Bergman fixade VIK:s nionde raka seger & säkrade allettan-platsen

Västerås begav sig till Arboga för att spela länsderby under fredagen, serieettan mot serieelvan. En match som bara kunde sluta på ett sätt, åtminstone inför matchen.

Västerås inledde sin vana trogen med att sätta rejäl press direkt från start men utdelningen uteblev och desto längre perioden gick desto jämnare kändes spelet.
Västerås skapade ett par farliga chanser medan Jonas Warman satt utvisad men Daniel Eriksson i hemmakassen stod för ett par högkvalificerade räddningar.
Med fem minuter kvar av den första perioden fick Arboga ett gyllene läge att ta ledningen när Kevin Weiskog visades ut för en tripping.
Anthon Eriksson kom närmast med en stolpträff i inledningen av fem mot fyra spelet, men den gången var Marcus Dahlboms stolpe i vägen.
I den andra perioden tog gästerna över spelet på nytt och när laget fick en ny chans att spela med en man mer på isen kom ledningsmålet. Inte i powerplay-spelet men kort därefter. Arboga lyckades inte få ut pucken ur försvarszonen och Johan Skiöld kunde ge Västerås ledningen i bakvattnet av powerplay-spelet.
Arboga svarade per omgående, duktiga Anthon Eriksson fick två chanser, bara halvminuten efter Västerås ledningsmål och på den andra chansen satt pucken bakom Marcus Dahlbom.
När Västerås Niclas Lehmann visades ut efter 15 minuters spel hoppades de flesta av åskådarna i Rasta Arena att hemmalaget skulle ta ledningen, men istället för Arbogamål slarvade hemmalaget i egen zon och Marcus Bergman, som hittat målformen prickade in sitt femte mål på fyra matcher i numerärt underläge och kunde se till att VIK gick till pausvila i ledning.
När den tredje perioden startade försökte hemmalaget få till någon form av forcering för att kvittera men lyckades inte alls. Västerås spelade stabilt i egen zon och såg till att Arboga inte tilläts skapa några vassa chanser.
När Marcus Bergman dessutom skickade in 3-1 för Västerås knappt sex minuter in i perioden så gick luften ur Arboga, och det kändes som att avslutningen mest blev en transportsträcka till slutsignal.
I och med segern säkrade Västerås sin plats i Allettan och kan redan nu börja foksera på matcherna efter jul.
I nästa omgång tar Västerås emot Skövde i ABB Arena Nord på onsdag kväll och för Arboga väntar derby mot Köping nästa fredag.

//Kristoffer Bennemyr-Porath

Foto: Kevin Johansson (vlt.se)