Tranås till förkval & Tyringe säkrade kontraktet i söderserien

Det spelades tre matcher i den södra vårserien under onsdagen och för serieledarna Tranås krävdes en poäng för att säkra seriesegern, även en poäng krävdes för Tyringe för att säkra HockeyEttan kontraktet, precis så blev det också.

Tranås – Tyringe 3-2 (straffar)

Tranås var hungriga från start och skapade en hel del målchanser, Eric Gustafsson kunde också fixa 1-0 efter dryga fem minuters spel men när Tyringe fick chansen i powerplay kom kvitteringen till 1-1. Mattias Eriksson hittade en lucka hos Victor Johnson och ställningen efter de första 20 var oavgjord.
Eric Gustafsson ordnade en ny ledning för Tranås dryga minuten in i mittperioden men gästerna ville inte ge upp utan match och halvvägs in i den tredje perioden kunde William Erenrot kvittera och se till att Tyringe tog poängen som behövdes för att säkra spel i HockeyEttan 2018/2019.
Förlängningen blev mållös och i straffläggningen var det Tranås som drog det längsta strået.
Fredrik Lindström satte den avgörande straffen i den femte straffomgången.
För Tranås del väntar nu förkval mot vinnaren av den östra fortsättningsserien där vinnaren tar sig till playoff 1.

Hanhals – Helsingborg 5-2

I Kungsbacka möttes två lag som inte hade någonting att spela för och den första perioden blev en händelsefattig historia.
Men i den andra perioden tog Hanhals tag i taktpinnen och gick ifrån till en 3-0 ledning.
Först gjorde Fredrik Johansson 1-0 efter knappa fem minuter, David Stenbacka utökade efter knappa elva minuter och bara 15 sekunder senare ordnade Tim Brattström matchavgörande 3-0.
Helsingborg reducerade knappa minuten in i den tredje perioden i numerärt överläge genom Rasmus Rosenqvist men Kristoffer Wikner replikerade mindre än två minuter senare.
Agust Carlsson tog Helsingborg närmare med dryga minuten kvar men David Stenbacka fick sista ordet och fixade slutresultatet med 22 sekunder kvar att spela.

Halmstad – HA74 Sävsjö 7-5

I Halmstad bjöds publiken på mängder av mål.
Men det dröjde drygt 14 minuter innan det första föll. Erik Borg fick chansen på straffslag och överlistade Calle Josefsson.
Tre minuter senare ökade Jesper Johansson på till 2-0 och Halmstad hade en betryggande ledning inför den andra perioden.
Gustav Borglin kunde reducera knappt sex minuter in i mittperioden men Erik Borg fixade en ny tvåmålsledning efter 6.26.
Jesper Johanson satte 4-1 i powerplay efter nio minuter och publiken i Halmstad Arena började tro att matchen var avgjord.
Men innan perioden var till ända hade HA74 reducerat två gånger om. Först Kevin Striborn efter 16 minuter och sedan Robin Carlsson med minuten kvar av perioden.
I inledningen av den tredje perioden kom dessutom kvitteringen till 4-4, Alexander Stensson hittade målet efter en minuts spel och när sedan Gustav Andersson gjorde 5-4 för HA74 tog hemmalaget sin timeout.
Det gav önskad effekt för Erik Borg fixade 5-5 40 sekunder efter ledningsmålet och när sedan samme Borg ordnade 6-5 efter 14 minuter kunde Halmstad reda ut stormen och plocka tre nya poäng.
Martin Pärna fick avsluta målskyttet med knappa två minuter kvar i tom kasse.