Visby tog extrapoäng i straffavgörande

Bara en av sex straffar i mål – och det var den som gav gästande Visby extrapoängen mot HHC inför 805 åskådare i Glysishallen.

Fotograf: Marie Nordström

1-2 (0-0, 1-0, 0-1, 0-0, 0-1) är siffror som egentligen berättar det mesta om matchen där både HHC och Visby ”stängde till” vid egen blå linje och såg till att inte lämna några ytor för motståndarna att med fart ta sig in i anfallszonen. Det blev överhuvudtaget en ”stängd” match där Visby var närmast att avgöra före full tid när HHC i slutet av tredje perioden drog på sig tre raka utvisningar inom loppet av 5.23.

Där försvann också HHC:s möjlighet att avgöra matchen och det var bara en het vilja, ett starkt försvarsspel och #35 Magnus Åkerlund i målet som ändå räddade en poäng till slut.

Efter en mållös förlängning fick straffarna avgöra vart extrapoängen skulle gå. Efter fem resultatlösa straffar var det Visbys Adam Eriksson som avslutade det jämna dramat med kvällens enda straffmål.

– Ser man till våra tre box play där i slutet av matchen så kanske vi får vara nöjda med att vi ändå tog en poäng. Det var en jämn mat

ch som slutade oavgjort och sedan vann Visby på sitt straffmål. Men det var ett bra lag vi mötte och de gjorde det svårt för oss. Vi fick inte riktigt upp trycket i benen och vårt passningsspel måste vara bättre om vi ska vinna sådana här matcher, sammanfattade ”Lillis” Lövblom.

– Defensivt spelade vi bra. Vi arbetar och försöker, men får ingenting med oss framåt, tyckte HHC-tränaren, som ändå kunde ta med sig att laget fortfarande efter 10 matcher är obesegrat vid full tid.

Första perioden såg nästan låst ut och skottstatistiken visar också att målchanserna var lätträknade. Den första riktigt heta chansen kom efter drygt 4 minuters spel när #14 Viktor Hertzberg (bilden ovan) sköt precis utanför stolpen och sedan fick Visby vänta ända till 12.01 innan det blev en riktigt farligt framför HHC:s mål.

Visby öppnade andra perioden klart bäst och hade tre riktigt heta lägen redan under första minuten. 1-0 (3.49) kom därför lite överraskande, men var också resultatet av en riktigt fin anfallskombination där #20 Mats Hjort och #21 Patrik Elfsberg bäddade för Viktor Hertzberg som inte fick någon ren träff, något som ställde Visby-målvakten Sammy Gustavsson som inte fick något grepp om pucken.

Efter ledningsmålet tappade HHC greppet om matchen och resten av perioden handlade mycket om försvarshockey och ibland en hård press från Visby, som jagade kvittering i långa anfall men inte fick någon utdelning.

När tredje perioden började fick HHC en gratischans att ta ett fast grepp om matchen när Visby fick inleda i numerärt underläge på grund av att spelarna var för sena ut på isen, men hemmaspelarna fick inte till något tryck mot Visby-målet.

Istället kom kvitteringen till 1-1 efter 7.19 och i det läget hade Visby definitivt tagit över. HHC fick stundtals slå ifrån sig och Visby var riktigt nära ett segermål några gånger, speciellt under HHC:s tre raka utvisningar, som blev riktigt jobbiga och som sedan också satt i benen under övertidsspelet. Av flera starka försvarsinsatser gjorde #9 Filip Lander (bilden nedan) sin bästa match så här långt och fick också priset som hemmalagets bäste spelare.

Straffavgöranden i hockey är ofta lotteribetonade och det är små, små detaljer som avgör. Så också den här gången då Visby lyckades ”stjäla” extrapoängen i HHC:s hemmarink.

När det gäller publiksiffran – fina 805 betalande – så blev det precis som vi förutspådde; att den här matchen samlade flera åskådare än onsdagens fem matcher gjorde – tillsammans…!