Stor söndagsunderhållning från Hockeyettan Norra

Det bjöds på intensiva och underhållande matcher under söndagseftermiddagen i Hockeyettan Norra. Seriefinalen mellan hemmalaget Piteå och Kalix slutade i en 4-3-seger i Piteåfavör. Piteå tog tidigt i den första perioden ledningen genom Olof Lundberg, men efter en stark andraperiod av bortalaget var det Kalixledning med 1-3 inför slutperioden. Efter en forcering i tredjeperioden kunde till slut Viktor Nilsson skjuta segerresultatet 4-3 till Piteå med knappa minuten kvar av matchen. Mer om seriefinalen finns att läsa här.

Östersund stoppade Örnsköldsviks segersvit när man vann en jämn och målsnål match med 1-2 efter straffar.

– Egentligen skulle vi vunnit under ordinarie tid. Jag tycker att vi har bra kontroll på matchen försvarsmässigt, sa Östersunds tränare Kjell-Åke Andersson till klubbens hemsida efter matchen.

Oskar Brändström gav Östersund ledningen i första perioden, en ledning som stod sig långt in i matchen.

– Med tanke på de chanser som vi skapade i första så kanske det borde stått 3-0, men pucken ville inte trilla dit, menar Andersson.

Med bara sekunder kvar av matchen kvitterade sedan Örnsköldsviks Sebastian Magnusson och tog matchen till straffar.

– Pucken tar på en täckande spelare och letar sig in. Lite surt förstås, men

vi avgör på straffar och jag är ändå nöjd med hur vi agerar matchen igenom, avslutar Andersson.

Ett SK Lejon utan Jimmie Ericsson på isen plockades ner på jorden efter förra veckans historiska match när man förlorade med 2-0 mot Boden på bortais.

– En match som inleddes i ett väldigt högt tempo där Boden var hetast i inledningen och vi fick jobba oss successivt in i matchen. Vi spelar alldeles för mycket boxplay för att ge oss själva bästa möjligheten att vinna. Vi får hela tiden jaga och saknar i slutet kraften att jaga ikapp. Vi jobbar hårt och krigar men Boden är idag för tuffa för att vi ska åka hem med några poäng, summerar Lejons tränare Jens Brändström på klubbens hemsida.

I Boden var det dubbel glädje efter matchen. Dels för lagets egna vinst och dels för att huvudkonkurrenten om den sista Allettanplatsen Asplöven förlorade mot Kiruna.

– Det var givetvis viktiga poäng för oss. Skönt också att Kiruna hjälpte oss lite, det var en bra dag för oss. Vi vill hålla oss mer till vår matchplan över 60 minuter och idag gjorde vi det bitvis. Givetvis hade vi många chanser och alla målvakter i den här serien är bra, så det gäller att hitta ett sätt att få hål på dem, sa Bodentränaren Henry Acres till Bodens hemsida efter matchen.

Nästa match för Boden är mot just Asplöven på onsdag. En riktig sexpoängsmatch, om man frågar Acres.

– Absolut, det är ett lag som vi kämpar mot just nu och lite derby. Så det är en viktig match och vi börjar imorgon med att göra oss redo för nästa utmaning.

Tyngre var det för Asplöven, som alltså fick se sig besegrade av Kiruna i Lombiahallen med 4-2 och gick därmed miste om viktiga poäng. Kirunatränaren Robert Lahti var lyrisk efter lagets femte seger för säsongen.

– Otroligt roligt! Asplöven spelar för sin Allettanplats men vi ville verkligen vinna idag. Vi har varit nära att slå topplagen många gånger den här säsongen och nu hade vi marginalerna på vår sida, sa Lahti till Kirunas hemsida efter matchen. Lathi öste beröm över målvakten Henrik Edströms insats i matchen.

– Henrik gör en jättematch och är en stor anledning till att vi vinner. De båda målen är klockrena mål som han inte ska lastas av men det visar bara hur stark han är psykiskt när han bara låter det rinna av sig inför andra och tredje perioden.

 

Söndagens resultat i Hockeyettan Norra:

Örnsköldsvik-Östersund 1-2 eft. str

Kiruna-Asplöven 4-2

Boden-SK Lejon 2-0

Piteå-Kalix 4-3

 

 

//Marcus Malmsten