Mariestad tog match 1 & KRIF höll för trycket

Den första Playoff-rundan har inletts och det var endast Tranås och Kalix som lyckades hålla sin serve genom vinster på hemmais, i övrigt stod samtliga bortalag för segrar och har chans att avgöra hemma under lördagen.

Visby Roma – Dalen 0-2

Det var heta känslor inledningsvis när båda lagen ville sätta sig i respekt och domare Fredrik Stenerfelt hade fullt upp för att stävja händelserna.
Nio stycken tvåminutare bara under den första perioden och att ställningen var mållös efter de inledande 20 minuterna kändes fullt logiskt.
I den andra perioden lugnade det ned sig en aning och publiken fick istället för gruff se ett mål. Julius Selle-Larsson överlistade Sammy Gustafsson efter 8.36 och Dalen skaffade sig ett bra utgångsläge inför den avslutande akten.
Väl i den tredje perioden var spelet stundtals jämt och båda lagen skapade chanser men Visby Roma drog på sig för mycket utvisningar för att ge sig själva chansen och istället för kvittering och en förlängning kunde Daniel Håkansson sätta 2-0 i tom kasse med 25 sekunder kvar att spela.
Returmatchen spelas i Norrahammar på lördag klockan 16:00, seger för Dalen innebär avancemang till Playoff 2, seger för Visby Roma och det blir en tredje och avgörande match i Norrahammar på söndag klockan 16:00.

Kalix – Hudiksvall 2-1

I Kalix var det målvakterna som imponerade mest och både Jacob Carlsson och Magnus Åkerlund stod för ett par riktigt svettiga räddningar under matchen.
Det var två jämna lag som möttes och att det var mållöst efter den första perioden var målvakternas förtjänst.
I inledningen av den andra perioden tog gästerna ledningen när Henric Nordin dundrade in ett skott från blålinjen i powerplay.
Glädjen blev dock kortvarig för Hudiksvall, för mindre än minuten senare kvitterade Johan Pettersson när Hudiksvall blev allt för passiva i sin egen zon.
Lagen fortsatte att byta chanser med varandra men Åkerlund och Carlsson såg till att siffrorna höll sig nere.
Med knappt fyra minuter kvar av den tredje perioden kom så Kalix segermål, i powerplay skickade Johan Pettersson  in en puck framför mål på vinst och förlust, pucken styrdes via Felix Olsson och in bakom Åkerlund.
Med dryga minuten kvar plockade Hudiksvall ut Åkerlund för en extra utespelare men Jacob Carlsson höll tätt och såg till att Kalix tog den första matchen i serien.
På lördag spelas returen i Hudiksvall med nedsläpp 16:00, vinner Kalix väntar Playoff 2, vinner Hudiksvall blir det en tredje och avgörande match på söndag i Hudiksvall.

Köping – Kallinge/Ronneby 0-4

I Köping gjorde storfavoriten KRIF det som förväntades av dem

och tog direkt tag i taktpinnen. Redan efter knappa sju minuters spel hade Kallinge gått ifrån till en 2-0 ledning.
Oliver Olsson ordnade 1-0 efter 6.39 och bara 16 sekunder senare ökade Oskar Lindgren på till 2-0.
KRIF följde sin matchplan effektivt och hade god kontroll på händelserna i Köpings ishall.
När sedan Karl Olofsson satte 3-0 13.28 in i mittperioden gick luften ur hemmalaget och KRIF kunde spela av matchen utan några större bekymmer.
Albin Storm punkterade matchen med sitt 4-0 mål med knappa fem minuter kvar av matchen och Kallinge/Ronneby har skaffat sig ett ordentligt grepp om matchserien inför match två på lördag nere i Blekinge.

Nybro – Boden 1-2 (förlängning)

Kvällens längsta drabbning spelades nere i Småland och Liljas Arena i Nybro, avgörandet kom först i den femte perioden och nästan 93 minuters speltid.
Hemmalaget tog ledningen i matchen redan efter 18 sekunders spel genom Kim Runermark och då räknade nog de flesta i hallen med att det skulle bli en lätt seger för Nybro men Boden växte in i matchen, jobbade hårt och skapade en hel del målchanser i en tempostark och fysisk match.
Kvitteringen för Boden kom först i slutet av den tredje perioden när Kim Johansson skickade in pucken bakom Alexander Johansson.
Boden fick också ett bra läge att avgöra i ett powerplay med knappt tre minuter kvar men Johansson fredade sin kasse och matchen gick till förlängning.
En förlängning där Fabian Illestedt fick chansen att avgöra för Nybro efter fem minuter när Nybro tilldelades straffslag men Illestedt lyckades inte överlista duktiga Pavel Krajcovic.
Istället blev den första förlängningen mållös och det blev omspolning i Liljas Arena.
Knappt 13 minuter in i förlängning nummer två fick Boden en kontring och Oliver Lindgren kunde kyligt sätta dit segermålet bakom Johansson.
Första matchen därmed till Boden och returen spelas i Björknäshallen klockan 15:00 under lördagen.

Tranås – Österund 2-1 (förlängning)

Även den andra matchen i Småland gick till förlängning under torsdagskvällen.
Gästande Östersund inledde piggt och hade mängder av chanser under den första perioden.
Något som gjorde att Tranåstränaren Charles Franzén valde att använda sin timeout redan efter 3.13 av matchen. Trots det var ställningen efter första perioden 0-0.
Drygt halvvägs in i mittperioden fick hemmalaget chansen i powerplay och såg till att utnyttja det per omgående.
Sebastian Ottosson hängde 1-0 bakom Tim Juel efter 11.41 och det var ställningen efter den andra perioden.
I den tredje perioden behövde Östersund tio sekunder för att lyckas kvittera, Pontus Wernersson-Libäck slog in en retur från duktige Charlie Fredriksson och matchen var helt jämn på nytt.
Något som ledde till att det blev förlängning i Stiga Arena.
Där behövde hemmalaget drygt åtta minuter innan det var avgjort, David Bremer avslutade en kontring och såg till att Tranås har matchboll inför lördagens retur i Östersund Arena.

Skövde – Mariestad 2-3

Att säga att det kokade i Billingehov när Skaraborgs ärkerivaler skulle göra upp i den första matchen av Playoff 1 serien känns som en underdrift, köerna ringlade sig en bra bit ut och 3003 åskådare fanns på plats under torsdagens match.
Det smällde i varenda närkamp på isen och vid varje avblåsning var det händer i ansiktet på motståndarna.
Mariestad såg till att tidigt koppla grepp om matchen när William Pethrus lite på chans skickade iväg en puck mot mål från offensiv blålinje och den letade sig in bakom Tim Hultstrand.
Båda lagen skapade chanser under den första perioden och spelmässigt var det relativt jämt mellan kombattanterna.
I slutet av den första perioden fick Skövde en bra chans att se till att det var oavgjort när paussignalen ljöd när laget fick ett powerplay. Men efter slarv på blålinjen fick Douglas Lögdahl fri gata och rakade in 2-0 för gästerna istället.
När samma Lögdahl satte 3-0 för gästerna nästan halvvägs in i den andra perioden räknade nog många med att matchen skulle vara avgjord. Men Skövde stretade emot och fick lite luft under vingarna när Henrik Thegel reducerade efter 16 minuters spel.
Knappt åtta minuter in i den tredje perioden tyckte Mariestads tränare att det började osa katt runt det egna målet och nyttjade sin timeout men det var Skövde som fortsatte och jobba på för att komma närmare i målprotokollet och när hemmalaget fick chansen i powerplay efter ett rejält slagsmål mellan flera spelare i varje lag kom reduceringen från Albin Lindgren. Då återstod det knappt fyra minuter och med drygt två minuter kvar valde Tomas Kämpe att ta ut sin burväktare för att få in en extra utespelare men Skövde fick aldrig in pucken bakom duktiga Tobias Sandberg och Mariestad skaffade sig matchboll inför returen på hemmaplan på lördag.