Lalander skickade upp Lindlöven i topp, VIK tog efterlängtad trea och Borlänge fixade viktiga poäng

Under helgen spelades den näst sista omgången innan halva serien är spelad och därmed vänder.

En match spelades under lördagen där ett skadeskjutet Skövde tog emot Borlänge, under söndagen spelades toppmöte i Lindesberg när Lindlöven tog emot Mariestad och i Grums väntades storpublik när Västerås stod för motståndet.

Skövde – Borlänge 0-4

Omgången inleddes som sagt under lördagen. Tvåan mot femman i serien och det var viktiga poäng som stod på spel.
Nästan 1200 personer hade tagit sig till Billingehov för att se toppmötet men publiken bjöds inte på någon högklassig underhållning, rent spelmässigt. Båda lagen försökte spela offensivt men hemmalaget hade svårt att skapa några längre anfall samtidigt som Borlänge checkade högt och utnyttjade misstag från Skövdespelarna.
Både den första och den andra perioden blev ganska sönderryckta av utvisningar som väl i ärlighetens namn kunde ha släppts igenom, åtminstone en del av utvisningarna.
Skövde hade ett skott i ribban under den första perioden och Borlänge hade en i stolpen men perioden slutade mållöst.
I den andra perioden fixade Sebastian Bengtsson sitt åttonde mål för säsongen när Kasper Lindqvist skickade iväg en puck mot mål, pucken gick via flera spelare in bakom Tim Hultstrand och Bengtsson var alltså sist på pucken innan den gled över linjen.
När Borlänge fick chansen i powerplay under slutet av perioden kom även 2-0 målet. Joel Källström Englund fick tag i en lös puck när Skövde inte fick undan den och skickade snyggt in pucken i krysset bakom Hultstrand.
I inledningen av den tredje perioden kom även spiken i kistan när Kalle Östman ökade på Borlänges ledning till 3-0.
Borlänge gjorde en riktigt bra bortamatch samtidigt som Skövde inte kom upp i nivå enligt tränaren Tomas Kämpe.
I ett sista desperat försök att åtminstone spräcka nollan tog Skövde sin timeout och plockade ut Hultstrand för att spela sex mot fem men det slutade som det oftast gör, med mål i den tomma kassen, Joel Källström Englund skickade in sitt andra mål i matchen när han pricksköt 4-0 i den tomma kassen.
Marcus Hellgren Smed stod för en helgjuten insats i Borlänges mål och höll nollan för andra matchen i rad.
För Borlänges del väntar Kumla på hemmais på torsdag och för Skövde väntar bortamatch mot Enköping under onsdagskvällen.

Kumla – Köping 1-4

För Kumlas del handlade söndagens match om att försöka haka på topplagen i kampen om allettanplatserna men det var gästerna som spelade både smartast och dominerade stora delar av matchen.
Den första perioden var spelmässigt jämn men i den andra perioden tog Köping över mer och mer. Edvin Johansson gav sitt Köping lednin gen efter nästan fyra minuters spel. Kumla fick chansen att komma tillbaka målmässigt när Lars Jinghage blev utvisad för hakning men kvitteringen dröjde till Köping blivit fulltagliga igen. Felix Scharnke kvitterade och spräckte duktige Christoffer Hannings nolla bara sekunder senare.
Målet blev mest tändvätska för gästerna som matade skott mot Tim Harrysson och till slut tvingades han kapitulera. Ludvig Karlsson hittade nätmaskorna bakom Harrysson efter 13.39 och Köping kunde gå till pausvila i ledning.
I den tredje perioden såg Köping till att punktera matchen. Jonas Nyman gjorde 3-1 i powerplay och Ludvig Karlsson spikade slutresultatet i Köpings nästa powerplay.
För Köpings del väntar hemmamatch mot Grums på onsdag och Kumla beger sig till Borlänge på torsdag.

Arboga – Enköping 1-3

Arboga har haft en tuff start på säsongen och jagade under söndagen säsongens första trepoängare när Enköping kom på besök, och det började bra för hemmalaget. Pontus Näsén fixade 1-0 redan efter en dryg minut och Arboga tryckte på för ytterligare mål. Simon S:t Cyr i gästernas mål fick stå på huvudet flera gånger om för att freda sitt mål under matchen och stod för totalt 42 räddningar.
Enköping hade inte mycket eget spel under den första perioden men när laget fick chansen i powerplay kom kvitteringen. Daniel Andersson hittade en lucka på Ludvig Engsund och Enköping var med i matchen igen.
Även i den andra perioden var det hemmalaget som förde spelet och hade de bästa chanserna. Det var i powerplay som Enköping fick sina möjligheter till längre anfall och Simon Cederborg-Nilsson fixade ledningsmålet för Enköping efter 12.54.
Först då kändes det som att Enköping vaknade till på allvar och Ludwig Ahlin kunde utöka ledningen till 3-1 efter dryga 16 minuter.
I den sista perioden var det hemmalaget Arboga som stod för majoriteten av anfallsspelet, till viss del på grund av ett matchstraff på Ludwig Ahlin knappt fem minuter in i slutakten.
Men trots ett långt powerplay och mängder med skott mot S:t Cyr så lyckades inte Arboga hitta nätet och Enköping tog viktiga poäng samtidigt som Arboga får fortsätta vänta på den första segern för säsongen.
Nästa omgång väntar Skövde på hemmaplan för Enköpings del på onsdag och för Arbogas del väntar Surahammar på bortais på fredag kväll.

Forshaga – Surahammar 6-2

I Värmland spelades bottenmöte när Surahammar kom på besök till Ängevi ishall i Forshaga. Inget av lagen har haft något vidare försvarsspel i inledningen av serien så av den anledningen kanske det inte är så konstigt att de dryga 100 åskådarna fick se åtta mål.
Det första av Andreas Norrman i powerplay, knappt 14 minuter in i den första perioden. Det var dock det enda under de inledande 20 minuterna men när den andra perioden inleddes kom två snabba mål. Först kvittering till 1-1 av Oscar Sinnby i numerärt underläge och minuten senare smällde Henrik Tång in 2-1 för Forshaga i powerplay.
Forshaga förde spelet under den andra perioden och kunde och borde nog ha gjort något mer mål under perioden men Lucas Johansson såg till att hålla Surahammar kvar i matchen.
Direkt i inledningen på den sista perioden fixade Mathias Linnarud kvitteringen för Surahammar och det kändes som det kunde bli en nervös avslutning för publiken.
Men bara 24 sekunder senare hade Benjamin Trust sett till att Forshaga var tillbaka i ledning.
När dessutom Robin Bringsén visades ut efter fem minuters spel kom även 4-2 för hemmalaget. Jonas Johannesson hittade nätet bakom Lucas Johansson och bara en dryg minut senare kom även 5-2 när Anton Rhöse prickade in sitt andra för säsongen.
Stefan Kask avslutade målfyrverkeriet efter knappt tolv minuter och Forshaga tar därmed viktiga poäng i bottenskiktet.
Närmast väntar Mariestad på bortais för Forshaga på onsdag medan Surahammar tar emot Arboga på fredag.

Grums – Västerås 1-6

Västerås har haft stora problem under de senaste omgångarna och inför matchen mot Grums kändes det som att starten skulle bli viktig för VIK:s del. Och en bra start blev det för Västmanlänningarna. Fredrik Hetta satte 1-0 redan efter 24 sekunder på pass från Niclas Lehmann. Lehmann var även inblandad i Västerås 2-0 när han serverade Fredrik Johansson och efter drygt tolv minuter satte Kenny Källström 3-0 och Daniel Hansen blev utbytt av Rickard Ewen. Något som fick Grumsspelarna att tagga till och minuten efter målvaktsbytet kom reduceringen genom Axel Lundqvist.
Den andra perioden tillhörde gästerna helt och hållet. VIK spelade stabilt och bra och såg säkra ut i sitt spel, både offensivt och defensivt. När dessutom Fredrik Johansson satte 4-1 till Västerås så var matchen avgjord. Alexander Nilsson-Lindelöf ökade på till 5-1 innan perioden var över och i den sista perioden spelade Västerås mest av matchen. Kevin Weiskog fastställde slutresultatet till 6-1 13 minuter in i slutakten och Västerås tog sin första fullpoängare sedan segern över Borlänge den andra oktober.
För Västerås del väntar serieledande Lindlöven i ABB Arena Nord på onsdag kväll och för Grums del väntar Köping på bortaplan under onsdagen.

Lindlöven – Mariestad 5-4 (straffar)

I Lindesberg möttes ettan och tvåan i serien och det blev så jämnt som man kunde förvänta sig.
Gästerna började bäst och Roman Semjonov gav sitt Mariestad ledningen redan efter två minuters spel men Max Lalander kvitterade med sitt första av fyra under matchen efter knappt åtta minuter. När samma Lalander åkte ut för en slashing efter elva minuter ordnade Eddie Davidsson ett nytt ledningsmål för Mariestad endast 19 sekunder senare.
Lindlöven vägrade att ge sig och Jakob Olsson kvitterade på nytt efter drygt 15 minuter och trots stor dominans från Mariestads sida var ställningen oavgjord i paus.
I inledningen av den andra perioden satte Christian Hägg 3-2 för Mariestad och bara fem minuter senare satte Ludvig Collberg 4-2 för Mariestad och de tillresta Mariestad-fansen kände sig garanterat nöjda.
Den tredje perioden var det dock Lindlöven och Max Lalander som ville mest och såg till att reducera till 4-3 i powerplay efter drygt åtta minuter och när laget sedan chansade med att plocka ut Daniel Marmenlind och spela sex mot fem kom även kvitteringen. Med fyra sekunder kvar av ordinarie matchtid tryckte Max Lalander in sitt tredje mål i matchen och fixade förlängning.
En förlängning som blev offensiv med totalt tolv skott men trots det så blev förlängningen mållös och matchen fick avgöras på straffar. Väl där satte nämnde Lalander den avgörande straffen och såg till att ge bonuspoängen till Lindlöven och därmed även serieledningen.
För Mariestads del väntar Forshaga på hemmais på onsdag och Lindlöven beger sig till Västerås under onsdagen.