Hockeyettan har utrett seriespelet från Helsingborg till Kiruna!

– Jag tror inte att det någonsin genomförts en så omfattande kartläggning av ett seriesystem inom en Svensk Förbundsserie i ishockey, som den som Ligaorganisationen Hockeyettan nu genomfört, orden är Hockeyettans ordförande Ronnie Glysings.

Samtliga klubbar i Hockeyettan var inbjudna till fyra regionala träffar förlagda i Ljungby, Örebro, Stockholm samt Skellefteå. Så gott som samtliga sportchefer och tränare var närvarade och lämnade sina värdefulla synpunkter, under den heldag mötet varade på respektive ort.

– Jag har tillsammans med Stefan Bergkvist rest runt för att lyssna av klubbarna i Hockeyettan inte minst för att de ska få framföra sin uppfattning och få sin röst hörd. Syftet har också varit att effektivisera och utveckla sportorganisationen genom att leda medlemsföreningarna mot gemensamt satta mål och då är det viktigt att det görs på ett sätt som skapar delaktighet, motivation och ansvarstagande. Och klubbarna har varit väldigt engagerade och positiva då detta handlar om deras kärnverksamhet och framtid samt svensk ishockeys utveckling, fortsätter Ronnie Glysing.

Stefan och Ronnie reste runt för att ta del av vad lagen har för uppfattning om det som idag finns, och hur klubbarna

skulle vilja spela i framtiden. Helt enkelt hur Hockeyettan ska utformas för att bli så bra som möjligt för alla klubbarna. Allt med syfte att kunna erbjuda ett attraktivt seriespel som attraherar spelare, ledare, supporters, samarbetspartners och inte minst media i framtiden – om ligans klubbar själva får bestämma!

För två år sedan införde SIF det nuvarande seriesystemet som i sig var en nyhet, med bl. a Hockeyettan Finalen samt fem lag från varje Hockeyettan-serie till Allettan. Då var alla överens med SIFs Tävlingsnämnd att efter två år skulle serieupplägget utvärderas.

Nu ska alla dessa synpunkter sammanställas för att ånyo behandlas och utvärderas på ett möte i Stockholm den 15 februari. För att göra mötet effektivt och resultatinriktat och så smidigt som möjligt, kommer då de fyra serierna i Hockeyettan (Norra, Östra, Västra och Södra) representeras av två utvalda representanter för respektive Hockeyettan-serie.

I månadsskiftet februari/mars kommer klubbarna få en slutrapport att ta ställning till och senare delen av mars ska så ett gemensamt förslag överlämnas till Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

Svenska Ishockeyförbundet ensamutredare Ola Lundborg kommer till dukat bord!

 

Ola Lundborg är den som av Svenska Ishockeyförbundet fått uppdraget att se till hur det framtida seriesystemet och strategin ska utformas. Lundborg, som har en gedigen bakgrund inom svensk hockey, ska arbeta nära förbundet och alla de tre högsta ligorna och komma med en analys till Svenska Ishockeyförbundets ordförandekonferens i november 2018.

-Vi står bakom den nya strategin för Svensk Ishockey för att jag tror att vi tillsammans måste lösa allt flera frågor. Vi står starkare tillsammans oavsett om man är stor eller liten och vi ser att det för Svensk Ishockey är viktigt med elit- och breddhockey över hela Sverige!

Orden kommer från en entusiastisk ordförande –  Ronnie Glysing.

Om förbundets årsmöte – i juni 2019 – fattar beslut om förändringar kommer det nya seriesystemet att träda i kraft tidigast säsongen 2020/21.

Men Hockeyettans klubbars förslag borde kunna komma till spel redan i september 2018……

 

/Lasse Kinch