Profilerna inför ”Veckans match” Kalix-Piteå

Måndagskvällen bjuder på hockeyfest i Norrbotten när ”Veckans match” är tillbaka, denna gången från Kalix när hemmalaget tar emot serieledande Piteå.

Kalix har imponerat stort under första delen av säsongen och har fem imponerande vinster på de sex inledande matcherna. Enda plumpen i protokollet kom mot Östersund och utöver den förlusten har man vunnit samtliga matcher på ordinarie tid. En stor nyckel i Kalix framgångsrika spel är det stabila försvarsspelet man har visat upp. Trots att man lånat ut tilltänkte förstamålvakten och fjolårets bästa målvakt i Hockeyettan norra Christoffer Rifalk till Hockeyallsvenskan och Oskarshamn har man endast släppt in tio mål, vilket tyder på att det lyckosamma försvarsspelet är mer än bara en storspelande målvakt.

Kalix lagkapten Johan Pettersson gör sin fjärde säsong i Kalix sedan han vände hem till Norrland efter spel i bland annat i Oskarshamn, Vita Hästen och Karlskrona och har varit en av Hockeyettans bästa backar de senaste åren. Pettersson, som är både äldst och mest erfaren i ett i övrigt relativt ungt Kalix, säger att han dagligen försöker driva på laget genom sin roll som lagkapten.

– Jag är ju lagkapten i år, så visst försöker jag driva på laget. Man försöker alltid se till att alla är på plats och gör jobbet. Sedan är jag väl mer en sådan ledare som visar mer på isen än att driva på verbalt.

Kalix succéinledning förklarar Pettersson med att man i årets upplaga har en bredare trupp än tidigare.

– Vi har absolut en bredare trupp än tidigare men även fördelningen mellan femmorna ser annorlunda ut. Det är svårt att peka ut en renodlat förstafemma utan alla femmor har olika spelartyper som bidrar med olika saker. Jag tror att det ger oss en bredd över fyra femmor där samtliga bidrar med både hårt jobb och poängproduktion. Att vi har fem av sex vinster så här långt tror jag beror mycket p

å att om någon femma har en sämre match så finns det tre andra som levererar.

Pettersson lyfter även fram tränartrion Niklas Dahl, Petter Kristoffersson och Robin Lindqvist sätt att leda laget som en framgångsfaktor så här långt in på säsongen.

– Vi har en tränartrio som driver på oss varje dag. De är väldigt bra på att se enkla, små detaljer i spelet som sedan ger stor effekt. Vi har även en stabil grund i spelet som vi alltid kan falla tillbaka på.

I morgondagens match mot Piteå spår Pettersson en jämn och hård drabbning.

– Piteå är spelskickliga, så det gäller att vi inte bjuder på någonting. Dom har haft ett bra powerplay så här långt så vi får se till att hålla oss på banan. Men spelar vi som vi gjort under säsongsinledningen så ska vi ha en bra möjlighet. Matchen kommer bli jämn, men vi vinner med 3-2!

 

Om det är positiva tongångar i Kalix är det garanterat även glada miner i måndagsmatchens gästande lag. Efter att Piteå förlorade säsongens första match i derbyt mot Boden har man gjort rent hus och vunnit sex raka matcher. Storstjärnorna Magnus Isaksson och Joakim Högberg återfinns i toppen av seriens poängliga och allt verkar vara frid och fröjd i Piteå, som år efter år prenumererar på en topplacering i Hockeyettan norra.

Joakim Högberg är tillbaka i Piteå efter två produktiva säsonger med Tingsryd och Björklöven i Hockeyallsvenskan. Högberg har tidigare under sina fyra säsonger med Piteå i Hockeyettan gjort en bra bit över 100 poäng och mycket talar för ännu en säsong i toppen av poängligorna. Högberg menar att sättet Piteå tränar på var en stor del i hans beslut att vända hem, trots erbjudanden högre upp i seriesystemet samt utomlands.

– Först och främst trivs jag väldigt bra i Piteå sedan tidigare och jag kände att det var ett bra läge i min karriär och för min utveckling att komma hem. Det kändes helt enkelt rätt just nu.

Årets upplaga av Piteå skiljer sig från när Högberg senast spelade i klubben. Då fanns kulturbärare som Daniel Olofsson och Niklas Strandberg i laget, men nu är tanken att Högberg själv ska vara en av de ledande och mer erfarna spelarna.

– Vi har ett yngre lag än tidigare och årets trupp känns hungrig. Det som är positivt med Piteå är att det alltid har funnits en bra träningskultur och i årets upplaga är väl jag en av dom som ska visa vägen där. Så var det kanske inte senaste jag var här när vi hade en del äldre spelare kvar.

Att Piteå har gått som tåget så här långt på säsongen har till stor del att göra med förstafemman där Högberg kamperar ihop med Magnus Isaksson och Marcus Sandström.

– Som lag hade vi en bra försäsong men fick ändå en tung förlust mot Boden i första matchen. Det var skönt att vi kunde vända direkt och ta ett par vinster. Men vi jobbar hårt varje dag och alla vill hela tiden utvecklas så det är en bra miljö för att vinna matcher. Sedan har vi en härlig kemi i kedjan också, Isaksson spelade jag med senast jag var här så vi känner varandra väl. Sandström sliter mycket i det tysta och kedjan känns bra komponerad, vi hittar varandra bra.

Inför måndagens match med Kalix kommer Piteå fokusera på den egna prestationen och inte anpassa spelet för mycket.

– Vi brukar alltid fokusera på vårt spel oavsett motstånd, det finns alltid mycket att förbättra och justera i det egna spelet. Eventuellt går vi igenom deras powerplay och boxplay nära inpå matchen, men annars lägger vi inte speciellt mycket fokus på motståndarna.

Hur slutar då matchen? Frågar man Joakim Högberg är det inga tveksamheter.

– Vi vinner. Vad resultatet blir spelar ingen roll men vi vinner.

 

Veckans match ser du kostnadsfritt här

//Marcus Malmsten