Valen till Playoff 2 är gjorda

Vi bjöds på några riktiga holmgångar i den första Playoff-rundan, hemmaplan visade sig vara en nackdel i serien mellan Dalen och Visby då samtliga tre matcher slutade med bortaseger.
Skövde pressade antagonisten Mariestad i tre matcher men föll till slut i en matchserie dit det kom nästan 7000 personer på tre matcher. Kallinge/Ronneby höll för trycket och skickade ut Köping i två raka matcher och Tranås som gick via fortsättningsserie och förkval skickade ut Östersund med 2-1 i matcher medan norrlagen Kalix och Hockeyettan-nykomlingen Boden tog sig vidare från sina serier mot Hudiksvall och Nybro.
Under måndagen har det blivit dags för lagen som placerade sig tvåa och trea i de respektive Allettorna att kliva in i Playoff-spelet när de ska välja sina motståndare i Playoff 2 som startar på torsdag.

Lagen som är högst rankat inför Playoff 2 och därmed kommer att få välja sitt motstånd är Kristianstad, Piteå, Vimmerby, Västerås & Kallinge/Ronneby.
De har då att välja på: Mariestad, Boden, Kalix, Visby/Roma & Tranås.

 

Kristianstad – Tranås

Kristianstad såg länge ut att ta sig direkt till Hockeyettan-finalen men föll i den sista matchen hemma mot Hudiksvall och tappade finalplatsen. Nu har laget fått vila upp sig sedan Allettan Södra tog slut och har därmed kunnat slicka såren och kliver nu in i Playoff 2 som stor favorit mot Tranås. Närmaste motståndet kändes som en bra anledning enligt tränare Mats Lusth. I grundserien vann Tranås båda mötena mellan lagen och det var ytterligare en anledning till att Kristianstad ville möta Tranås i Playoff 2. Matcherna i grundserien slutade 4-1 och 5-1 till Tranås och visar de upp samma spel i Playoff 2 så har de en god chans att skicka Kristianstad på tidig semester men det är ändå Kristianstad som får bära favoritstämpeln inför matchserien.

Piteå – Kalix

Piteå slutade precis som Kristianstad på andra plats i Allettan, skillnaden var att den norra Allettan var avgjord betydligt tidigare än den sista omgången och Piteå har kunnat förbereda sig länge för Playoff 2.
Sportchefen Jonathan Glader i Piteå valde Kalix då de presterat bra mot Kalix tidigare samtidigt som de slipper någon lång resa. Lagen har mötts fyra gånger under säsongen, en match har Piteå vunnit med uddamålet under ordinarie tid, två matcher har Piteå vunnit efter förlängning och en match gick till straffar och även där var det Piteå som stod som segrare.
Upplagt för jämna bataljer alltså och det ska bli oerhört spännande att följa matchserien mellan lagen.

Vimmerby – Visby/Roma

Vimmerby knep tredjeplatsen i den södra Allettan på bättre målskillnad än Kallinge/Ronneby. Två mål skiljde till Vimmerbys fördel och nu kliver de in i Playoff 2 och valde att möta Visby/Roma. Huvudtränaren i Vimmerby, Tobias Jahr hade diskuterat med sin trupp innan och Visby/Roma kändes som ett logiskt val.
Lagen möttes i Allettan Södra och då var det hemmalaget som segrade, 6-1 till Vimmerby i Småland och 4-3 till Visby/Roma på ön.
En matchserie där det kommer bli en hel del känslor och det laget som kan hantera det bäst kommer förmodligen bli det laget som drar det längsta strået i serien.

Västerås – Mariestad

Västerås tippades av de flesta experterna att ta hem Allettan Norra relativt enkelt, möjligtvis var det Piteå som skulle kunna utmana men Västerås tappade för många poäng mot lagen från den norra grundserien och slutade bara på en tredjeplats. Nu har laget fått ladda om och när det var deras tur att välja fanns det bara Boden och Mariestad kvar att välja på. Valet var tämligen enkelt enligt Patrik Zetterberg som är sportchef i Västerås, och VIK valde Mariestad. Lagen har mötts fyra gånger under säsongen och vid samtliga tillfällen har Västerås gått segrande ur bataljerna.
Karl Helmersson blev inte speciellt förvånad över att Västerås valde Mariestad och tyckte att det var dags för hans lag att lyckas besegra Västerås denna säsong.
Västerås kliver in i matchserien som favorit men Mariestad har ett bra lag och kan mycket väl göra livet surt för VIK i denna matchserie.

Kallinge/Ronneby – Boden

Kallinge/Ronneby var som sagt ytterst nära att ta sig direkt till Playoff 2 men förlorade den kampen med två måls marginal. KRIF var högst rankat i Playoff 1 och hade inga större bekymmer att avfärda Köping i två raka matcher.
I Playoff 2 kommer KRIF att få mäta krafterna med Boden som var det enda laget som fanns kvar att välja för deras del. KRIFs tränare Per Ljusteräng var inte speciellt förvånad över att det blev Boden för deras del och kände att hans lag ändå har en god chans mot Boden även om det blir en oerhört lång resa.
För Bodens del är de vana vid att resa men hade hoppats på att förra veckans 280 mil till Nybro tur och retur skulle vara den längsta resan denna säsong men nu blir det ytterligare 290 mil för Boden denna säsong.
På förhand känns det som en oviss matchserie och det kan sluta hur som helst.

 

Playoff 2 inleds på torsdag då de lägst rankade lagen inleder på hemmaplan. Länkar till webbsändningarna hittar du HÄR.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath

Lämna ett svar