Västerås krossade Skövde, sammanfattning av onsdagen i Västra

Under onsdagen inleddes den 18:de omgången av den västra serien och tre matcher stod på agendan, två matcher spelas under torssdagen och en under fredagen från den 18:de omgången.
Mariestad hade chansen att säkra allettan-biljetten, det spelades derby mellan Forshaga och Grums och i Västerås var det toppmöte när Skövde kom på besök.

Mariestad – Kumla 4-3

I Mariestad var det ett heltaggat hemmalag som kom ut till match för att i praktiken säkra sin biljett till allettan.
Och det började på allra bästa sätt, redan efter dryga två minuter prickade Erik Olsson in ledningsmålet och bara minuten senare ökade Jens Högbom på till 2-0 för Mariestad.
Men direkt efter tekning var det gästerna som fick till ett anfall och Daniel Lindberg kunde på egen hand reducera till 2-1, bara sex sekunder efter Mariestads 2-0 mål.
Men det var hemmalaget som dominerade händelserna på isen och i slutet av perioden fick Kumlas Tim Harrysson kapitulera på nytt när Johan Frick ökade på Mariestads ledning till 3-1.
I den andra perioden jämnade spelet ut sig och Kumla kom in i tillställningen.
Gästerna skapade ett par halvchanser men det var först när laget spelade med en man mindre på isen som de lyckades få pucken förbi Oliver Rosell.
Martin Eberhardsson förvaltade läget och reducerade till 3-2 efter 6.39.
Nästa gång Kumla fick en utvisning var Mariestads powerplay betydligt bättre och Lucas Larsson prickade in sin sjunde strut för säsongen när han trädde in pucken i nätet bakom Harrysson.
Kumla tänkte dock inte ge sig och bara två minuter efter 4-2 kom en ny reducering, även den i powerplay när Erik Planeby hitta en lucka hos Rosell.
I den tredje perioden var det gästerna som fick möjlighet att skapa chanser för att kvittera, mycket tack vare att hemmalaget tog onödiga utvisningar och spenderade en hel del tid på fel bänk. Bland annat fick gästerna chansen att spela fem mot tre i en dryg minut efter att både Eddie Davidsson (hooking) och Filip Engqvist (diving) visats ut av domare Fredrik Falk men Mariestad försvarade sig förtjänstfullt och lyckades hålla undan till seger.
Mariestad säkrade i praktiken biljetten till allettan via segern och kan börja ladda för serien efter jul.
Närmast väntar Grums på bortais för Mariestads del på fredag och för Kumla väntar hemmamatch mot Västerås på söndag eftermiddag.

Forshaga – Grums 2-1 (straffar)

I Värmland spelades derby när hemmalaget Forshaga tog emot Grums.
Gästerna stod för det mesta av farligheterna under den första perioden och skapade en hel del chanser men det dröjde nästan elva minuter innan Grums lyckades överlista David Söderberg i hemmamålet.
Men när Henric Höglund satte sitt tolfte mål för säsongen för Grums hade Forshaga redan tagit ledningen med 1-0. Benjamin Trust gjorde matchens första mål efter 7.47 och det tog alltså tre minuter för Grums och Höglund att kvittera.
Även den andra perioden gick i Grums tecken och laget skapade mängder med lägen mot David Söderberg men lyckades inte överlista burväktaren, Grums vann skotten i mittenakten med 15-7 men Söderberg spelade riktigt bra i kassen och såg till att Forshaga kunde hålla ställningen oavgjord.
Den tredje perioden var den spelmässigt jämnaste och båda lagen hade fina chanser att ta ledningen men såväl Söderberg som Daniel Hansen spelade bra i sina mål och skyttarna lyckades inte överlista någon av dem under perioden.
Matchen gick därmed till förlängning men även den blev mållös och det fick istället avgöras på det som vissa kallar ett lotteri och andra kallar skicklighet, straffar.
Anton Rhöse var först med att sätta sin straff för Forshaga men Henrik Messfeldt kvitterade på straffen efter innan båda lagen bommade i den tredje omgången, i den första sudden-omgången lyckades Jonas Johannesson göra mål på Hansen och tvingade Robin Wall att göra mål men David Söderberg kunde parera och såg till att bonuspoängen gick till hemmalaget.
I nästa omgång väntar Mariestad på hemmaplan för Grums nu på fredag och för Forshagas del väntar bortamatch mot Lindlöven på söndag.

Västerås – Skövde 7-1

I ABB Arena Nord spelades det toppmatch när Västerås tog emot Skövde IK.
Västerås har under säsongen startat matcherna i ett rasande tempo men inledningsvis kändes det som att Skövde stod upp bra och skapade en hel del målchanser.
Men när Västerås väl tryckte på gasen så blev gästerna rejält tillbakatryckta och hade stora bekymmer att komma ur egen zon.
Västerås tog över tillställningen mer och mer och när Skövde slarvade i uppspelsfasen fick Kevin Weiskog öppen gata mot Tim Hultstrand och skickade upp pucken i nättaket bakom Skövde-målvakten.
I den andra perioden gasade Västerås på från start och redan efter en dryg minut satt 2-0 bakom Hultstrand när Fredrik Hetta bjöds på ett friläge, återigen efter ett slarvigt uppspel av Skövde, Hetta prickade nättaket bakom Hultstrand och dubblade på hemmaledningen.
Den andra perioden var annars en ganska jämn historia och Skövde stod upp bra för att täcka avslut från Västerås, VIK fick endast iväg fyra skott på mål under mittperioden och två av de ramlade in bakom Hultstrand.
3-0 kom när Marcus Bergman fick fri lejd efter att Skövde på nytt slarvat, denna gång med en man mer på isen och stekhete Bergman hade inga problem att överlista Skövde-keepern.
I den tredje perioden var det klasskillnad på lagen, Västerås gjorde allting rätt medan Skövde inte lyckades med någonting, i stort sett. 4-0 kom efter 3.30 när Fredrik Johansson snurrade runt i Skövdes försvarszon, lurade bort både backar och målvakt och skickade in pucken framför mål, där stod en Skövdespelare och lite signifikativt för matchen lyckades han inte rensa undan pucken utan skickade den rakt in i egen kasse.
Halvvägs in i perioden fick Marcus Bergman en ny chans att göra mål och han prickade i stort sett samma nätmaska som vid 3-0 när han återigen fick komma in från kanten och avlossa ett skott som överlistade Skövdemålvakten.
6-0 kom en sekund efter att Skövde klarat av en utvisning på Pontus Wikström när Kenny Källström skickade iväg pucken mot målet och den letade sig in ovanför Hultstrands axel såg det ut som från undertecknads position.
Västerås sista mål kom i powerplay, Fredrik Hetta fick en öppnande passning av Fredrik Johansson och skickade in pucken i målet för sin tionde balja denna säsongen.
Skövde lyckades spräcka Marcus Dahlboms nolla till slut, med två minuter kvar skickade William Johansson iväg ett höstlöv från offensiv blå och Alexander Henriksson knackade snyggt in pucken bakom en chanslös Dahlbom.
Västerås var helt enkelt numret för stort och vann till exempel tekningarna med förkrossande 34-13.
Segern var för övrigt Västerås tionde raka i serien, nionde raka trepoängaren och VIK har verkligen kommit igång.
I nästa omgång tar Skövde emot Köping på hemmais på lördag och för Västerås är det borrtamatch mot Kumla på söndag som gäller.