Rifalk höll nollan i Kalix segermatch mot Kiruna i söndags och var en av seriens absolut bästa målvakter under fjolårssäsongen.

Ett annat Norrbottenderby hittar vi i Kiruna, där hemmalaget möter Boden i ett klassiskt möte med mycket historia.

– Det kommer bli en tuff match, Kiruna är ett bra lag. Vi vill givetvis fortsätta med de saker vi gjorde bra i söndags och förbättra de saker som kan förbättras. Det är alltid kul att spela uppe i Kiruna, det är en härlig rivalitet mellan lagen här uppe i norr, summerar Bodens assisterande tränare Henry AcresBodens hemsida.

Det återstår att se om Boden kan återupprepa succén från söndagens seger mot Piteå, samtidigt som Kiruna jagar säsongens första poäng efter att ha blivit nollade i Kalix.

 

Övriga matcher i omgång 2:

Sollefteå-Östersund

Piteå-SK Lejon

 

 

//Marcus Malmsten