Kristianstad knappar in på Huddinge

Allettan Södra närmar sig mållinjen och det är jämnt såväl i toppen av tabellen som vid de sista tre platserna till playoff-spelet.
Under fredagskvällen spelade samtliga tio lag för första gången sedan den 7/1.

Väsby – Valbo 7-1

De två bottenlagen Väsby och Valbo möttes i en match där gästerna inte hade något att spela för medan hemmalaget fortfarande har en liten teoretisk möjlighet att ta sig till playoff, men då krävs det att laget avslutar Allettan med segrar i samtliga matcher samtidigt som övriga resultat måste gå Väsbys väg.
Det syntes tydligt att Väsby hade mer att spela för och i den första perioden kunde hemmalaget gå ifrån till en 3-0 ledning efter mål av Felix Fjällkeborn (5.39 & 11.33) och under en femminutersutvisning ökade Martin Lundberg på till 3-0.
Den andra perioden fortsatte på samma sätt som den första, Väsby dominerade och gjorde lite som de ville med sina motståndare.
Jacob Lundin gjorde 4-0 knappa sju minuter in i perioden och knappa tio minuter senare satte Sebastian Cederbrant 5-0 bakom en uppgiven Otto Bäcklin.
Mindre än minuten senare kom även 6-0 genom Johannes Sandberg och Valboledningen valde att byta ut Bäcklin mot Alexander Flink.
Flink höll nästan nästan hela matchen ut, men tvingades kapitulera alldeles i slutskedet, för med en sekund kvar av matchen fastställde Rasmus Sörgardt slutresultatet. Däremellan hade Nicklas Strid reducerat i powerplay men Väsby vann rättvist med klara siffror.


Huddinge – Vimmerby 1-2 

I Björkängshallen tog serieledande Huddinge emot Vimmerby som är på jakt efter en topp tre placering.
Men gästerna fick ett tungt avbräck under uppvärmningen, tilltänkta målvakten, Jonathan Stålberg fick ett skott på struphuvudet under uppvärmningen och fick föras med ambulans till Huddinge sjukhus, han förflyttades sedan vidare till Karolinska Universitetssjukhuset och kommer att få spendera natten där.
Vi på Hockeyettan redaktionen hoppas att allt går bra med Stålberg och att han snart är tillbaka i spel.
Till matchen då, det var en match i ett högt tempo med mängder av målchanser. Den första perioden kunde lika gärna slutat 4-4 om det inte varit för Daniel Fahlström och Johan Kallio i de respektive målen.
Hampus Harlestam var den som lyckades hitta nätet först i matchen efter dryga elva minuters spel. Men Huddinge kvitterade bara fyra minuter senare i powerplay genom Dennis Nordström.
I den andra perioden var det gästerna som kändes hetast och skapade flest farliga målchanser. Även mittperioden gick i ett högt tempo och det syntes att det var två skickliga lag som möttes.
Viljami Wacklin gjorde periodens enda mål efter 2.20 när han gav Vimmerby ledningen igen och Vimmerby spelade bra i sin defensiv och såg till att Huddinge inte skapade några riktigt farliga chanser. Huddinge avslutade matchen bra och skapade en hel del men Johan Kallio i Vimmerby-målet stod på huvudet och radade upp fina räddningar i slutet av matchen.
Med två matcher kvar att spela har nu Vimmerby bara tre poäng upp till just Huddinge som leder serien, med en poäng före Kristianstad, som har en match mindre spelad.

Kristianstad – Dalen 7-3

I Kristianstad bjöds det på målfest och de knappa 1000 åskådarna fick se hela tio mål under matchen. Gästernas Gustav Carlsson fixade ledningsmålet redan efter 2.33 men Kristianstad kvitterade snabbt. När klockan stod på 3.59 hittade Mikael Johansson en lucka på David Elmgren och målet gav hemmalaget momentum. Kristianstad trummade på men hade svårt att få hål på Elmgren under de första 20 minuterna.
Istället kom målen retroaktivt i mittperioden.
Först gjorde Markus Näslund 2-1 för gästerna efter 2.10 men mindre än minuten senare kvitterade nyförvärvet Tony Pappila. Dryga minuten senare ordnade Acke Ringström 3-2 och knappt två minuter senare ökade William Wikman på till 4-2.
Då tog Per Gustafsson sin timeout men två minuter senare small det bakom Elmgren på nytt.
Fredrik Lindblom dundrade in 5-2 och Elmgren byttes ut till förmån för Adam Ohre.
Hans nolla var intakt i drygt två minuter sedan hade Fredrik Hansson ordnat 6-2.
Knappt fyra minuter senare fick Ohre plocka ut ytterligare en puck ur sina maskor när Simon Norberg överlistade burväktaren.
Julius Selle-Larsson putsade siffrorna i powerplay när det återstod två minuter av matchen men Kristianstads seger var aldrig hotad.
Kristianstad har nu en poäng upp till serieledande Huddinge med en match mindre spelad och har en god chans att vinna Allettan Södra.

Visby – Nybro 0-4

Visby och Nybro slåss om att få en så bra placering som möjligt för att få fördel av hemmaplan i playoff 1. Topp sex innebär att man får fördel av hemmaplan i två matcher om det behövs medan sjuorna och åttorna kommer att bli valda och därmed bara får en hemmamatch.
Därför var det viktiga poäng som stod på spel i Visby ishall.
Gästande Nybro var dock laget som var bäst för kvällen och under den första perioden gick gästerna ifrån till en 2-0 ledning.
Först gjorde Linus Olsson 1-0 i powerplay efter drygt nio minuter och fyra minuter senare ökade skyttekungen Samuli Kivimäki på till 2-0 för Nybro, hans sjunde mål i Allettan.
I inledningen av den andra perioden fixade comebackande Kim Runermark 3-0 och matchen kändes avgjord.
Inte blev det lättare för Visby när Johan Järlefelt ordnade 4-0 för Nybro i slutet av perioden. Visby valde att byta ut Martijn Oosterwijk efter den andra perioden och lät Daniel Gibl vakta stolparna under avslutningen.
Gibl gjorde det bra och räddade samtliga nio skott från Nybro och försökte ändå ge sitt lag en chans att komma tillbaka in i matchen men Nybro var för bra denna kväll.


Hudiksvall – Kallinge/Ronneby 4-5

I kvällens sista match möttes två lag som båda har chansen att sno åt sig en topp tre placering så även här var det viktiga poäng som stod på spel.
Det var en jämn match som utspelade sig i Glysishallen men Kallinge/Ronneby var något effektivare framför målen.
KRIF fick dessutom ett psykologiskt mål i slutskedet av den första perioden, med tre sekunder kvar satte Sebastian Magnusson 1-0 och såg till att KRIF kunde gå till pausvila i ledning.
Knappa åtta minuter in i mittperioden kom även 2-0 för gästerna när Andreas Nordfeldt hittade en lucka hos Magnus Åkerlund.
Hudiksvall kom tillbaka in i matchen och reducerade efter elva minuters spel när Marcus Åkerlund fick hål på Isak Edman. Dryga minuten senare såg Martin Naenfeldt till att det var oavgjort på nytt.
Och bara tre minuter senare hade Hudiksvall vänt på steken och tagit ledningen i matchen genom Simon Lövgren.
När KRIF fick chansen i poweplay i den tredje perioden såg dock Alexander Lunsjö till att ordna 3-3.
Men det var inte bara KRIF som kunde göra mål med en man mer på isen.
Henric Nordin satte 4-3 för Hudiksvall i powerplay efter drygt tolv minuter.
Efter 16.32 drog Hudiksvalls nyförvärv, Joakim Axman på sig en utvisning och det såg KRIF till att utnyttja. Miika Häikkilä ordnade 4-4 bara tolv sekunder in i det numerära överläget och matchen såg ut att gå till förlängning. Men Martin Ekström ville annorlunda och sköt samtliga tre poäng till gästerna när det återstod 17 sekunder av matchen.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath