Mariestad, Tranås och Visby/Roma till Playoff 2

Det utspelade sig stor dramatik runt om i Hockeysverige under söndagseftermiddagen när de tre sista lagen till playoff 2 skulle utses. Tillslut blev det Mariestad, Tranås och Visby/Roma som tillsammans med redan klara Boden, Kalix och KRIF lyckades ta sig igenom playoff 1 och förlänga säsongen ytterligare.

Mariestad-Skövde 4-2 (Mariestad vinner matchserien med 2-1)

Det bjöds på både underhållning och dramatik när det stora slaget om Skaraborg en gång för alla skulle avgöras inför storpublik i Katrinhallen. Trots ett massivt spelövertag för hemmalaget var det Skövde som gick in i den första periodsvilan i ledning efter att Jesper Sellin gjort periodens enda mål. Mariestad behövde dock bara drygt två minuter av den andra perioden innan man hade både kvitterat och tagit ledningen och matchen såg ut att glida Skövde ur händerna. En snabb Skövdekvittering höll dock liv i matchen och den andra perioden var en betydligt jämnare historia fram till att Filip Törnqvist gav hemmalaget ledningen i slutet av perioden. Med hemmalaget i förarsätet inför den tredje akten skulle det behövas någonting utöver det vanliga från Skövde för att vända på steken. Matchen blev alltmer tillknäppt och forceringen från Skövde uteblev fram till att man plockade ut målvakten Tim Hultstrand med två minuter kvar. Trots heta målchanser lyckades mas inte få in någon kvitteringspuck och när Lucas Larsson satte 4-2 i öppen kasse var Mariestads avancemang ett faktum.

Östersund-Tranås 2-3 eft. förl (Tranås vinner matchserien med 2-1)

Östersund hade hållit matchserien vid liv när man räddade första matchbollen under lördagen och den tredje och avgörande matchen skulle bli en riktig rysare. Tranås ägde den första halvan av matchen och när Sebastian Ottosson sköt 0-2 drygt halvvägs in i den andra perioden tydde mycket på att Östersunds säsong var över. Tack vare en snabb reducering av Linus Wernersson-Libäck var Östersund dock plötsligt inom räckhåll och innan perioden var över var matchen utjämnad efter Jesper Solomon Frisells 2-2-mål. Det var bäddat för en högdramatisk tredjeperiod och publiken i Östersund Arena skulle inte bli besviken på dramaturgin. Den avslutande perioden skulle präglades av hårt och tufft spel och när Östersunds Jens Andersson med två minuter kvar av matchen drog på sig ett matchstraff för huvudtackling fick Tranås ett gyllene läge att avgöra. Hemmalaget stretade emot den ordinarie matchtiden ut men i förlängningen blev Tranås powerplay för svårt att försvara sig emot och Fredrik Lindström blev stor matchhjälte med sitt 2-3-mål.

HC Dalen-Visby/Roma 1-3 (Visby/Roma vinner matchserien med 2-1)

Visby/Roma hade satt sig själva i en dålig sits genom att förlora den första matchen på ön och behövde därmed två vinster i Jönköping för att vända matchserien mot HC Dalen. Man lyckades med nöd och näppe vinna gårdagens match och matchserien var tillbaka på ruta ett inför söndagens avgörande. HC Dalen var det spelförande laget matchen igenom men i slutändan skulle allt handla om två spelare i bortalaget; forwarden Markus Kinisjärvi och målvakten Sammy Gustavsson. Kinisjärvi satte 0-1-pucken redan efter tre minuter men var långt ifrån nöjd där. I början av den andra perioden gjorde han sitt andra mål för dagen när Visby/Romas ledning fördubblades och bara någon minut senare var hattricket ett faktum. 0-3 till gotlänningarna och matchen kändes avgjord, speciellt när Gustavsson i kassen räddade allt som kom i hans väg. En reduceringi den tredje perioden hjälpte Dalen föga och Visbys vändning var ett faktum.