Samtliga bottenlag avslutade den södra vårserien med seger

Den södra vårserien avslutades under lördagen. Tre matcher stod på schemat men ingen av matcherna var av någon betydelse då Tranås redan säkrat seriesegern omgången innan och såväl Grästorp som HA74 var redan kvalificerade för kvalserien för att hänga kvar i HockeyEttan.

Tyringe – Halmstad 4-0

Tyringe säkrade sitt HockeyEttan-kontrakt i den näst sista omgången när laget fick med sig en poäng borta mot seriesegraren Tranås men ville ändå avsluta säsongen 2017/2018 på allra bästa sätt.
Även Halmstad är kvalificerade för HockeyEttan kommande säsong och hade ingenting att spela för men i den första perioden i säsongens sista match inledde de ändå piggt och skapade en hel del målchanser mot Emil Hedman i Tyringemålet.
Halmstad sköt 19 skott under den första periodne men hade förtvivlat svårt att få hål på Hedman när lagets poängkungar Martin Pärna, Erik Borg & Gustaf Berling alla lämnat för andra uppdrag under resterande del av säsongen.
Det som fällde avgörandet i matchen var hemmalagets spel i powerplay, i mitten av den andra perioden fick Tyringe sitt första powerplay och 44 sekunder in i det kunde Filip Fällman placera in ledningsmålet bakom Adam Ahnberg.
När sedan Halmstad missade i räkningen och drabbades av ett lagstraff för att ha för många spelare på isen kom även 2-0. Viktor Sundström var sist på pucken innan den hittade in bakom Ahnberg och Tyringe gick till pausvila i en tvåmålsledning.
I inledningen av den tredje perioden var

det dags för nästa Halmstad-utvisning och därmed också nästa mål för Tyringe. William Erenrot behövde bara 16 sekunder för att hänga dit trean bakom Ahnberg.
4-0 kom efter fyra minuters spel av den sista perioden och det var Emil Backman som fick avsluta målskyttet för Tyringe under säsongen. Halmstad sköt 52 skott på mål men Emil Hedman spelade inspirerat i Tyringekassen och tog hand om samtliga skott gästerna avlossade.

HA74 Sävsjö – Hanhals 3-1

Även i Sävsjö var det spelet i numerärt överläge som kom att bli avgörande under vårseriens sista match.
Gustav Borglin ordnade 1-0 efter 6.43 när Lukas Hansson satt utvisad i den första perioden.
Gästande Hanhals som spelade sin sista match för säsongen ville dock försöka avsluta snyggt och fick till en kvitteringspuck efter 12.32 genom Fredrik Johansson men i inledningen av den andra perioden fick hemmalaget chansen i powerplay på nytt.
Jonathan Karlsson såg till att utnyttja det på bästa sätt och hemmalaget var tillbaka i förarsätet redan efter en dryg minuts spel.
När HA74 sedan fick sitt tredje powerplay i matchen ordnade Robin Carlsson 3-1 och såg till att hemmalaget hade en stabil ledning med sig in i pausvilan.
Hanhals plockade målvakten i slutet av matchen men den riktiga geisten saknades och HA74 kunde freda sig tämligen enkelt och hålla undan till seger.
För laget från Sävsjö väntar nu en oviss kvalserie där de ställs mot fyra lag från Hockeytvåan och även får med sig Grästorp från den egna serien.

Helsingborg – Grästorp 4-6

Grästorp var redan innan matchen klara för kvalserien men ville naturligtvis få med sig en positiv känsla inför den väntande kvalserien.
Det var en relativt jämn första period publiken fick bevittna och det dröjde fram till klockan tickat upp på 17.09 innan matchens första mål föll.
Hugo Johansson gav Grästorp ledningen och dryga minuten senare dubblade Jonas Lönn på den ledningen till 2-0.
Men innan den första tjugan var färdigspelad kunde Julius Falkenbäck Bergkvist reducera och ge hemmalaget lite momentum inför fortsättningen.
Men i den andra perioden kom Grästorp ut hårt från start och Hugo Johansson ordnade 3-1 efter en dryg minut.
Agust Carlsson reducerade för Helsingborg knappa två minuter senare men Grästorp kändes hungrigare och skapade flera bra målchanser.
Jacob Wulcan satte 4-2 för Grästorp efter 11.05 och knappt fyra minuter senare ordnade Carl-Johan Svensson 5-2 för gästerna.
Ludvig Jansson putsade till siffrorna knappt fem minuter in i den tredje perioden men Grästorps ledning kändes aldrig hotad.
Jonas Lönn dubblade sin målskörd i matchen efter 14.36 och då var det helt avgjort i Olympiarinken.
Helsingborg fick dock göra matchens sista mål och det genom Maximilian Nylander efter dryga 17 minuter men Helsingborg fick avsluta säsongen med en förlust på hemmais.
För Grästorp väntar som sagt kvalserien om ett par veckor.