Veckan som gick i södra vårserien

Den södra vårserien närmar sig slutet och det har spetsat till sig i såväl botten som toppen under veckan.

Topplaget Halmstad fortsatte att vinna under veckan, först 4-1 hemma mot Grästorp som sedan följdes upp av en 5-3 seger hemma mot Hanhals.
Martin Pärna hade en bra vecka med fyra mål och två assist under lagets segermatcher. Halmstad ligger på andra plats i tabellen på 27 poäng, tre mindre än serieledande Tranås. Det återstår tre omgångar och det kommer att bli en strid hela vägen in.

HA74 Sävsjö spelade bara en match under veckan och såg till att ta extremt viktiga poäng i botten när laget besegrade Tyringe med 4-3. HA74 har tagit sex poäng på åtta matcher i vårserien och ligger för närvarande sist. Laget har fyra matcher kvar att spela men bara fyra poäng upp till säker mark och har fortfarande allt i egna händer.

Hanhals åkte på två förluster under veckan och är helt plötsligt inblandade i bottenstriden. 3-5 hemma mot Tranås följdes upp av 3-5 borta mot Halmstad. Hanhals befinner sig på fjärde plats i tabellen med tolv inspelade poäng, men är långt ifrån säkra att klara sig kvar utan kval, laget har bara två poäng ned till Tyringe på sjätteplatsen i nuläget och det vill nog till

att Hanhals tar en trepoängare när Grästorp kommer på besök under onsdagskvällen.

Grästorp tog sin första trepoängare på hemmaplan för en dryg vecka sedan, men när laget reste till Halmstad var de tillbaka i gamla hjulspår igen och fick åka hem efter en 1-4 förlust. Under söndagen tog laget emot Tyringe i en viktig match i botten. Det blev en ny förlust, 1-2 och laget har tagit tio poäng på nio spelade matcher och ligger på rätt sida strecket tack vare bättre målskillnad än Tyringe. Viktig match under onsdagen när laget möter Hanhals på bortaplan. Sedan väntar Tranås på hemmais innan laget avslutar borta mot Helsingborg.

För Tranås har det varit en bra vecka, först seger mot Hanhals med 5-3 och under söndagen krossade man Helsingborg med makalösa 9-1.
Tranås leder serien på 30 poäng efter nio omgångar och har tre poäng ned till Halmstad på andraplatsen. Det ska nog mycket till om Tranås ska misslyckas med att vinna serien, laget har de tre bottenlagen kvar att möta och rimligtvis bör laget avsluta med att ta ytterligare nio poäng.

Tyringe inledde veckan med att förlora den viktiga matchen i bottenstriden mot HA74, något som gjorde att tränaren Marcus Norell fick sparken, för andra gången den här säsongen. Men under söndagen tog laget revansch när de reste till Skaraborg och besegrade Grästorp inför knappa 1100 åskådare. Stor matchvinnare för Tyringe var burväktaren Charlie Fredriksson som stod på huvudet och såg till att laget fick med sig tre poäng. Skön start för nya tränaren Henrik Alfredsson. Efter nio omgångar står Tyringe på tio poäng, samma som Grästorp men med sämre målskillnad och laget ligger därför på sjätte plats i nuläget. Tyringe har kvar Hanhals, Tranås och Halmstad att möta.

Helsingborg spelade en match under veckan, en riktigt jobbig match. Motståndet var tuffast möjligt när laget begav sig till Tranås. Efter den första perioden hade hemmalaget gått ifrån till 5-0 och matchen var förstås körd för skåningarna. Det blev till slut 9-1 till Tranås och Helsingborg står på 16 poäng efter åtta spelade matcher.
Det känns som att Helsingborg ändå kommer att klara sig kvar utan något kvalspel då bottenlagen har sex poäng upp.

Samtliga resultat från veckan som gick:

Halmstad – Grästorp 4-1
HA74 – Tyringe 4-3
Hanhals – Tranås 3-5
Grästorp – Tyringe 1-2
Halmstad – Hanhals 5-3
Tranås – Helsingborg 9-1

//Kristoffer Bennemyr-Porath