Svensk ishockey utreder seriesystem och kvalformat i elithockeyn

Svenska Ishockeyförbundets styrelse har beslutat att ge Ola Lundberg, Karlstad, uppdraget att utreda seriesystem och kval för SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Förslagen som presenteras ska förflytta Svensk Ishockey i riktningen mot Svensk Ishockeys gemensamma vision –  ”Sveriges mest engagerande idrott”.

Uppdraget är att undersöka och föreslå hur seriesystem och kval behöver förändras för att stärka utvecklingen av elitnivån i svensk herrishockey. I uppdraget ingår att definiera vilka serier som bör ingå i begreppet elit och föreslå en seriestruktur och kvalformat för dessa serier. Eventuella förslag ska också säkerställa att en framtida seriestruktur utformas så att den såväl möjliggör som ytterligare stärker Svensk Ishockeys landslagsspel.

– Att vi som förbund med full uppbackning från våra ligor SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan – gemensamt lägger fokus på att skapa de bästa förutsättningarna för vår elitishockey på både förenings- och landslagsnivå är avgörande för att stärka Svensk Ishockey även framöver. Det här är ett initiativ som har vuxit fram i de samtal vi har haft om hur vi på bästa sätt gör det som krävs för att svensk elitishockey ska vara underhållande, spännande, engagerande och ekonomiskt hållbar över hela landet, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

– Tiden är mogen att vi tar ett större helhetsgrepp kring seriesystem och elitishockeyns ekonomiska- och sportsliga förutsättningar. SHL vill ta ett stort ansvar för helheten i svensk elitishockey för att vi tillsammans blir ännu starkare i framtiden. Det är viktigt att vi också fortsatt säkerställer möjligheten till avancemang i seriesystemet, och därmed också risken att åka ur serie. Det är och ska fortsatt vara ett grundfundament i den svenska ishockeymodellen, säger Anders Källström, ordförande SHL.

– Elitnivån inom hockeyn driver engagemang, intresse och kommersiella möjligheter, men lever också i hård konkurrens om publik, media och sponsorer. Därför måste vi gemensamt förbättra förutsättningarna, både de sportsliga och de ekonomiska, för att elitnivån inom Svensk Ishockey ska bli ännu starkare, säger Håkan Svensson, ordförande Hockeyallsvenskan.

-Vi står bakom den nya strategin för Svensk Ishockey för att vi tror på att vi tillsammans måste lösa allt fler frågor. Vi står starkare tillsammans oavsett om man är stor eller liten och vi ser att det för Svensk Ishockey är viktigt med elithockey över hela Sverige, säger Ronnie Glysing, ordförande Hockeyettan.

Ola Lundberg börjar sitt uppdrag omgående och han ska under uppdraget arbeta nära förbundet och alla ligor. Han ska presentera sin analys och sina förslag till Svenska Ishockeyförbundets ordförandekonferens i november 2018. Eventuella större förändringar kan träda i kraft tidigast säsongen 2020/2021, under förutsättning att Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte fattar beslutar om det i juni 2019.

– Att vi lyckats få Ola Lundberg till det här uppdraget är vi mycket glada över. Han är en erfaren hockeyledare som funnits i svensk ishockey under lång tid och han har de egenskaper, den kompetens och den erfarenhet som krävs för det här viktiga och så klart utmanande uppdraget, säger Anders Larsson.

– Mitt hjärta och mitt engagemang har alltid funnits inom hockeyn. Att få chansen att lyfta på stenarna i svensk elitishockey och presentera idéer om hur den kan bli ännu bättre genom en spännande, engagerande och kommersiellt stark tävlingsstruktur blir en utmaning, säger Ola Lundberg.

För frågor kontakta:

Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet, 070-226 14 34
Anders Källström, ordförande SHL, 070-629 55 02
Håkan Svensson, ordförande Hockeyallsvenskan, 076-803 33 33
Ronnie Glysing, ordförande Hockeyettan, 070-960 01 10
Ola Lundberg, utredare, 070-219 06 66