Idel bortasegrar under onsdagen i västra serien

Onsdagen i den västra serien bjöd på några riktiga smällkarameller, bland annat två toppmöten när Borlänge tog emot Västerås och i Skövde där Lindlöven var på besök. Det blev en omgång med idel bortasegrar i de fem matcher som spelades, (Surahammar-Köping spelas på fredag).

Borlänge – Västerås 1-4

I Borlänge var hemmalaget ute efter revansch från det första mötet som Västerås vann med 2-0. Och Borlänge inledde piggt, satte hög press på Västerås och skapade en hel del chanser men det var Västerås som satte den första periodens enda mål. Marcus Bergman hittade en lucka hos Marcus Hellgren-Smed och gav Västerås ledningen. Ett ledningsmål som gjorde att VIK tog över stora delar av händelserna och spelade mer avslappnat.
Den andra perioden bjöd på fler målchanser än den första och det var hemmalaget som hittade nätet först. Jacob Thor fick hål på duktiga Marcus Dahlbom efter 5.18 men när Zebastian Bodini drog på sig en utvisning för tripping efter knappt elva minuter tog VIK tillbaka ledningen. Kaptenen Fredrik Johansson avslutade ett bra powerplayspel när han skickade in 1-2 efter 11.26.
Nästa gång VIK fick chansen med en man mer på isen small det igen, Fedrik Hetta levererade sitt åttonde mål för säsongen efter 16.11 och då rann det över för Borlänges burväktare när han ansåg att målet inte borde godkänts. Domare Daniel Eriksson valde att ge Hellgren-Smed en tvåminutare för abuse och då skickade Marcus Bergman in sitt andra mål för kvällen fram till 1-4 för VIK.
Den tredje perioden blev en ren transportsträcka där VIK enkelt kunde boxa ut och se till att Borlänge aldrig kom till några ordentliga reduceringschanser.
En tung förlust för Borlänge som har fem poäng ned till Köping under strecket men med en match mer spelad.
För Borlänges del väntar just Köping på bortais på söndag. För Västerås del väntar match hemma mot Enköping på fredag kväll i nästa omgång.

Enköping – Mariestad 1-4

Topplaget Mariestad begav sig till Enköping för att försöka spela till sig tre nya poäng och ta ett kliv närmare allettan.
Mariestad var också det lag som var klart bäst i den första perioden och vann skottstatistiken med 12-6 men Simon S:t Cyr spelade stabilt i hemmakassen och såg till att hans Enköping höll sig kvar i matchen.
Men i den andra perioden var det inget snack längre, Mariestad visade klass och såg till att avgöra matchen. Oscar Olsson skickade in ledningsmålet efter en dryg minut och när sedan Fredrik Lundin fick matchstraff för en tackling mot huvud gick Mariestad ifrån till 0-3. Filip Thörnqvist gjorde mål redan sex sekunder in i powerplay-spelet och Eddie Davidsson ökade på efter 8.56. Rickard Eriksson lyckades förvisso reducera för Enköping under slutskedet av perioden men Mariestad hade bra kontroll på händelserna.
I den avslutande akten spelade gästerna på resultatet och såg till att Enköping aldrig kom någonstans, Tobias Sandberg hade en oerhört lugn tredje period och tvingades bara ingripa vid enstaka tillfällen. William Pethrus såg till att punktera matchen med knappt sex minuter kvar när han prickade in 1-4 för Mariestad och laget går därmed förbi lokalrivalen Skövde i tabellen på bättre målskillnad och upp på tredje plats.
För Enköpings del väntar Västerås på bortais på fredagkväll och för Mariestads del väntar Arboga på hemmais på söndag eftermiddag i nästa omgång.

Arboga – Forshaga 1-3

I Arboga stod pånyttfödda Forshaga för motståndet och gästerna spelade med ett fint självförtroende efter två raka segrar.
Forshaga spelade lugnt och tryggt i sin defensiv och såg till att utnyttja sina chanser framåt.
Filip Nordström fixade ledningsmålet för Forshaga efter 14.33 och sett till spelet var det målet klart rättvist.
I den andra perioden var det fortsatt Forshaga som spelade mest stabilt men målchanserna uteblev och istället var det hemmalaget som fick till en kvittering efter 9.15 när de fick chansen i powerplay. Linus Ageborg skickade in trissan bakom David Söderberg och såg till att ställningen var helt jämn inför den avslutande perioden i Rasta Arena.
Den tredje perioden kändes som den kunde sluta hur som helst och Arboga spelade bra och skapade en hel del chanser men lyckades inte få pucken förbi David Söderberg. Istället var det Forshaga som fixade ett nytt ledningsmål i powerplay när knappt fyra minuter återstod genom Calle Kjällström och det kändes som att Arbogas luft gick ur laget fullständigt. I ett försök att få till en kvittering valde ändå Lenny Eriksson att plocka ut sin målvakt och spela sex mot fem med minuten kvar att spela men som så många gånger förr slutade det med ett mål i baken. Henrik Tång skickade in 1-3 i den tomma kassen och såg till att Forshaga tog sin tredje raka seger.
För Forshagas del väntar Skövde på hemmais under söndagen i nästa omgång och Arboga åker till Mariestad på söndag.

Skövde – Lindlöven 1-4

I Billingehov möttes tvåan och trean i tabellen och det var en jämn match spelmässigt som startade i ett ursinnigt tempo. Båda lagen bytte chanser med varandra i inledningen och den stora publiken (1410 åskådare)  hann knappt sätta sig ned innan de fått se två mål. Lindlöven tog ledningen redan efter 1.03 genom Jakob Olsson när han stötte in en puck i det övergivna Skövdemålet.
Direkt på tekningen gick Skövde till anfall och inlånade Joakim Stjern Svensson tryckte in kvitteringen efter 1.15.
Det var en i övrigt jämn period mellan lagen och det märktes att det var mycket mer än poäng som stod på spel. Båda lagen ville naturligtvis visa sin klass inför allettan efter jul.
Den andra perioden påminde mycket om den första och det var kamp så det stod härliga till. Inte speciellt mycket skönspel från något av lagen och att det fortfarande var 1-1 efter 40 minuters spel var knappast förvånande.
Publiken fick se mängder med tacklingar och små tjuvnyp från båda lagen men domaren Alexander Österberg skötte sig bra och höll en jämn nivå, han plockade det som faktiskt var värt att plocka och släppte en hel del för att låta lagen spela om det.
Den tredje perioden var även den spelmässigt jämn men det var gästerna som var effektivast. Jakob Olsson hängde dit sin andra balja för kvällen när han ordnade 1-2 för Lindlöven efter 5.37 och det kändes som Lindlöven var på väg att ta över tillställningen.
Lindlöven lyckades även skicka in 1-3 strax efter en Skövde-utvisning när hemmamålvakten släppt en retur rakt ut till Albin Gunnarsson och han rakade bara in pucken i nätet.
Skövde tog sin timeout och plockade ut sin målvakt med tre minuter kvar av matchtiden i hopp om att komma tillbaka men istället för reducering kom 1-4 genom André Astley Rydberg i spel fyra mot sex och Lindlöven tog därmed tre blytunga poäng för att säkra sin allettaplats.
För Skövdes del väntar bortamatch mot Forshaga på söndag eftermiddag medan Lindlöven tar emot Kumla på lördag.

Kumla – Grums 0-2

I Kumla var det en match mellan två jämnbördiga lag, Kumla som alltid är svårspelade på hemmais och nykomlingen Grums. Det var gästerna som var det spelförande laget under de inledande 20 minuterna och vann skotten med 14-8 men pucken ville inte in bakom storspelande Tim Harrysson.
I den andra perioden var det tvärtemot Kumla som var det spelförande laget men trots det var det gästande Grums som tog ledningen. Gabriel Johansson skickade in pucken bakom Harrysson efter 10.33.
Kumla var annars det laget som skapade klart mest i peroden och borde nog gjort mål på något av sina tolv skott mot Martin Svedberg men burväktaren spelade lugnt och tryggt mellan stolparna.
Den tredje perioden gick i ungefär samma stil, Kumla sköt och skapade chanser men pucken ville inte in bakom Martin Svedberg. Istället kunde Henrik Messfeldt bli periodens enda målskytt när han satte 0-2 efter 6.34 och såg till att Grums tog viktiga poäng i jakten på en bra placering före jul för att få med sig så många bonuspoäng som möjligt inför fortsättningsserien, och än så länge finns möjligheten för nykomlingen att faktiskt ta sig till allettan.
I nästa omgång väntar Surahammar på bortais för Grums del och för Kumla väntar Lindlöven på bortaplan på lördag eftermiddag.