Epilog i grundserien, så var serieavslutningen i västra

Under onsdagen avslutades grundserien i den västra serien. Sedan tidigare är det klart vilka fem lag som kommer att spela Allettan Norra efter jul och vilka sju lag som får kriga om playoff-platsen i fortsättningsserien.

Grums – Köping 1-5

I Billerudhallen kom Köping på besök och trots att laget redan innan omgången säkrat sjätteplatsen i tabellen gick laget ut och visade att de inte tänkte ge Grums poängen på förhand. Köping spelade riktigt bra och efter drygt sju minuters spel tog de även ledningen, Marcus Viitanen hittade nätet, fint framspelad av Tobias Sjökvist coch Anton Svensson.
När Köping sedan fick chnasen att spela fem mot tre kom även 2-0, bara sekunder efter att Grums första spelare hunnit in på isen. Jonas Nyman skickade in sitt tionde mål för säsongen efter 13.36 och gästerna hade full kontroll på matchen.
I den andra perioden tog hemmalaget över spelet mer och mer och satte press på Köping gång efter annan. Grums sköt 20 skott på Christoffer Hanning men lyckades inte överlista burväktaren en enda gång underperioden. Inte heller Köping lyckades producera några mål under mittakten men knappt två minuter in i den tredje kom 0-3 för Köping och luften gick ur Grums. Jonas Nyman stod för sitt andra mål i matchen när han tryckte in pucken bakom Viktor Scherrieble.
Under matchens två sista minuter fick publiken i hallen se först Anton Svensson öka på till 0-4 efter 17.44. 19 sekunder senare satte Stefan Thellberg reduceringen till 1-4 i powerplay och med 15 sekunder kvar av matchen skickade Tobias Sjökvist in slutresultatet till 1-5.
För båda lagen väntar fortsättningsserien efter juluppehållet och Köping har klart bäst utgångsläge där.

Lindlöven – Västerås 2-1

I Lindehov spelades seriefinal mellan tvåan och ettan i tabellen och det var gästande Västerås som inledde bäst. Niclas Lehmann såg till att fixa ledningsmålet för Västerås redan efter 48 sekunder och VIK:s inledande tryck gav resultat direkt.
Det var annars en relativt jämn förstaperiod efter att Västerås inledande press kommit av sig en aning. Båda lagen skapade en del chanser men Isak Mantler och Marcus Dahlbom spelade bra i sina respektive mål.
Även den andra perioden bjöd på en hel del kvalitativa chanser men Mantler och Dahlbom fortsatte att spika igen. Mantler stod framför allt för en superräddning när Västerås hade powerplay, Johan Skiöld fick i stort sett öppet mål och skulle bara raka in pucken efter en retur men på något sätt hann Mantler över och lyckades parera.
Det var en fatfylld hockey de båda lagen bjöd publiken på och en riktigt bra hockeymatch överlag.
I den tredje perioden lyckades Lindlöven till slut få hål på Dahlbom när Anton Tano fick ett friläge i boxplay. Tano gjorde inget misstag och sett till matchen var målet rättvist.
När Lindlöven sedan fick chansen i powerplay efter 11.48 kom även ledningsmålet. Max Lalander överlistade Dahlbom när klockan stod på 12.21.
VIK jobbade hårt för att nå en kvittering och spelade bland annat sex mot fem under matchens sista 1.33 men Mantler i Lindlövens mål såg till att freda sitt mål och samtliga tre poäng gick till Lindlöven vilket gör att Västerås segerrad slutade vid 13 raka.
Båda lagen ska spela Allettan Norra efter jul och det kommer garanterat bli bra matcher även då.

Skövde – Enköping 2-0

I Billingehov var det inte speciellt många chanser som lagen bjöd publiken på. Skövde var det spelförande laget men hade svårt att skapa några heta lägen. Och när väl lägena gavs stannade avsluten oftast på en försvarare.
Enköping hade även dem väldigt svårt att skapa något under matchen och fick endast iväg fyra skott under den första perioden.
Den andra perioden var riktigt sömnig och liknade mer en träningsmatch än en seriematch i hockeyettan.
Den tredje perioden var desto bättre från båda lagen och båda lagen gick för att sätta dit ledningsmålet.
Skövdes unga back, William Johansson, 17, blev matchens första målskytt efter 6.26 av den tredje perioden när hemmalaget fick tryck mot Enköping och gästernas målvakt blivit överspelad. Johansson fick pucken av Jesper Sellin och drog till med ett slagskott i slottet för sitt första mål i seniortröjan.
Enköping satsade allt för en kvittering i slutet av perioden och plockade ut målvakten Jonas Eneroth efter 17.48 men det slutade som det oftast gör, Johan Planeby fick fri gata mot deet öppna målet, fint framspelad av Alexander Henriksson och Jesper Sellin och kunde enkelt raka in pucken i det tomma målet.
För Skövdes del väntar Allettan Norra efter uppehållet och för Enköpings del är det fortsättningsserien som gäller där laget startar på en femteplats.

Kumla – Borlänge 3-7

I Kumla var det gästerna som satte högsta fart direkt och såg till att mer eller mindre avgöra matchen i den första perioden. Lars Eriksson fixade ledningsmålet i powerplay efter knappt sju minuter, dryga två minuter senare ökade brorsan Nils Eriksson på till 0-2 i powerplay och dryga minuten senare kom även 0-3 när Joel Källström Englund överlistade Tim Harrysson.
Källström Englund såg till att bli tvåmålsskytt efter 12.52 när han blev framspelad av Lucas Venuto och Marcus Andersson.
Rasmus Sandgren reducerade till 1-4 i powerplay efter 14.59 men det här var Borlänges match från början till slut.
Den andra perioden blev förvisso mållös men Borlänge skapade en hel del chanser och hade siktet varit bättre inställt hade ledningen mycket väl kunnat bli större redan då.
Det dröjde istället tre minuter in i den tredje perioden innan Lucas Venuto ökade på till 1-5 och när Borlänge fick en ny chans i powerplay small det igen.
Lars Eriksson skickade in pucken bakom en uppgiven Harrysson och frågan var snarare vad slutresultatet skulle skrivas till än var poängen skulle hamna.
24 sekunder senare tog Kumla timeout och bytte målvakt, då hade Markus Nygren skickat in 1-7 för gästerna som visade klass under kvällen.
Simon Arrhén och Alexander Kovalonok reducerade varsinn gång fram till 3-7 men Borlänge hade inga större bekymmer att avfärda Kumla denna kvällen.
För Borlänges del är det Allettan Norra som väntar efter jul och för Kumlas del gäller spel i fortsättningsserien där laget startar på en andra plats bakom Köping.

Forshaga – Mariestad 1-0

I Forshaga var det Mariestad som var på besök och senast lagen möttes vann Mariestad med 5-4 i en match som Mariestad dominerade stora stunder. Riktigt så var det inte under onsdagskvällen. För under matchens första period var det hemmalaget som var spelförande och skapade klart mest. Gästerna fick endast iväg tre skott på mål mot den tidigare BoIS-keepern Jonas Westerlund och att det stod 0-0 efter den första perioden kan nog gästerna tacka sin nuvarande målvakt, Tobias Sandberg för.
I den andra perioden kom Mariestad ut bättre och tog över taktpinnen men hade offantligt svårt att överlista Westerlund. Släkten är värst brukar det ju heta och för Mariestad var det fallet ikväll. Laget skapade en hel del målchanser, som de vanligtvis gör mål på men ikväll ville inte pucken in bakom Westerlund. Även den tredje perioden dominerades till stora delar av gästerna men periodens och matchens enda mål kom från hemmalaget, med en minut och åtta sekunder kvar att spela lyckades Filip Nordström få in pucken bakom Sandberg och gästerna hamnade i ett sent underläge. Mariestad försökte änå få till en kvittering genom att spela sex mot fem när de plockade ut Sandberg med 50 sekunder kvar men Westerlund var omutbar och fixade tre poäng till sitt Forshaga.
Mariestad kommer att spela Allettan Norra efter jul och för Forshaga är det fortsättningsserien som gäller där de startar på tredje plats, bakom Köping och Kumla.

Arboga – Surahammar 4-3

I Arboga möttes de två bottenlagen i tabellen, Arboga som vaknat till liv på allvar tog emot Surahammar och på förhand kändes det som att Arboga skulle köra över sina gäster men det var Surahammar som började bäst och tog ledningen.
Anton Wingqvist satte ledningsmålet efter 10.34 och det dröjde innan hemmalaget lyckades kvittera.
Det krävdes ett powerplay för Arboga innan Daniel Hörnqvist kunde skicka in 1-1 och då stod klockan på 19.11. I det läget räknade publiken med att det skulle vara oavgjort efter de inledande 20 minuterna men Anton Ekström ville annorlunda och fixade ett nytt ledningsmål för gästerna efter 19.20.
I den andra perioden kvitterade Arboga på nytt och återigen i ett powerplay. Oliver Nordmark framspelad av den tidigare Surahammar-spelaren, Dennis Folke efter 2.48.
Den andra perioden var spelmässigt Arbogas, hemmalaget skapade chanser mest hela tiden men Anders Olsson i gästernas kasse var bra och såg till att parera allt utom kvitteringen till 2-2.
I den tredje perioden tog Arboga ledningen för första gången. Linus Ageborg lyckades överlista Olsson efter 11.04 och då trodde de flesta i Rasta Arena att det var avgjort. Men med fyra minuter kvar kvitterade Niklas Damm Åberg till 3-3 och Surahammar såg ut att gå mot poäng. Men med mindre än minuten kvar att spela avgjorde Rasmus Koskinen när han skickade in 4-3 till Arboga.
För båda lagen är det fortsättningsserien som gäller efter juluppehållet och där kommer Arboga starta på sjätte plats medan Surahammar får starta sist på sjunde platsen.