Drömmål tog Hammarby till förkval mot Tranås

Sista omgången även i den Östra Fortsättningsserien under söndagen, och samtliga inblandade lag hade att spela för. Det blev till slut lite raffel, men åt seriesegrarna Hammarby Hockey var det inte så mycket att göra då de även vann sin sista match och inte gav motståndarna chansen att komma ikapp i tabellen.

Wings-Sollentuna 1-4

Vid seger för Wings hade man gått om Sollentuna, och beroende på resultatet i Nyköping Gripen mot Tyresö/Hanviken, kunnat skjuta ner Sollentuna under kvalstrecket. Men Wings kom inte in i det till fullo när Sollentuna fick spela på ledning redan från den första perioden. Efter två perioder hade Sollentuna greppet med en 2-0 ledning, och samtidigt som Tyresö/Hanviken ledde borta mot Nyköping Gripen såg Wings ut att hamna i negativt kval istället. När Elias Lindskog sköt 0-3 direkt i den tredje perioden var det ridå ner för Wings. Philip Wong gjorde sen sitt anda mål för kvällen till 0-4 och därför var Wings tvungna att chansa. Man plockade målvakten Jirhage tidigt med mer än 5 minuter kvar att spela, men det räckte bara till en reducering. Det blir därmed Wings som gör Nacka sällskap i kvalserien till Hockeyettan. Sollentuna slutar 2a i fortsättningsserien på 23 poäng

Nyköping Gripen-Tyresö/Hanviken 1-3

Hemmalaget slogs om seriesegern, men då krävdes seger, samtidigt som Hammarby skulle förlora, och att man hämtade in ett antal mål i målskillnaden. Bortalaget startade kvällen under kvalstrecket, och seger var det enda som skulle kunna rädda Tyresö/Hanviken kvar i Hockeyettan utan kval, men då var Wings eller Sollentuna tvingade att förlora, eller ta maximalt 2 respektive 1 poäng.

Ett misstag bäddade för bortalaget att ta ledningen i slutet av första perioden genom Jesper Danielsson. I början av den andra perioden kom 0-2 av Felix Liljegren. Reduceringen kom i mitten av perioden, halvvägs in i matchen till 1-2. Trots massivt övertag i skottstatistiken var det här en match som Tyresö/Hanviken ville mest i och avgörande 1-3 kom i Powerplay i den tredje perioden. Därmed slutar Tyresö/Hanviken på 5e i serien på 21 poäng och Nyköping Gripen blir 3a på 22 poäng och +-0. Det innebär att båda nykomlingarna är kvalificerade för spel i Hockeyettan 2018/19.

Hammarby-Vallentuna 4-3

Seriefinalen, och den på förhand helt avgörande matchen om vilket lag som skulle gå vidare till förkval till Play Off blev en svängig match. En mållös första period, men en målrik andra period där Adam Bergendahl hos gästerna inledde målskyttet. Nestor Plarsmo är het målskytt i fortsättningsserien, och han kunde göra både 1-1 och 2-1 i powerplay halvvägs in i matchen.

När Plarsmo gav tillbaka till kedjekamraten Marcus Carlsson för 3-1 var glädjen total i hemmalaget som gick mot en förlängning av säsongen. Men innan perioden var över kunde Vallentuna reducera till 3-2 och starten av tredje perioden blev bra för bortalaget som genom Alfred Wredh kvitterade. Matchen var rätt öppen då, men Linus Carlsson ville annat och tog tag i pucken i egen zon, snirklade sig igenom mittzonen, och vickade sig förbi alla fem Vallentunaspelare, innan han skickade upp pucken i krysset bakom Filip Algeman. Ett riktigt solomål, och ett drömmål som tar Hammarby vidare för säsongen. Hammarby vinner fortsättningsserien på 28 poäng, och möter nu Tranås i bästa av tre matcher med start den 22 februari. Vallentuna slutade på 4e plats med 22 poäng.