Piteå besegrade serieledarna & Kalix plockade sina första poäng

Fyra matcher stod på agendan i Allettan Norra under söndagen, det blev två hemmasegrar och två bortasegrar som facit. Ett Mariestad som förlorade sin första match efter fyra raka segrar och Kalix lyckades spräcka sin poängnolla efter straffseger mot Borlänge.

Östersund – Boden 5-2

Under grundserien möttes lagen två gånger och känner varandra väl sedan dess, då blev det segrar efter förlängning/straffar för Östersund. Under söndagen fick Boden bege sig hemåt utan någon poäng med sig.
Det var dock gästerna som inledde bäst och efter matchens första period hade gästerna utnyttjat två numerära överlägen och hade slagläge inför fortsättningen.
Sebastian Huczkowski satte ledningsmålet för Boden efter 15.13 och drygt en och en halv minut senare ökade Sebastian Harila på till 0-2.
I den andra perioden tog hemmalaget över mer och mer och lyckades till sist få in pucken bakom Pavel Krajcovic.
Nils Bergström reducerade efter fem minuters spel och dryga två minuter senare var det kvitterat efter mål av Linus Wernersson-Libäck. Ytterligare två minuter senare hade Östersund vänt på matchen och tagit ledningen.
Daniel Magnusson överlistade Krajcovic i powerplay och den andra perioden dominerades under stora delar av Östersund.
Även den tredje perioden gick i Östersunds tecken och när Sebastian Fakt skickade in 4-2 bakom Krajcovic kändes matchen avgjord. Boden försökte komma målmässigt närmre under slutet och plockade ut Krajcovic med dryga två minuter kvar men då kunde istället Sebastian Fakt punktera tillställningen när han skickade in 5-2.
För Östersunds del väntar en tuff bortamatch på onsdag när laget beger sig till Piteå.
För Bodens del väntar nästa match först nästa lördag då Skövde kommer på besök.

Borlänge – Kalix 4-5 (straffar)

I Borlänge blev det en målrik historia där Kalix lyckades ta sina första poäng i Allettan Norra.
Den första perioden präglades av sex stycken mål och det var gästerna som hittade nätet först.
Manfred Ehlers överlistade Oliver Eriksson efter 2.33 men Borlänge replikerade efter 3.59 genom Lucas Venuto.
Kalix fortsatte att attackera och det gav utdelning bara 43 sekunder efter kvitteringen. Dmitri Likhachyov hittade en lucka hos Oliver Eriksson och gästerna var på nytt i förarsätet.
Bara i lite drygt tre minuter skulle det visa sig för sen kvitterade Rasmus Rundgren när han fick in pucken bakom Jacob Carlsson.
När Henrik Olsén sedan satte 3-2 till Borlänge efter 15.25 var det nog många i Borlänge ishall som räknade med att hemmalaget skulle gå ifrån men glädjen blev kortvarig.
För i powerplay efter 16.55 kvitterade Johan Pettersson med en kanon och såg till att det var oavgjort efter den händelserika förstaperioden.
I den andra perioden sköt båda lagen en hel drös skott på de båda burväktarna men trots 17-11 i skottstatistik lyckades inget av lagen hitta nätet.
Istället gjorde Borlänge ett snabbt ledningsmål i den tredje perioden när Lars Eriksson skickade in sitt fjärde mål i Allettan efter en dryg minut.
Det kändes stundtals som att Borlänge hade bra kontroll på händelserna i perioden och Kalix såg ut att gå poänglösa av isen för fjärde matchen i rad. Men med mindre än fyra minuter kvar av ordinarie tid kunde Leonard Forselius kvittera och ta matchen till förlängning och därmed säkra Kalix första poäng i Allettan Norra.
Förlängningen blev mållös och matchen fick istället avgöras på straffar. En straffläggning som var riktigt bra och där fem av sex straffskyttar hittade nätet.
Stor matchvinnare för Kalix blev Johan Pettersson som satte den avgörande straffen bakom Oliver Eriksson och skickade bonuspoängen till Kalix.
För Borlänges del väntar ny match på onsdag då laget reser till Örnsköldsvik.
För Kalix del spelas nästa match först på lördag då laget gästas av Mariestad.

Mariestad – Piteå 2-4

I Katrinhallen tog serieledande Mariestad emot den norra seriesegraren och det blev en jämn match inför den fina publiksiffran 1346 personer.
Piteå var bättre under matchens inledande period och till slut skulle det visa sig avgörande.
Det tog dock 12 minuter för gästerna att överlista Tobias Sandberg, Emil Wrenman fick ett friläge med Sandberg men målvakten klarade i förstaläget, returen kan dock slås in av Petter Mäkitalo och Piteå spelade med hög fart och målet kändes klart rättvist.
När sedan Mariestad får en chans att spela powerplay kommer nästa mål i matchen. David Pettersson skickade iväg ett kliniskt avslut som smet in bredvid Sandberg och gästerna kunde gå till pausvila med en tvåmålsledning.
Den andra perioden är spelmässigt jämnare och Mariestad bjuder Piteå på ordentligt motstånd men inget av lagen lyckades överlista de båda målvakterna. Både Tobias Sandberg och Joel Wännström stod för några fina parader och såg till att siffrorna var oförändrade inför den tredje akten.
Mariestad fick inleda den tredje perioden i fem mot tre och då kom reduceringen. Lucas Larsson var sist på pucken innan den hittade in bakom Wännström och Mariestad fick blodad tand.
Men fyra minuter in i perioden kunde David Pettersson på nytt ge Piteå en tvåmålsledning efter att hemmamålvakten slarvat i uppspelsfasen och Piteå såg ut att gå mot en säker seger.
När Mariestad sedan valde att plocka ut Sandberg för en extra utespelare gick det som så ofta förr, Carl Becker skickade in 1-4 och publiken började lämna hallen.
Eddie Davidsson putsade siffrorna i powerplay efter 18.42 men närmare än så kom inte hemmalaget och Mariestad fick därmed inkassera sin första förlust efter fyra raka segrar.
För Mariestads del väntar nästa match först på lördag när laget beger sig norrut för möte med Kalix.
Piteå tar emot Östersund på hemmais nu på onsdag.

Skövde – Örnsköldsvik 4-3

I Billingehov tog Skövde emot Örnsköldsvik som ännu står utan poäng i Allettan Norra och det var en back som skulle bli skillnaden mellan lagen när hesa Fredrik ljöd.
Örnsköldsvik dominerade händelserna under den första perioden och vann skotten med förkrossande 14-3 och borde gjort något mer mål än det enda laget lyckades sätta dit under inledningsakten.
Men även om det var Örnsköldsvik som var spelförande och skapade flest målchanser var det Skövde som tog ledningen.
I powerplay kunde Albin Lindgren ge hemmalaget ledningen efter 9.07 och det var i stort sett det första Skövde skapade under perioden.
Örnsköldsvik fick till ett mål i perioden och även det kom i spel fem mot fyra. Oscar Öhman lyckades hitta en lucka hos Tim Hultstrand och målet kändes psykologiskt viktigt för gästerna.
I den andra perioden kom hemmalaget ut bättre och kunde ta ledningen på nytt, Albin Lindgren skickade iväg ett skott på mål efter 5.31 och på vägen fram till målet styrdes pucken via Pontus Wikströms klubba in bakom en chanslös Michal Zajkowski.
Ledningen varade i knappt fem minuter innan Anton Byström kunde skicka in kvitteringen bakom Hultstrand, även det målet i powerplay.
När hemmalaget sedan fick chansen med en man mer på banan small det bakom Zajkowski på nytt. Återigen var det Albin Lindgren som tilläts skjuta ett skott från offensiv blålinje och pucken hittade nätmaskorna.
Minuten senare fullbordade Lindgren sitt hattrick när han för fjärde gången i match tilläts skicka iväg en kanon från samma position som vid de tidigare målen och Zajkowski hade rejält med trafik framför sig och såg aldrig pucken innan den passerat mållinjen.
Då bytte Örnsköldsvik målvakt, i hopp om att få till någon förändring.
I den avslutande akten var det spel mot ett mål, Örnsköldsvik sköt hela 21 skott på Tim Hultstrand och fick till slut till en reducering, men det krävdes spel sex mot fem efter att inbytta Simon Rönning lämnat isen för en extra utespelare.
Linus Öst Pettersson fick stå framför Hultstrand och kunde till slut trycka in pucken i nätet men närmare än så kom aldrig gästerna och Skövde kunde avgå med samtliga tre poängen.
För Skövdes del väntar nästa match redan på onsdag då laget tar emot VIK Västerås HK och för Örnsköldsviks del gäller det att ladda om till på onsdag då laget får en ny chans att ta sina första poäng i Allettan Norra när Borlänge kommer på besök.