Valbo och Väsby helt klara för Allettan från Östra serien

Under söndagskvällen var den stora frågan om Nyköping Gripen skulle ta den sista chansen för att nå Allettan efter jul. Laget hade Väsby på hemmaplan, som hade 6 poäng tillgodo på Nyköping Gripen och 17 plusmål, och därmed i praktiken redan var klar för Allettan. Här hade vi kanske räknat med ett disciplinerat Väsby, mot ett Nyköping Gripen som behövde gå framåt. Vi fick istället se två lag som inte prioriterade försvarsspelet, och bjöd på både det ena och det andra åt motståndarna, där tränarna i respektive lag mest troligt har en del att styra upp till kommande matcher.

Gästerna tog ledningen genom Pontus Karlsson innan Emil Karlsson slängde in en puck från blå som seglade in i krysset bakom Linus Ryttar till 1-1. John Moberg gjorde sen 2-1 med sitt tionde mål för säsongen, på pass av sina kedjekamrater, Philip Larsson och Ivarsson-Hamberg. Inga konstigheter så långt i matchen, men i andra perioden blev det en scenförändring. Först kvitterade Andreas Maier mycket snyggt framspelad av Nicklas Sjölund, innan Kim Lindström mycket snyggt styrde in 3-2 för hemmalaget. När första formationen åter var på isen så blev det såklart mål framåt igen, Philip Larsson den här gången, och där och då såg det ut som hemmalaget skulle koppla greppet och ta den där sista chansen till Allettanspel. Bara en minut senare så tryckte dock poängkungen i Väsby, Christian Holmblad upp 4-3, och när sedan Robin Karlsson kvitterade i powerplay till 4-4 efter 12 minuter av den andra perioden så började hemmalaget se uppgivna ut. För det tog bara 42 sekunder innan Andreas Maier hade vänt matchen till Väsbys fördel, 4-5 och tvingade Nyköping Gripen till en Time Out.

Inför tredje perioden var det bara en sak som gällde för hemmalaget, full fart framåt för att komma ikapp och gärna förbi i målprotokollet. Andreas Maier i Väsby ville annat, 18 sekunder in i perioden gjorde han sitt tredje mål för kvällen som betydde 4-6. Johan Sellerstrand utökade i powerplay till 4-7 och då var det många som kände att det var ridå ner för hemmalaget. Nyköping Gripen och Linus Tjulander framförallt, tog tag i problemet. Med mindre än 10 minuter kvar så hade hemmalaget kontakt igen efter två mål från just Tjulander, 5-7 och 6-7.

Målvakten togs ut sent av hemmalaget, 1,5 min återstod, men Nyköping Gripen visste att de var tvungna att vinna matchen, och när väl Rasmus Hedström lämnade kassen, tog hemmalaget en Too many players on ice, när man helt plötsligt var SJU man på isen. Trots det, så lyckades man vaska fram några chanser, bl.a ett friläge, och även en utvisning på en Väsbyspelare. Skärpan fanns dock inte där, och 59:59 skickade Jacob Lundin in 6-8 i öppet mål. Det var allt annat än försvarsspel som övades i den här matchen, men vi fick se massvis av chanser och lägen, och dessutom mycket mål, så publikvänligt var det å andra sidan. Väsby därmed helt klart för Allettan.

I Valbo hade hemmalaget läge att mer eller mindre säkra en topp-5 placering i tabellen om man besegrade Tyresö/Hanviken, eller om Nyköping Gripen skulle förlora mot Väsby. Första perioden var en kanonad mot bortalagets Marcus Due-Boje, där Valbo visade att man verkligen ville avgöra den här matchen tidigt. Det dröjde fram till 12 minuten innan Max Pålholm gjorde 1-0 i powerplay efter att skottstatistiken varit hela 14-3 i Valbos favör. Andra perioden fortsatte delvis som den första, men Tyresö/Hanviken kom upp i lite mer anfall och puckinnehav. Ändå var det överraskande när Axel Steen kvitterade till 1-1, knappt två minuter innan periodvilan. Kanske kom det in lite nerver i hemmalaget där inför avgörande perioden, men har man en målkung i laget så brukar det oftast innebära att den spelaren avgör matcher. Så blev fallet även här, Joakim Axman, med sitt femtonde mål för säsongen var det som avgjorde för hemmalaget. Därmed kunde Valbo till slut kvittera ut en biljett till Allettan efter 2-1 hemma mot Tyresö/Hanviken.

Sollentuna mot Hudiksvall var en relativt jämn match i två perioder. Bortalaget något vassare och spelförande, men hemm

alaget höll emot ganska väl i spelet 5-5. Patrik Elfsberg gjorde 0-1 i den första perioden, och Simon Lövgren 0-2 i den andra, skotten helt jämna 21-21. I den tredje perioden gjorde Mats Hjort 0-3 tidigt och matchen var mer eller mindre punkterad. Gästerna höll sig kyliga och bjöds på flera stycken powerplay, samtliga resulterade i mål för Hudiksvall. Oscar Bergkvist gjorde 0-4, nyförvärvet Christoffer Persson rakade in sin egna retur till 0-5 och Filip Lander med sin tredje poäng för kvällen spikade 1-6 till Hudiksvall, där även Patrik Elfsberg var tongivande med sina 1+3. Elias Lindskog som varit producerande för Sollentuna på sistone blev den som tröstmålade via sitt 1-5 också det i powerplay.

Huddinge besegrade planenligt Wings på hemmaplan i en match som avgjordes redan i den första perioden. Fredrik Renström, Alexander Anderberg och Anton Kalte såg till att hemmalaget hade 3-0 redan efter 15 min spel, och skottstatistiken 20-5 efter 20 minuters spel. Andra perioden betydligt jämnare och enda målet som föll gjorde gästernas Pontus Andersson. Tredje perioden blev en ganska grinig period, mycket utvisningar, hela 18 minuter totalt, men två mål fick vi se. Måns Krüger gjorde 4-1 och Rasmus Dahlberg-Karlsson blev sista målskytt via sitt 5-1 mål, i en match som inte hade ett enda powerplaymål.

Till sist i Vallentuna Ishall där gästande Hammarby som har en stigande formkurva visade sig för skickliga för kvällen, jämfört med hemmalaget. Linus Carlsson gjorde 0-1 i powerplay, Christian Olsson utökade till 0-2, och sedan gjorde Eric Winbergh ett riktigt snyggt 0-3, helt frispelad av Emil Jakobsson. Period två var händelsefattig och mållös, medan period 3 bara var 21 sekunder ung då Christian Olsson gjorde sitt andra mål för kvällen till 0-4. 1:44 in i den tredje perioden hade dessutom Johannes Yucel skjutit 0-5 och matchen var över. Vallentuna fick in två reduceringsmål genom Razmuz Waxin-Engback som gjorde sitt nionde och tionde mål, och slutresultatet blev 2-5, och det innebär att Hammarby också har chansen att gå om Nacka i tabellen inför den sista omgången.

Tabellen, där Huddinge är seriesegrare, Grattis Huddinge!

Hudiksvall och Visby/Roma gör upp om andraplatsen, samt Väsby och Valbo som båda är kvalificerade för Allettan genom dagens resultat.

1 Huddinge IK 21 16 4 1 95:39 (56) 54 1 1 1 1
2 Hudiksvalls HC 21 15 4 2 79:36 (43) 50 0 1 1 2
3 Visby/Roma HK 21 14 4 3 76:43 (33) 49 2 0 1 1
4 Väsby IK HK 21 12 2 7 79:63 (16) 39 0 1 1 0
5 Valbo HC 21 12 0 9 68:56 (12) 36 0 0 0 0

6 Nyköpings HF Ungdom 21 8 4 9 59:64 (-5) 30 1 1 1 1
7 Nacka HK 21 9 0 12 70:91 (-21) 27 0 0 0 0
8 Hammarby IF 21 7 3 11 61:67 (-6) 26 0 0 2 1