Inför förkvalet: Köping-Vännäs

Grundserierna är spelade, vårserierna avklarade och äntligen är det dags för den bästa tiden på hockeyåret. Med start på torsdag ska Köping och Vännäs i en matchserie i bäst av tre slåss om en plats i playoff ett och en chans att förlänga säsongen ytterligare.

Vännäs hade en problemfri resa till förkvalet då man gick igenom vårseriens tio matcher utan att tappa ett enda poäng. Poängkungen Petter Segersten vann både mål- och poängligan i vårserien och har varit en viktig offensiv kugge hela säsongen och Marcus Evertssons fina målvaktsspel belönades med en utlåning till HockeyAllsvenskan och Björklöven.

Tränaren Mattias Lund säger att när det stod klart att man skulle missa AllEttan så bestämde man sig för att gå stenhårt för att nå förstaplatsen i vårserien.

– När vi visste att vi inte skulle gå till AllEttan satte vi oss ner med laget och snackade ihop oss. Då fanns bara ett mål för oss, en förstaplats i vårserien. Från och med den dagen jobbade vi hårdare med allting så vi var redo till första matchen efter jul.

Under resans gång spetsade man truppen med hemvändaren Joakim Lövgren från Kalmar och Ludwig Niederbach från Asplöven.

– När vi under året fick in Ludwig och Joakim komplettera det truppen med precis det vi saknade, tyngd bland forwards, säger Lund som den senaste veckan fått in ytterligare två spelare i laget.

– Vi har haft hela sju hjärnskakningar på spelare och behövde bredda truppen, annars är vi väldigt

sårbara för skador. Nu har vi fått in Adam Berglin och August Wendt från Teg och båda har fått göra en match innan förkvalet. Det känns bra att höja konkurrensen och bredden i truppen.

Nu väntar alltså Köping och Lund ser fram emot att möta ett lag från den västra serien.

– Grymt kul att möta ett nytt lag. Vi har kollat några matcher på video och haft lite genomgång  med laget. Vi har snackat igenom lite grejer om hur dom spelar och vilka spelare att hålla extra koll på.

Lund är dock tydlig med att det förts och främst är fokus på den egna prestationen.

– Hela säsongen har vi snackat enbart om vår egna prestation. Självklart behöver man kolla igenom vilka man möter men i slutändan handlar det om vår prestation. Om vi förlorar matchserien så är det för att vår prestation varit för dålig. Vi är väldigt bra om vi kommer upp i nivå och då spelar det inte så stor roll hur motståndarna spelar.

I Vännäs kommer man bygga vidare på det spelsätt som varit framgångsrikt under säsongen.

– Vårt spelsätt passar nog bra mot Köping. Vi kommer jobba hårt med hög trea och inte dra på oss några spelvändningar. Vi vill hålla ihop laget och jobba hårt över hela banan, avslutar Lund.

I andra ringhörnan står Köping, som slutade sexa och sju poäng från en AllEttanplats i den västra grundserien och sedan vann vårserien komfortabelt. Rutinerade Lars Jinghage var Köpings klart starkast lysande stjärna i vårserien och vann seriens poängliga med sina 15 poäng. Man visade också upp ett stabilt målvaktsspel från duon Tomas Rydén och Christoffer Hanning som delade relativt lika på sysslan.

Tränaren Daniel Eriksson är nöjd med hur laget presterat efter jul.

– Vi har varit hyfsat stabila tycker jag. Vi ställde tidigt kravet att det var att vinna serien som gäller och det har samtliga spelarna ställt upp på. Vi gick igenom vårserien med nio vinster av tolv matcher så det får vi absolut vara nöjda med.

Eriksson och Köping kommer inte att lägga speciellt stor vikt vid motståndarna utan kommer att lägga fokus på att maximera den egna prestationen.

– Klart att det kan vara bra att förbereda laget lite på hur Vännäs spelar i special teams och liknande, så där håller vi på att leta information men famlar lite i mörkret för tillfället. Men över lag lägger vi väldigt lite fokus på motståndarna. Ju bättre vi spelar vårt spel ju mer får Vännäs anpassa sig efter vårt spel.

Köpings grundspel handlar mycket om fart, något som Eriksson vill se mycket av i matchserien.

– Vi vill inte ändra ett dugg på hur vi spelar. Vi vill alltid ha hög fart på spelarna och sätta hårt tryck mot mål, det är grundbulten i vårt spel.

 

Matcher i förkval till playoff 1:

Torsdag 19.00 Köping-Vännäs

Lördag 16.00 Vännäs-Köping

Söndag 16.00 Vännäs-Köping (eventuell)

[Matcherna streamar du här]

//Marcus Malmsten