Försvarsspelet bäddade för ny seger

På två raka matcher mot toppkonkurrenter har HHC bara släppt in ett spelmål och mot Valbo var det just försvarsspelet som bäddade för segern.

Med 2-0 (0-0, 2-0, 0-0) tog HHC en ny skön hemmaseger efter en match där inte ens tre minuters spel i 5 mot 3 gav någon utdelning, men där istället en tvåmannakontring och ett snyggt samspel mellan #21 Patrik Elfsberg och #14 Viktor Hertzberg gav 2-0 i numerärt underläge.

När sedan backspelet och samarbetet med #35 Magnus Åkerlund i målet för det mesta höll Valbo borta från heta chanser kunde HHC hålla undan och med tre nya poäng ta sig fram till andraplats i tabellen, bara en poäng efter Huddinge.

– Vi har en stark backbesättning och det är en skön grund att stå på när det offensiva spelet inte har marginalerna på sin sida, menade också ”Lillis” Lövblom efter matchen.

– Men intentionerna och attityden fanns också hos forwards, men de fick inte riktigt slag på pucken den här gången, tyckte HHC-tränaren.

HHC fick en svettig avslutning med egen utvisning och Valbo i spel utan målvakt i slutminuterna, men kunde ändå styra bort det mesta och hålla nollan.

– Ja, jag var aldrig orolig i det läget när jag såg att alla gjorde vad de skulle och backarna höll rent framför Åkerlund, menade ”Lillis”.

– Ja, titta bara på Filip Lander. Han är minst på planen men störst i spelet, tyckte Magnus Nilsson.

Första perioden blev lite ryckig och bjöd på betydligt öppnare ytor än senaste matchen mot Visby. Valbo hade ett stolpskott, men å andra sidan hade HHC två frilägen och ytterligare ett par vassa chanser.

Andra perioden bjöd på både mål och känslor där det också ”rann över” vid några tillfällen och där en rad utvisningar förstörde spelbilden.

HHC:s ledningsmål efter 3.36 var viktigt och gav hemmaspelarna energi. HHC klarade ett tidigt box play och hade precis blivit fulltaligt när #10 Jonas Lindström drev upp pucken och hittade in till #41 Simon Lövgren som med en distinkt backhand sprätte upp pucken i bortre krysset.

När sedan HHC fick spela 5 mot 3 i två minuter var det många som väntade på utdelning, men hemmaspelarna körde fast totalt och hittade inte fram till målet. Det blev några skott utanför och några skott i täckningen – men inte ett enda skott på mål under utvisningstiden och det ”knorrades” rejält på publikplats (återigen över 700 betalande).

Lagen tog och gav och utvisningsbåsen hade ständiga besök när känslorna kom fram. Och till slut blev det ett numerärt underläge som istället gav utdelning för HHC. Filip Lander fick 2+2 i utvisningsbåset och Valbo såg sin chans att kvittera. Istället kom 2-0 (13.21) i en tvåmannakontring där #21 Patrik Elfsberg smart släppte pucken till #14 Viktor Hertzberg som styrde pucken i mål.

Därmed hade HHC tagit segergreppet och kunde sedan i tredje perioden tidigt ha tagit ledningen när #5 Henric Nordin klockrent sköt i stolpen. HHC spelade av matchen och fick också ett nytt 5 mot 3-spel under en minut utan att lyckas framåt.

Under slutminuternas Valbo-press kunde HHC sedan hålla undan och rädda hem tre nya poäng. Vi ska också konstatera att Valbo har ett bra lag den här säsongen. Nu fick till exempel ”Lillis” Lövblom möta sex av de spelare som han var med och förde fram till JSM-guld i Brynäs för några år sedan