Otäck skada avbröt toppmötet, Västerås säkrade seriesegern & Köping säkrade sjätteplatsen

Den näst sista omgången i hockeyettan västra spelades under söndagen, samtliga tolv lag var igång och matchade. Köping tog emot Kumla i en match som kunde avgöra kampen om sjätteplatsen i tabellen, Borlänge tog emot Skövde i en kamp om fjärdeplatsen i serien och Mariestad tog emot Lindlöven i kamp om andra platsen i serien.

Köping – Kumla 6-2

För andra matchen i rad producerade Köping sex mål framåt på hemmais, senast blev det 6-1 mot Lindlöven, idag blev det 6-2 mot Kumla.
Köping började matchen förtroendeingivande och verkade väldigt sugna på att säkra sjätteplatsen i serien för att få med sig maximala bonuspoäng till fortsättningsserien.
Efter sex minuters spel spräckte också Ludvigg Nilsson målnollan när han fick in pucken bakom John Westermark.
Kumla kämpade sig tillbaka in i matchen och kändes för ett tag hetare än Köping men med 39 sekunder kvar av inledningsperioden tilldömdes Köping ett straffslag och det förvaltade Tobias Sjökvist på allra bästa sätt genom att hänga dit 2-0 för Köping.
I den andra prerioden var det hemmalaget som var spelförande och laget fick ytterligare en chans att utöka på straffslag efter drygt tolv minuter men den gången lyckades inte Sjökvist överlista Westermark.
Den tredje perioden var desto mer händelserik än mittperioden och Kumla fick till en reducering redan efter 25 sekunder genom Simon Arrhén.
Köping såg dock till att ta tillbaka sin tvåmålsledning per omgående, för efter 53 sekunders spel var ställningen 3-1.
Målkavalkaden var knappast slut där, för när klockan stod på 1.25 reducerade Christian Axelsson och såg till att det var match på nytt.
Knappt halvvägs in i perioden kom dock ett avgörande ryck från hemmalaget, Marcus Viitanen hittade en lucka på Westermark och skickade in 4-2 och efter det orkade inte kumla komma tillbaka.
Istället fixade Sjökvist och Viitanen var sitt mål till och fastställde slutresultatet till 6-2.
Segern innebär att Köping kommer att sluta sexa i grundserien oavsett hur det går i den sista omgången när laget beger sig till Grums. För Kumlas del väntar hemmamatch mot Borlänge i en match som saknar betydelse för tabellen.
Kumla är nämligen klar sjua och Borlänge kommer med största sannolikhet sluta fyra i tabellen.

Västerås – Grums 6-1

I Västerås var det hemmalaget som gick för att säkra seriesegern, laget spelade med stort självförtroende och spelade riktigt bra hockey under stora delar av matchen. Laget var dessutom effektiva framför Grums-målet när chanserna uppstod.
I den första perioden satte Västerås, precis sm vanligt, högsta fart från start och fick snabbt tryck mot gästerna men målet dröjde dryga sex minuter innan Petter Mattsson skickade in 1-0.
I den andra perioden tog Västerås över ännu mer och spelade riktigt stabilt bakåt, laget släppte bara till fyra skott mot mål och Marcus Dahlbom hade inga större bekymmer att freda sitt nät.
Fredrik Hetta ökade på Västerås ledning till 2-0 efter 8.52 och mindre än minuten senare kom även 3-0. Kenny Källström skickade in trean i powerplay och när Fredrik Johansson, endast 20 sekunder senare ökade på till 4-0 var matchen avgjord.
I den tredje perioden dunkade Niclas Lehmann in sitt tredje mål denna veckan när han ökade på till 5-0 efter 5.34 och publiken i ABB Arena Nord började fundera på om VIK tänkte slå av på takten.
Glädjen efter Lehmanns mål bev dock kortvarig, för 19 sekunder senare lyckades Henrik Messfeldt överlista Dahlbom och se till att Grums slapp åka mållösa från matchen.
När Västerås sedan fick chansen att spela powerplay på nytt fastställde Petter Mattsson slutresultatet till 6-1.
Segern innebär att Västerås kommer att vinna grundserien då laget har sex poäng ned till Lindlöven på andra plats med endast en match kvar, borta mot just Lindlöven.
För Grums del väntar hemmamatch mot Köping och för Grums del krävs seger om laget vill behålla sin åttondeplats i tabellen.

Mariestad – Lindlöven 0-4

I Mariestad spelades toppmöte när tvåan tog emot trean i en fartfylld match.
Gästerna var det laget som kom ut bäst under den första perioden och vann skottstatistiken med 14-5. Lindlöven skapade gott om chanser men Tobias Sandberg i Mariestad-målet spelade stabilt och såg till att hålla sitt lag kvar i matchen.
Men efter 18.22 blev han tvungen att kapitulera när Jonatan Augustsson gav gästerna ledningen med 0-1.
I den andra perioden blev spelet jämnare och Mariestad skapade minst lika många hanser som Lindlöven, men det var gästerna som gjorde periodens enda mål.
Anton Tano lyckades skicka in pucken bakom Sandberg och gästerna kunde gå till pausvila med en tvåmålsledning.
Samme Tano såg till att punktera matchen efter en dryg minut av den tredje perioden när han på nytt överlistade Sandberg.
Med 18 sekunder kvar kunde Lindlövens vindsnabba Tano hänga dit sitt tredje mål i matchen när han fastställde slutresultatet till 0-4 för Lindlöven.
Kampen om andra platsen är dock inte avgjord, med en match kvar är det fördel Lindlöven med en poäng och i sista matchen tar laget emot Västerås. För Mariestads del väntar bortamatch mot Forshaga och vill laget placera sig som tvåa i grundserien krävs seger där.

Surahammar – Forshaga 3-4

Bottenlaget Surahammar tog emot Forshaga under onsdagen och gästerna har fortfarande möjlighet att sluta på åttonde plats i tabellen efter kvällens seger.
Kimmy Skogland visade direkt att Forshaga vill vara med och slåss om platsen, redan efter 19 sekunder gav han sitt Forshaga ledningen när han överlistade Philip Olsson.
Surahammar-spelarna hängde dock inte med huvudena för det, laget lyckades kvittera efter knappt åtta minuter när Niklas Damm Åberg fick in pucken bakom Jonas Westerlund, i boxplay.
Forshaga skulle dock gå ifrån till en tvåmålsledning innan perioden var till ända, Benjamin Trust gav gästerna ledningen efter 11.50 och minuten senare ökade Oscar Jemail på till 1-3.
I den andra perioden valde Surahammar att byta målvakt men det hjälpte inte mycket, Casper Lundqvist ökade på Forshagas ledning till 1-4 med drygt två minuter kvar av mittperioden och gästerna hade bra kontroll på händelserna.
Med 38 sekunder kvar av perioden reducerade Anton Wingqvist till 2-4 och även det målet kom när Surahammar hade en spelare mindre på isen.
I den sista perioden försökte gästerna spela av matchen och säkra sina tre oäng men Surahammar stod upp bra och när Niklas Damm Åberg reducerade till 3-4 efter 13.05 var det match på allvar igen.
Hemmalaget tog sin timeout efter 18.30 och fick chansen att spela sex mot fyra efter att Erik Fridlund visats ut för en hakning men Surahammar lyckades inte få pucken förbi Westerlund och Forshaga tog tre viktiga poäng.
Surahammar aslutar grundserien borta mot Arboga medan Forshaga tar emot Mariestad.

Enköping – Arboga 1-3

I Bahcohallen tog Enköping emot Arboga i ett möte där gästerna inte hade någonting att spela för medan hemmalaget spelade för åttondeplatsen i tabellen.
Men trots att gästerna inte hade mer än äran att spela för så var det dem som var det klart bättre laget över 60 minuter 12.34 in i den första akten gav Adam Byström-Johansson gästerna ledningen, framspelad av Linus Ageborg och Oliver Nordmark.
De första två perioderna var relativt händelsefattiga och publiken fick bara se två mål unde rmatchens första 40 minuter.
För i den andr perioden kvitterade Enköping till 1-1 genom Tim-Robin Johnsgård efter 11.59.
I den tredje perioden tog gästerna över tillställningen och såg dessutom till att vara effektiva framför Jonas Eneroth.
Först gjorde Rasmus Koskinen 1-2 i boxplay efter 7.48 och efter 13.38 punkterade Oliver Nordmark tillställningen när han hängde dit 1-3 i powerplay.
Enköping valde att ta sin timeout och plocka ut sin målvakt med minuten kvar att spela men Arboga spelade av matchen på ett bra sätt och tog tre poäng.
För Enköpings del väntar bortamatch mot Skövde i den sista omgången och för Arboga väntar hemmamatch mot Surahammar.

Borlänge – Skövde 7-3

I Borlänge var det aldrig något snack om var poängen skulle fördelas, Markus Nygren gav Borlänge ledningen efter 1.07 och dryga tre minuter senare ökade Lucas Venuto på till 2-0. En uppförsbacke som blev än brantare för gästernas del när Marcus Andersson satte 3-0 bakom David Persson-Thorsell i powerplay efter 13.37.
I inledningen av den andra perioden kom även 4-0 när Johan Malmborg överlistade Skövdes burväktare, återigen i powerplay.
I slutet av perioden reducerade Johan Planeby för Skövde men det kändes som Borlänge hade väldigt bra koll på händelserna.
Men när den tredje perioden tog sin början kom Skövde ut starkt och redan i det första bytet lyckades Planeby reducera på nytt. Då kändes det som Skövde fick lite luft och det kunde mycket väl bli match av det hela på nytt.
Men när klockan tickat upp på 6.00 skickade Oliver Erixon in 5-2 och då var känslan att matchen var avgjord. Samma Erikxon satte även 6-2 bakom Persson-Thorsell efter 7.59 och frågan var snarare hur stora siffrorna skulle bli än om Skövde skulle kunna vända på matchen. Jesper Sellin reducerade till 6-3 efter 8.31 men närmare än så kom aldrig Skövde.
Lars Eriksson avslutade målskyttet efter 10.40 i powerplay.
Knappa minuten senare tvingades matchen tyvärr att avbrytas, Skövdes junior, Hugo Borg, 17, åkte på en tackling intill sargen och plexiglaset gav vika vid smällen.
Borg blev liggande på isen och fick föras med ambulans till Falu lasarett enligt dalademokraten.se och enligt uppgifter under kvällen ska Borg ha klagat på ont i nacken och en handled men vi på hockeyettan hoppas naturligtvis att han repar sig fort och att det inte är någon allvarlig skada för Borg.
Matchen återupptogs aldrig, utan efter överenskommelse mellan de båda lagen och domarna på isen fick tiden rinna ut och slutresultatet blev därmed 7-3 till Borlänge.
På onsdag avslutas grundserien och för Skövdes del väntar hemmamatch mot Enköping samtidigt som Borlänge beger sig till Kumla.