Viktiga poäng står på spel i Allettan södra

Fyra matcher spelas i södra Allettan under söndagseftermiddagen. Bland annat möts topplagen Vimmerby och Huddinge, men det görs även upp om viktiga poäng i botten av tabellen när Valbo får besök av Väsby.

Nybro ställs mot Visby/Roma och det är två lag i poängbehov som möts. Nybro har spelat sju matcher och ännu bara tagit fem poäng. Man befinner sig på åttonde plats i tabellen på samma poäng som Valbo som befinner sig under strecket. I fredags blev det förlust med klara 4-0 borta mot Huddinge i en match där Huddinge var ett par snäpp bättre. Målvakten Hugo Fagerblom var inte dålig mot Huddinge, men det första målet borde han ha tagit och det återstår att se om inte Alexander Johansson får chansen mellan stolparna.

För Visby/Roma går det också tungt. Hemma på Gotland är laget starkt och har tagit sex poäng av sex  möjliga, men värre är det med bortaspelet. Visby/Roma har spelat tre bortamatcher och ännu inte tagit någon poäng. Dessutom är målskillnaden på lagets tre bortamatcher trista 3-21. Även om det varit tufft motstånd (Huddinge, Kristianstad och Vimmerby) behöver Visby/Roma börja ta poäng även på bortaplan.

Ett annat lag i poängbehov är Kallinge/Ronneby. Seriesegrarna från södra Hockeyettan har inte fått den starten på Allettan de hade hoppats på. Sex omgångar in på Allettan har Blekingelaget tagit fem poäng och det räcker till en sjundeplats i tabellen. Nu ställs man mot Hudiksvall och det blir givetvis en tuff nöt att knäcka, men kapaciteten finns i laget. Hudiksvall har till skillnad från KRIF fått en fin start på Allettan och finns med i toppen av tabellen. Just nu ligger man trea med fem poäng upp till serieledande Huddinge, men Hudiksvall har spelat två matcher mindre än Huddinge vilket gör att man skulle kunna gå upp i serieledning vid full pott i sina hängmatcher. Hudiksvall är fortfarande obesegrat under ordinarie tid, men ett laddad Kallinge/Ronneby på bortais är ingen enkel uppgift.

Det vankas toppmatch i Småland när Vimmerby får besök av serieledande Huddinge. Det är två lag som kommer från starka insatser i fredags som möts. Vimmerby hade inga problem med att besegra Visby/Roma och vann med 6-1, samtidigt som Huddinge höll nollan och vann mot Nybro med 4-0. Det är ettan mot tvåan i tabellen som möts, men det är även ettan mot tvåan i poängligan som ställs mot varandra. Huddinges Patrik Kallmert toppar den södra Allettans poängliga på elva poäng. Med sina sju mål är han även främste målskytt i serien. En poäng bakom Kallmert återfinns Vimmerbys Jesper Kokkonen som svarat för fyra mål och sex assist på sex matcher. En inte alltför vild gissning är att den som går segrande ur den duellen också ser till att sitt lag vinner matchen.

I en annan del av tabellen möts Valbo och Väsby. Niondeplacerade Valbo tar emot tiondeplacerade Väsby och det här är en bra chans för båda lagen att ta sig upp över strecket. Det är jämnt i botten av tabellen och en seger skulle kunna innebära att man avancerar till sjätte plats, men det är självklart beroende på hur det går i de andra matcherna.

I Valbo handlar mycket av offensiven om Joakim Axman. Axman har svarat för ett mål och fem assist på sex matcher och han behöver fortsätta att leverera om Valbo ska lyckas ta en play off-plats. Valbo har gjort elva mål på sina sex matcher och det behöver förbättras om man ska lyfta i tabellen. Senast tog Valbo en imponerande seger när man besegrade Kallinge/Ronneby med 2-1 på bortaplan och det borde vara ett resultat som ger självförtroende. För Väsbys del kommer man från en hemmaförlust mot Hudiksvall. Väsby har inte fått försvarsspelet att fungera och med sina 28 insläppta mål på sex matcher är man sämst i serien i den kategorin. Däremot fungerar offensiven klart godkänt och 19 gjorda mål framåt slås bara av Huddinge, Vimmerby och Kristianstad.

Nybro – Visby/Roma börjar 15.00 medan Kallinge/Ronneby – Hudiksvall, Vimmerby – Huddinge och Valbo – Väsby drar igång 16.00.

/ Anton Gustavsson.