Spiken i Allettan-kistan i norr? Kalix nästa lag klara

Det blir av allt att döma odramatiska sista omgångar av Hockeyettan Norra. Efter onsdagskvällens matcher tyder det mesta på att Östersund, Örnsköldsvik och Boden gör redan klara Piteå och Kalix sällskap till Allettan efter jul.

Vännäs var piskade att vinna mot Sollefteå för att hålla drömmen om Allettan vid liv när man under onsdagskvällen tog bussen till Ångermanland. Efter två Sollefteåmål i den andra perioden hade en redan brant uppförsbacke mot Allettan blivit ännu brantare, men tack vare både reducering och kvittering levde matchen enda in i slutsekunderna. I förlängningen kunde dock Sollefteås Martin Krasnican avgöra genom en tilldelad straff och sköt både segern till Sollefteå och med all sannolikhet Vännäs till fortsättningsserien.

– Vi tar 51 avslut idag men gör bara två mål. Vi var inte med från början och de får en tvåmålsledning. Det är synd att vi inte kan vara påkopplade direkt och det är synonymt med hela matchen då vi har problem med att vinna tekningar och andrapuckar. Det är inte förrän i tredje perioden vi börjar göra det och då är vi också klart bättre. Men det är svårt att vinna när vi bara gör två mål, säger Vännäs assisterande tränare Anders Näverlind till klubbens hemsida.

Även Asplöven hade kniven på strupen när man tog emot Boden, som parkerar på den femte och sista Allettanplatsen. Haparandalaget fick en drömstart när Jarkko Hattunnen gjorde 1-0 efter bara 29 sekunder, ett resultat som stod sig till den tredje perioden. Väl där tog det knappt två minuter innan Boden både hade kvitterat och tagit ledningen, och ett mål i öppen bur skrev slutresultatet till 1-3. Allt tyder nu på att Asplöven missar Allettan får första gången sedan degraderingen från Hockeyallsvenskan. I Bodenlägret var det naturligtvis positiva tongångar när man i och med vinsten skapat sig rejält med utrymme ner till Allettanstrecket.

– Första perioden är väl deras, men vi kommer tillbaka i andra och sen har de inte så mycket i tredje. Det kändes ändå ganska tryggt fast vi låg under med 0-1 och det kändes som att vi hade mer att ge. Jag var lite orolig att den flängande matchbilden fram och tillbaka skulle gynna dem mer än oss, men vi hade mer ork och de mattades av i tredje. Riktigt kul att se hur vi spelade och det var många som klev fram ikväll, säger Bodens tränare Robert Nordberg till klubbens hemsida.

I Skellefteå körde Kalix över SK Lejon med 2-8 och gör i och med segern redan klara Piteå sällskap till Allettan.

– Jag är mycket glad att vi lyckades genomföra matchen på det sätt vi gjorde. Vi hade stort spelövertag men ville spela lite för vackert för att det skulle vara effektivt. Efter första perioden skrevs siffrorna 1-2 och andra perioden kanske inte är en av dom bättre vi gjort men vi hade 2-4 inför tredje perioden. I sista satte vi gasen i botten och spelade propagandahockey, summerar Kalix tränare Petter Christoffersson till klubbens hemsida.

Örnsköldsvik gjorde processen kort på bortais mot Teg när man vann komfortabelt med 0-7. I och med segern skapade sig även Örnsköldsvik betryggande avstånd ner till Allettanstrecket och både Örnsköldsvik och Boden har nu nio poäng ner till Asplöven och elva till Vännäs, i en något haltande tabell.