Västra serien avgjord med tre omgångar kvar

Som rubriken lyder så är det nu klart vilka fem lag som tar platserna till Allettan Norra från den Västra serien.
Västerås och Lindlöven hade säkrat sina platser sedan tidigare, Mariestad säkrade den till 100% i fredags, Skövde fixade sin plats under lördagen och Borlänge grejade sin plats under söndagen.

Arboga – Borlänge 1-6

För Borlänges del krävdes tre poäng för att säkra platsen i Allettan och laget visade redan från start att siktet var inställt på att greja det under dagens match.
Joel Källström Englund fixade 1-0 för Borlänge redan efter 2.39, då hade laget dessutom haft ett par farliga lägen innan.
Men glädjen blev kortvarig den gången, för halvminuten efter ledningsmålet såg Rasmus Koskinen till att kvittera till 1-1.
Borlänge fortsatte att åka skridskor och tog mycket avslut mot Daniel Eriksson och till slut gav det utdelning. Nils Eriksson skickade in 2-1 för gästerna efter 5.40 och Borlänge fortsatte trumma på.
Sebastian Bengtsson skickade in 3-1 för Borlänge efter 17.50 och det kändes som gästerna aldrig tänkte släppa på gasen.
Den andra perioden fortsatte som den första, Borlänge sköt och sköt och sköt medan Arboga mest såg ut som statister och spenderade mer tid på utvisningsbänken än på isen.
När Sebastian Bengtsson ökade på till 4-1 efter 15.37 var det definitivt avgjort.
Bengtsson passade dessutom på att fixa sitt hattrick knappt åtta minuter in i den avslutande akten och det var aldrig något snack om var poängen skulle hamna ikväll.
Borlänge var ett par nummer för stora för Arboga och siffrorna kunde mycket väl blivit större än de blev.
Isak Pantzare avslutade målskyttet till 6-1 för Borlänge med knappt nio minuter kvar att spela med ett powerplay-mål och Borlänge kan därmed titulera sig Allettan-lag.
Närmast väntar Skövde på hemmais för Arbogas del på onsdag kväll och för Borlänge är det match hemma mot Grums på torsdag.

Kumla – Västerås 0-3

I Kumla kom serieledande Västerås på besök och gästerna hade revansch att utkräva efter att Kumla vunnit den första matchen lagen emellan.
Men den inledande akten var spelmässigt jämn med en liten fördel för hemmalaget, Västerås verkade inte speciellt intresserade av att spela match och att det stod 0-0 efter de inledande 20 minuterna kan VIK tacka målvakten Daniel Wahlberg för som fick stå för en hel del fina parader under inledningsperioden.
VIK växte dock in i matchen och under den andra perioden klev han fram på nytt, målskytten som verkligen är inne i ett stim och verkar göra mål på allt just nu, Marcus Bergman.
Efter målet tog VIK över spelet mer och mer och skapade några halvchanser men Tim Harrysson i Kumlaburen spelade stabilt och tog han om det mesta.
I den tredje perioden fick gästerna träna på sitt boxplay vid flera tillfällen men skötte den delen riktigt bra och såg till att Kumla aldrig var riktigt nära att få hål på Wahlberg.
Med fem minuter kvar att spela avgjorde Västerås matchen, och naturligtvis var det Marcus Bergman som satte dit sitt andra mål för kvällen och sitt 13:de totalt i grundserien.
Kumla tog timeout och plockade ut Harrysson för att spela sex mot fem med dryga minuten kvar men det gick inte bättre än att Erik Planeby drog på sig en utvisning och Västerås fick powerplay med 28 sekunder kvar att spela.
Kumla plockade ut Harrysson efter vunnen tekning men pucken hamnade hos Jimmie Jansson som skickade in slutresultatet 0-3 i den tomma buren med två sekunder kvar på matchuret och Västerås tog därmed sin elfte raka seger.
I nästa omgång tar Kumla emot Enköping på onsdag kväll och Västerås beger sig till Forshaga på fredag.

Lindlöven – Forshaga 4-1

I Lindesberg var det hemmalaget som visade varför de ska spela Allettan efter jul när de besegrade Forshaga.
Ville Virtanen inledde målskyttet redan efter 3.45 och bara 16 sekunder senare ökade Felix Lundqvist på till 2-0 för Lindlöven. Redan då kändes matchen avgjord, Lindlöven skapade chanser samtidigt som de spelade väldigt stabilt defensivt och såg till att gästerna aldrig fick någon ordentlig möjlighet att komma in i matchen.
Siffrorna efter den första perioden kunde varit större om det inte hade varit för Jonas Westerlunds inspirerade spel mellan stolparna i Forshagas kasse.
3-0 kom istället i powerplay efter att Forshaga dragit på sig en utvisning för för många spelare på isen i mitten av den andra perioden. Filip Bergmark fick en fin passning av Andre Astley Rydberg och hängde dit pucken bakom Westerlund.
I inledningen på den tredje perioden lyckades gästerna få till en reducering när Karl Pearson överlistade Isak Mantler men för många utvisningar för gästerna satte krokben för att komma närmre rent målmässigt. Anton Tano fastställde istället slutresultatet till 4-1 för hemmalaget i powerplay fem minuter in i den avslutande akten och de sista minuterna blev en ren transportsträcka mot slutsignalen, Forshaga orkade inte komma tillbaka och Lindlöven såg till att spela disciplinerat.
I nästa omgång beger sig Lindlöven till Köping på onsdag och Forshaga tar emot Västerås på fredag kväll.

Enköping – Surahammar 8-3

I Enköping bjöds publiken på målfest, elva mål varav majoriteten för hemmalaget.
Redan efter knappa två minuter kom det första när Ludvig Wallin hittade en lucka hos Anders Olsson och två minuter senare kom även 2-0 när Jesper Sojé överlistade Olsson.
Niklas Damm Åberg reducerade efter 12.45 men det var Enköping som skapade mest och innan perioden var till ända hade Daniel Andersson ökat på hemmalagets ledning till 3-1.
I den andra perioden ökade Viktor Ehn på till 4-1 när han skickade in ett powerplay-mål bakom Olsson men Enköping började slarva efter det och dra på sig onödiga utvisningar. Något som gästerna till slut utnyttjade. Jakob Forslund reducerade till 4-2 i fem mot tre men när det kändes som att Surahammar var på väg in i matchen var det istället dem som drog på sig utvisningar och blev straffade för det.
Rasmus Kronstrand drog på sig två plus två minuter och Enköping såg till att utnyttja det till perfektion. Först skickade Ludvig Wallin in 5-2 och knappa 40 sekunder senare ökade Daniel Andersson på till 6-2. Matchen var naturligtvis avgjord men hemmalaget var inte nöjda där, Viktor Ehn såg till att bli den tredje tvåmålsskytten i Enköping för kvällen när han satte dit 7-2 med tre sekunder kvar av perioden och hemmalaget kunde gå till pausvila i en bekväm ledning.
Den tredje perioden blev en avslagen historia men Dennis Näslund Nordqvist såg till att avsluta hemmalagets målskytte drygt elva minuter in i perioden men det var ändå Surahammar som fick sista ordet i målfabrikationen.
Oscar Sinnby hittade en lucka på Simon S:t Cyr i powerplay men då var det bara nio sekunder kvar av match och Enköping tog därmed en bekväm trepoängare.
För Enköpings del väntar Kumla på bortais på onsdag kväll i nästa omgång och för Surahammars del väntar topplaget Mariestad på hemmais på onsdag.