Ny förlust för VIK, serieledarna vann på nytt och Borlänge segrade i sudden

Under söndagen spelades den åttonde omgången av hockeyettan västra, samtliga lag matchade och frågan var om VIK Västerås skulle studsa tillbaka efter uddamålsförlusten senast mot Skövde, skulle nykomlingen ha en chans borta mot serieledaren Mariestad? Och skulle Köping lyckas följa upp sin derbyseger över Arboga i fredags med en ny skalp?

Borlänge – Arboga 3-2 (sd)

Borlänge som slåss om en plats bland de fem första som tar sig till Allettan mot Arboga som haft stora problem under inledningen av serien och ännu inte lyckats ta sin första seger.
Men av det syntes inget under matchen, Arboga spelade riktigt bra, såg betydligt mer intresserade ut och lyckades lugga Borlänge på en poäng, även om det nog borde varit tre.
Arboga tog ledningen under den första perioden genom Oliver Nordmark och sett till spelet var det målet klart rättvist.
I den andra perioden började Borlänge åka mer skriskor vilket i sin tur gav en hel del powerplay, Arboga åkte på inte mindre än fem utvisningar på de första tolv minuterna av perioden och till slut gav det utdelning för Borlänge.
Kalle Östman tryckte in pucken bakom duktiga Lukas Klarström och då trodde nog många i ishallen att hemmalaget skulle ta tag i matchen, men glädjen blev kortvarig. 19 sekunder efter kvitteringen hade gästerna på nytt tagit ledningen. Simon Sandström avslutade ett fint Arbogaanfall när laget kom tre mot en och Sandström hade inga problem att överlista Marcus Hellgren-Smed.
I den tredje perioden var det Borlänge som skapade det mesta och det farligaste men Lukas Klarström i Arbogas kasse spelade med ett stort lugn och tog hand om det mesta.
Kvitteringen till 2-2 skulle dock komma, efter drygt 18 minuter, när Arboga dessutom spelade med en man mer. Lucas Venuto tog sig förbi samtliga spelare och drog upp en backhand snyggt bakom Klarström och såg till att matchen gick till förlängning. Väl där var det hemmalaget som ville mest och fick dessutom chansen att spela fyra mot tre när Oliver Nordmark åkt ut för en hakning.
Det tog 22 sekunder i powerplay, sen hade Hampus Berg dundrat in det avgörande målet för Borlänge.
Närmast väntar en ny bortamatch för Arboga när de beger sig till Skövde på onsdag och för Borlänges del väntar Grums på bortais på onsdagskvällen.

Köping – Skövde 1-2

I Köping möttes två lag med bra självförtroende efter sina senaste matcher, Köping körde över Arboga med 5-0 i fredags och Skövde besegrade Västerås i onsdags, trots det blev det en målsnål tillställning där målvakterna Christoffer Hanning och David Persson-Thorsell tog det mesta som avlossades mot dem.
Skövde tog ledningen efter drygt 15 minuter genom Hampus Forsling och efter knappa 19 minuter ökade Carl-Johan Sjögren på till 2-0 för gästerna.
Köping hade tre powerplay under den första perioden men lyckades inte alls med sitt powerplay-spel och Skövde kunde freda sig utan några större bekymmer.
I den andra perioden kom Köping ut som ett bättre lag och tog tag i taktpinnen, laget visade att de ville vända på matchen men Persson-Thorsell i Skövdemålet spelade stabilt och Köping lyckades bara hitta rätt bakom målvakten vid ett tillfälle, Jonas Nyman överlistade Persson-Thorsell

efter 11.33.
Närmre än så kom dock inte hemmalaget och trots att man plockade ut målvakten under slutskedet av den tredje perioden så ville inte pucken in bakom Persson-Thorsell och Skövde kunde plocka med sig samtliga tre poäng hem till Skaraborg.
Närmast väntar Arboga på hemmais nu på onsdag för Skövdes del och för Köpings del väntar bortamatch mot Lindlöven på onsdag.

Västerås – Kumla 3-4

På förhand kändes det som att Västerås skulle studsa tillbaka omgående efter förlusten senast och det började bra för hemmalaget. Fredrik Hetta fixade 1-0 under Västerås första powerplay, Pontus Holmberg ökade på till 2-0 under lagets andra powerplay efter knappt tolv minuter men Kumla bjöd upp till dans och såg till att både reducera och kvittera innan perioden var till ända. Felix Scharnke efter 15.05 och Martin Eberhardsson efter 15.44 och det blev helt plötsligt nerver i matchen igen.
I inledningen på den andra perioden fixade Kevin Weiskog sitt första mål för säsongen när han gav VIK ledningen på nytt men bara dryga minuten senare kvitterade Scharnke på nytt.
I den tredje perioden kom VIK ut och satte högsta fart från start men laget fick inte riktigt ordning på sitt spel och när chanserna väl dök upp stod Kumlas målvakt, Tim Harrysson på huvudet och parerade allt.
Istället blev det Felix Scharnke som fick sätta dit sitt tredje för kvällen efter åtta och en halv minut av den sista perioden och bli segerorganisatör ihop med Harrysson.
Thomas Paananen tog omgående sin timeout efter målet men det hjälpte alltså inte och VIK förlorar sin andra match på raken i hockeyettan västra.
Återstår att se om VIK kan få ordning på spelet till nästa match på onsdag när Forshaga kommer på besök till ABB Arena Nord. För Kumlas del väntar en ny bortamatch när Enköping tar emot på onsdag kväll.

Mariestad – Grums 3-2

Serieledarna mot nykomlingen kunde väl bara sluta på ett sätt? Svar ja, men inte utan att Grums bjöd på ordentligt motstånd.
Den första perioden gick dock helt i Mariestads tecken. Filip Engqvist fixade ledningsmålet efter nio minuters spel och fram till dess hade hemmalaget haft bud på mål vid flera tillfällen. 2-0 målet dröjde dock fram till 17.26 när Oskar Norlöv fick chansen på ett straffslag och hängde dit pucken bakom Martin Svedberg i Grumskassen.
Den andra perioden blev spelmässigt jämnare och Grums fick dessutom chansen att spela fem mot tre under nästan två minuter när först Filip Engqvist åkt ut för en hög klubba och sedan Lucas Larsson åkt på en femma för charging bara fyra sekunder senare.
Tyvärr för Grums del så tog Gabriel Johansson en utvisning 40 sekunder senare vilket gav fyra mot tre spel istället. Samma Johansson såg dock till att revanschera sig genom att fixa reduceringspucken bakom Tobias Sandberg i powerplay efter 11.28.
Grums skyttekung, Henric Höglund ordnade snabbt en kvittering i den tredje perioden men efter slarv i sitt eget powerplay fick Johan Dahlbom sätta 3-2 för hemmalaget efter 12.28 i boxplay och med det såg han till att samtliga poäng stannade i Skaraborg denna kväll.
Närmast väntar Surahammar på hemmais för Mariestads del och för Grums del väntar hemmamatch mot Borlänge på onsdag.

Forshaga – Lindlöven 2-4

I Värmland dominerade gästande Lindlöven spelet under hela matchen och siffrorna borde varit större än de blev.
Forshaga fick bara iväg 13 skott på 60 minuter medan Lindlöven sköt hela 54 puckar mot David Söderberg.
20 av de skotten under den första perioden, men trots det lyckades laget bara göra ett mål i inledningsakten. Felix Lundqvist stod för sin nionde balja för säsongen när han gav Lindlöven ledningen.
I den andra perioden spelade Forshaga upp sig och det var deras klart bästa period av dem tre. Laget såg dessutom till att göra två mål bakom Daniel Marmenlind men då hade redan Felix Lundqvist ökat på till 2-0 med sitt tionde för säsongen.
Calle Kjällström reducerade efter 13.20 och Stefan Kask kvitterade efter 13.58 i powerplay.
I den sista perioden tog gästerna över tillställningen på nytt.
Max Lalander fixade 3-2 efter drygt tre minuter och Albin Gunnarsson hängde sitt första mål för säsongen efter 12.36. Efter det spelade Lindlöven mest av matchen och väntade på slutsignalen.
För Forshagas del väntar VIK Västerås borta på onsdag i nästa omgång och Lindlöven tar emot Köping på onsdag.

Surahammar – Enköping

I Surahammar var det två jämnbördiga lag som möttes sett till hur det såg ut. Den första perioden blev en händelsefattig historia och det kändes som att bäda lagen var mer rädda för att förlora än hade viljan att vinna.
Det dröjde till den sista perioden innan målvakterna Anders Olsson och Simon S:t Cyr fick kapitulera.
Oscar Sinnby spräckte sin målnolla för säsongen tre minuter in i avslutningsakten när han gav Surahammar ledningen och Enköping fick slita hårt för att skapa några målchanser mot ett starkt hemmaförsvar.
Det krävdes ett powerplay för Enköping innan Anders Olsson fick plocka ut pucken från nätet bakom honom för första gången denna kväll och det var Fredrik Lovén som krutade in pucken. Halvminuten senare hade Enköping vänt på matchen till deras fördel. William Warging satte sitt andra mål för säsongen när han fixade 2-1 för gästerna.
Joakim Lundholm valde att ta sin timeout och plocka ut sin målvakt efter 18.19 i hopp om att nå en kvittering men utan framgång.
För Surahammars del väntar Mariestad på bortais på onsdag medan Enköping tar emot Kumla i Bahcohallen på onsdag.