Västerås vann toppmötet & Skövde befäste åttondeplatsen

Den Norra Allettan hade några viktiga drabbningar under onsdagskvällen, seriefinal i Västerås där ettan Borlänge var på besök, en streckmatch om den åttonde platsen mellan Skövde & Lindlöven och i Piteå spelades derby när Boden var på besök.

Örnsköldsvik – Kalix 1-2

Vi börjar med bottenlaget Örnsköldsviks hemmamatch, laget har haft en jobbig Alletta med bara fyra inspelade poäng. Den första perioden var en jämn historia där det bara sköts tolv skott totalt, inget av de resulterade i något mål men i det första bytet i andra perioden kunde gästerna ta ledningen. Leonard Forselius såg på egen hand till att gästande Kalix kunde ta ledningen med 0-1.
Tränare Henrik Gradin var inte speciellt nöjd med hur det såg ut och tog sin timeout redan efter knappa fem minuter av mittperioden, men det hjälpte föga, för bara knappa två minuter senare ökade Mattias Törnqvist på till 0-2 för gästerna.
I den tredje perioden kom hemmalaget ut bättre från start, åkte skridskor och fick med sig ett powerplay efter 1.42.
Sebastian Magnusson såg till att sätta dit den viktiga reduceringen och helt plötsligt var det match igen.
Örnsköldsvik fick ytterligare en chans i numerärt överläge men lyckades inte få in pucken bakom en storspelande Christoffer Rifalk. Istället fick gästande Kalix med sig samtliga tre poäng och såg till att fortsatt ha tre poäng ned till Skövde på platsen under.

Piteå – Boden 2-3 (förlängning)

I LF Arena i Piteå visade det sig hur viktigt det egentligen är med special teams, samtliga mål i matchen, tillkom nämligen i powerplay.
Men under den första perioden var det inget av lagen som lyckades utnyttja sina numerära överlägen.
Istället dröjde matchens första mål till gästernas tredje powerplay, Emil Wikström ordnade 0-1 nio minuter in i mittperioden men glädjen blev kortvarig för gästerna. För när samma Wikström visades ut för en slashing kom kvitteringen genom August Tornberg.
Så fortsatte det, nästa utvisning drabbade Piteå, vilket gjo

rde att Boden tog ledningen på nytt, Alfons Nordberg gjorde sitt första i Allettan kvarten in i perioden och gästerna gick till pausvila med en 2-1 ledning.
Inför den tredje perioden tvingades Piteå att byta ut Joel Vännström efter en incident i samband med periodens slut. Piteå dominerade den tredje perioden och vann skotten med 10-3 men den enda som lyckades överlista Pavel Krajcovic var Joakim Högberg, när han knappa fem minuter in i perioden satte 2-2.
Fler mål blev det inte i perioden men i förlängningen fick Boden en ny möjlighet i powerplay och då passade Tommy Wargh på att avgöra. Efter knappa tre minuter överlistade han Piteås andermålvakt Albin Ström och såg till att Boden fick med sig två poäng från den tuffa bortamatchen.

Västerås – Borlänge 3-2

I ABB Arena Nord spelades seriefinal mellan ettan och tvåan i serien, inför den fantastiska publiksiffran 4592 personer.
Det märktes att det var två jämnbördiga lag som möttes i matchen. Båda lagen spelade kontrollerat i egen zon och bjöd inte sina motståndare på några ordentliga chanser i den inledande perioden.
I den andra perioden kom matchens första mål, Pontus Holmberg stod för ett riktigt fint avslut framspelad av Niclas Lehmann efter 8.31 och avslutet var otagbart för Marcus Hellgren-Smed.
Men Borlänge vägrade ge sig och bara tre minuter efter hemmalagets ledningsmål kunde Adam Byström-Johansson kvittera i numerärt överläge.
Västerås måltjuv, Fredrik Hetta skulle dock se till att Västerås fick gå till pausvila i ledning. För med tre minuter kvar av mittperioden skickade Hetta in sitt sjunde mål i Allettan bakom Hellgren-Smed.
Knappa fyra minuter in i den tredje perioden kunde även duktiga Pontus Holmberg öka på Västerås ledning till 3-1 när Borlänge gick bort sig i egen zon. Då trodde nog de flesta av de knappa 4600 åskådarna att matchen var avgjord men Adam Byström-Johansson såg till att det blev spänning på nytt när han reducerade till 3-2 efter sex minuter.
Borlänge skapade en hel del chanser och hade det inte varit för några riktigt svettiga räddningar av Marcus Dahlbom hade resultatet kunnat bli annorlunda. Men Västerås höll ut, trots att Borlänge fick ett gyllene kvitteringsläge när Niclas Lehmann visades ut med dryga två minuter kvar.
Segern innebär att Västerås går upp på samma poäng som Borlänge, men dalkarlarna toppar fortfarande tabellen på bättre målskillnad.

Skövde – Lindlöven 4-2

I Billingehov möttes två lag som slåss om den sista playoff-platsen, åttan Skövde tog emot nian Lindlöven i en match som betydde mycket för streckstriden.
Skövde inledde bäst och tog även ledningen efter sex minuter av den första perioden när Anton Blomberg hittade en lucka på Daniel Marmenlind.
I den andra perioden inledde hemmalaget piggt och gick snabbt ifrån till en 3-0 ledning. Först gjorde Albin Lindgren 2-0 efter dryga fyra minuter och bara två minuter senare stänkte Alexander Henriksson in 3-0 för Skaraborgarna.
Fram till det målet hade Skövde haft det mesta av spelet och ledningen kändes kassaskåpssäker. Tills Oskar Back visades ut för en hög klubba och Max Lalander kunde reducera i powerplay.
Efter reduceringen tog Lindlöven över allt mer av spelet och Skövde kom undan med blotta förskräckelsen till pausvila.
Väl i den tredje perioden var det gästerna som inledde klart bäst. Johan Persson fixade en reducering till 3-2 bara 19 sekunder in i perioden och det är något som varit typiskt Skövde i Allettan, att släppa in tidiga mål i perioderna.
Lindlöven ökade sin press och hade bud på kvittering flera gånger om innan Anton Blomberg punkterade tillställningen efter knappa åtta minuter när han hängde dit sitt andra mål för kvällen.
Lindlöven plockade ut Marmenlind för en extra utespelare med tre och en halv minut kvar men lyckades inte få hål på Tim Hultstrand och Skövde har nu fem poäng ned till jagande Lindlöven, dessutom med två matcher mindre spelade och det ska nog mycket till om Skövde ska missa att ta sig till playoff.