Hemmalagen tog match #1 i förkvalet

Förkvalet till playoff inleddes under torsdagen när seriesegrarna från vårserierna ställdes mot varandra.

Hammarby – Tranås 3-2

I SDC Hallen tog Hammarby, som vann den östra vårserien emot Tranås som i sin tur vann den södra serien.
Inför serien klassades Tranås som favorit men det var Hammarby som inledde bäst och stod för en av sina bästa insatser den här säsongen.
Linus Carlsson kunde även ge Hammarby ledningen efter dryga fyra minuter när han fick stå helt ensam framför Victor Johnsson och kunde smälla in ledningsmålet.
I slutet av den första perioden fick hemmalaget en möjlighet att utöka sin ledning när Robin Johansson visades ut för en tripping.
Det behövdes en dryg minut sedan hade Benjamin Blomberg hängt dit 2-0 för Hammarby. Tranåslägret ville ha en offsideavblåsning när Blomberg tog sig in i anfallszon men så blev det inte utan istället kom 2-0 efter 18.19.
I den andra perioden tog Tranås över tillställningen och blev lite mer desperata i sina försök framåt.
Något som gav resultat, Victor Jigmalm stormade fram mot kassen efter drygt fem minuter och tryckte in pucken som David Bremer skickade mot kassen.
Sex minuter senare var det kvitterat i SDC Hallen.
Återigen var det Victor Jigmalm som stod för målet och det kändes som att Tranås skulle dra ifrån målmässigt.
Men från ingenstans kunde Christian Olsson ge Hammarby ledningen på nytt efter knappa 17 minuter av mittperioden när Eric Winbergh vann en tekning i anfallszon och pucken hamnade på Olssons klubblad.
I den tredje perioden behövde Tranås gå framåt men det var Hammarby som skapade de bästa chanserna i inledningen av perioden och hade bud på fler mål men Victor Johnsson såg till att hålla Tranås kvar i matchen.
Desto längre perioden gick desto mer tog Tranås över men pucken ville inte in bakom Sebastian Andersson i hemmakassen och Hammarby kunde hålla ut och se till att ta match 1.
Under lördagen spelas returen i Stiga Arena i Tranås.

Köping – Vännäs 3-1

Köping vann den västra vårserien och tog emot Vännäs som vann den norra vårserien efter tio raka segrar.
Två lag med bra självförtroende bjöd på en sevärd match med mängder av målchanser.
Köping kändes lite hetare och tog också ledningen efter knappa sju minuter när Tobias Sjökvist överlistade Marcus Evertsson.
När Köping tre minuter senare fick en chans att spela med en man mer på isen kom även 2-0.
Ett fint powerplay-spel gav Johan Eek möjlighet att öka på hemmalagets ledning till det dubbla.
Vännäs tänkte inte ge sig utan fight och såg till att reducera bara minuten senare genom Johan Örnberg och efter den inledande perioden skiljde det bara ett mål mellan lagen.
I den andra perioden spelade Köping lite enklare än sina motståndare och skapade en hel del chanser men Marcus Evertsson spelade stabilt i kassen och såg till att Vännäs fortfarande hade chansen inför den tredje akten.
Men när Tobias Sjökvist satte 3-1 knappt fyra minuter in i den tredje gick luften ur Vännäs och de orkade inte ladda om för att komma tillbaka i matchen.
Vännäs plockade ut Evertsson för en extra utespelare med två och en halv minut kvar men Köping fredade sig väl och Köping såg till att plocka den första matchen.