Inför derbyt: ”Det finns ingenting roligare än att vinna mot Vännäs”

Under torsdagskvällen är det dags för säsongens andra Umeåderby när Teg och Vännäs drabbar samman i Vännäs ishall. Teg har en blytung trend med endast en vinst under de elva senaste matcherna och parkerar sist i tabellen. Vännäs var länge med och utmanade om en plats i Allettan men får efter helgens stjärnsmäll mot Piteå fokusera på fortsättningsserien efter jul.

Tegs odiskutabelt viktigaste spelare under säsongen har varit storspelande målvakten Joakim Andersson. Andersson återfinns i toppen av målvaktsligan och visar upp fin statistik trots Tegs prekära tabelläge. I kvällens match får Andersson möta många av sina före detta lagkamrater och känner givetvis till motståndet väl.

– I och med att man i princip känner hälften av spelarna i Vännäs så blir det såklart en extra spänning av det. Man vill ju vara bäst i stan och frågar du mig finns det ingenting roligare än att vinna mot Vännäs.

Att lagen känner varandra väl är en rejäl underdrift. Lagens båda tränare samt ett dussin spelare har representerat båda klubbarna på seniornivå och många har spelat ihop i Björklövens juniorlag. Visst att tre poäng står på spel men enligt Andersson handlar derbymatcher mellan Vännäs och Teg ofta om mycket mer än bara poäng.

– Ett derby mot Vännäs brukar alltid innebära mycket känslor vilket ju är jäkligt skoj. Vi är underdogs med tanke på tabelläget och den storsatsning Vännäs gjort inför säsongen och de spelare som de plockat in och jag tror det passar oss bra. Vi har ingenting att förlora ikväll.

Teg må ligga hopplöst sist i tabellen men har ett psykologiskt övertag på antagonisterna från Vännäs. Säsongens första möte mellan lagen vann Teg efter straffläggning och faktum är att man gått segrande ur de fyra senaste mötena lagen emellan. Andersson vet alltså sedan tidigare hur man vinner derbyn mot Vännäs.

–  Vi har lyckats hitta vägar att vinna de senaste matcherna även om det har varit jämt, så visst vill vi fortsätta på vinnarspåret. Jag tror vi vinner matchen med 3-2.

På andra sidan isen står Anderssons tidigare målvaktskollega i Teg David Lindgren. Lindgren lämnade Teg för Vännäs under sommaren efter att ha återvänt till Teg efter två år utomlands. Helhetsintrycket i Vännäs fick Lindgren att skriva på för klubben.

– Känslan var att hela föreningen kändes seriös. Allt från ledarstaben med Mattias Lund, Anders Näverlind och Emanuel Gabrielsson till organisationen med materialare, sportchef och allt folk runt laget. Sen rent sportsligt såg jag Vännäs som en större utmanare till Allettan än Teg.

Säsongen har hittills varit upp och ner för Vännäs, som blandat vinster mot topplag med förluster mot bottenlag.

– Vi har under hela säsongen spelat målsnålt och tufft. Vi har inte tappat många trepoängare men samtidigt har vi missat att ta tre poäng i vissa matcher där vi borde ha gjort det. Det känns som den största anledningen till att vi missar Allettan i år. Men överlag tycker jag att vi har byggt en bra grund att bygga vidare på och utmana på riktigt om en Allettanplats nästa säsong.

Kvällens match blir av naturliga skäl extra viktig för Lindgren. Vännäs vill säkra sjätteplatsen i tabellen samtidigt som Lindgren mer än gärna plockar tre poäng av sina gamla lagkamrater.

– Klart det är extra viktigt. Vi vill säkra tre poäng så vi kan behålla sjätteplatsen inför fortsättningsserien. Sen är det ju allmänt känt att det finns heta derbykänslor när Vännäs och Teg möts, vilket gör det extra viktigt att visa vem som är bäst i Umeåtrakten.

Avslutningsvis tippar Lindgren en hemmaseger för Vännäs.

– I och med att jag tidigare spelade i Teg är det såklart extra viktigt att vinna. Jag tror vi vinner med 3-2 efter full tid.

 

Matchen startar 19.00 i Vännäs ishall. Har du inte möjlighet att vara på plats kan du se matchen via Hockeyettan TV här.

 

//Marcus Malmsten

FOTO: Tegs SK

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *