Visby, Kristianstad & Piteå till Playoff 3

Under lördagen spelades returmöten i Playoff 2 och tre av matchserierna fick sitt avgörande.

Kristianstad – Tranås 3-2 (förlängning)

Det blev en jämn hård batalj mellan Kristianstad och Tranås där hemmalaget hade matchboll efter seger i Tranås under torsdagskvällen.
Hemmalaget inledde piggt men lyckades inte skapa några jättelägen till att ta ledningen under den första perioden. Inte heller Tranås skapade speciellt mycket under matchens första period, trots att båda lagen fick chansen i powerplay.
Istället dröjde det knappt sju minuter in i den andra perioden innan matchens första mål föll, Sebastian Ottosson kontrade in 0-1 i boxplay och gav Tranås ledningen.
Med mindre än tre minuter kvar av mittperioden kvitterade Daniel Andersson för Kristianstad i powerplay och såg till att ställningen var helt jämn inför den tredje perioden.
Där var det hemmalaget som tog ledningen när Fredrik Hansson fick in pucken bakom Victor Johnson och de flesta i publiken räknade nog med att Kristianstad skulle gå ifrån och avgöra tillställningen.
Men så blev inte fallet, för bara drygt tre minuter efter hemmalagets ledningsmål kvitterade Robin Johansson och tog matchen till förlängning.
En händelserik förlängning där Tranås inledde med en man mer efter en sen utvisning på Simon Norberg i den tredje perioden men Joel Gistedt klev fram och stod för en riktigt svettig räddning.
När sedan Kristianstad kunde få till ett ordnat anfall avgjorde Tony Pappila matchserien när han lyfte in segermålet för Kristianstad bakom Johnson.
Kristianstad är därmed klara för Playoff 3 och kommer att få välja motstånd som lag nummer två efter Huddinge.

Kallinge/Ronneby – Boden 2-6

Boden hade tagit sig till Blekinge för returmöte med KRIF som vann match 1 uppe i Norrland men det var gästerna som var det klart bättre laget och skapade både mest och bäst chanser under matchens gång.
Den första perioden var den jämnaste av de tre och slutade 0-0.
I den andra perioden tog gästerna över tillställningen och när 40 minuter var spelade kändes det avgjort i Soft Center Arena.
André Lalander ordnade 0-1 för Boden redan efter 25 sekunder, Kim Johansson ökade på till 0-2 efter 4.37 och efter 14.08 satte Sebastian Harila 0-3 i powerplay.
Den tredje perioden inleddes på samma sätt som den andra, Boden gjorde mål redan efter en minut genom Christian Nyman.
Sebastian Magnusson lyckades reducera till 1-4 efter fem minuter och väckte lite hopp i KRIF-lägret men när Sebastian Huczkowski gjorde 1-5 efter 10.

29 blev det spiken i kistan.
Miika Häikkilä reducerade till 2-5 efter 17.20 men målet kom alldeles för sent för att KRIF skulle ha någon möjlighet att vända på matchen.
Hemmalaget valde ändå att plocka ut Oscar Malm för en extra utespelare efter 17.46 men det slutade med att Sebastian Harila kunde skicka in 2-6 i tom kasse.
Nu väntar en avgörande match tre under söndagen och du hittar länk till webbsändningen längst ned i artikeln.

Vimmerby – Visby/Roma 3-5

För Vimmerbys del var det vinna eller försvinna i returmötet med Visby, och det började bra för hemmalaget som tog ledningen genom Pontus Johansson efter 2.52 i powerplay men glädjen blev kortvarig i Vimmerby.
För endast tolv sekunder senare, hade Emil Fahlander kvitterat till 1-1.
Mathias Wigley såg dock till att hemmalaget kunde gå till pausvila i ledning efter att ha prickat in 2-1 bakom Sammy Gustavsson efter 7.23.
När sedan Petter Runesson ordnade 3-1 för Vimmerby 44 sekunder in på mittperioden kändes det som att hemmalaget hade bra kontroll på händelserna.
Men Visby vägrade ge upp och jobbade stenhårt för att ta sig tillbaka in i matchen och när Nick Hedemyr reducerade fick ö-laget luft under vingarna.
Emrik Larsson såg dessutom till att ställningen var 3-3 efter 40 minuter när han kvitterade i powerplay.
I den tredje perioden gick Vimmerby hårt för att försöka återta ledningen men istället var det Mikael Adamsson som i powerplay ordnade 3-4 för Visby och Vimmerbys jakt blev tyngre.
Hemmalaget plockade målvakten när det återstod 2.30 av tredje perioden och Sammy Gustavsson var bara centimetrar från att bli målskytt när han lyfte pucken från sin egen bur mot den tomma kassen men pucken gick till icing.
Istället var det Erik Brissle som fick sätta spiken i kistan när han la in 3-5 i den tomma kassen efter 18.20.
Visby/Roma är därmed klart för Playoff 3 och kommer där att vara ett av lagen som blir valda då de är lägst rankat av lagen som fortfarande är med i Playoff.

Västerås – Mariestad 1-0

Samtliga möten mellan lagen har varit jämna matcher under säsongen och lördagens fight i ABB Arena var inget undantag, det blev målsnålt, grinigt och inte något finlir publiken bjöds på.
Det kändes att det var mycket som stod på spel i Västerås under lördagen, spelarna hade synpunkter vid mer eller mindre varje avblåsning och redan under uppvärmningen rök Mariestads Filip Thörnqvist och Västerås Anthon Eriksson ihop.
Båda lagen fick chansen att spela med en man mer på isen vid ett tillfälle under den första perioden men varken Marcus Dahlbom eller Tobias Sandberg tänkte släppa in några puckar bakom sig.
Det dröjde 19 minuter in i mittperioden innan Jimmie Jansson kunde göra matchens första och enda mål i matchen när han överlistade Tobias Sandberg.
Då hade Mariestad fått chansen tre gånger om i powerplay utan att få utdelning.
Gästerna fick dock ett gyllene läge att kvittera när Johan Skiöld visades ut för en tripping med 1.13 kvar av matchen.
Mariestad tog sin timeout men behöll Sandberg i kassen inledningsvis, vilket var tur eftersom Fredrik Hetta vann tekningen i Västeråszonen och kunde skicka ut pucken.
Med knappa halvminuten kvar kom Mariestads bästa kvitteringsmöjlighet när William Pethrus skickade iväg ett handledsskott från offensiv blålinje, men pucken tog i stolpen och Västerås kunde hålla ut och se till att det blir en tredje och avgörande match under söndagen, länk till den webbsändningen hittar du längst ned.

Piteå – Kalix 4-1

Piteå klev in i lördagens match med vetskapen om att de kunde skicka Kalix på semester och sig själva till Playoff 3 och innan den första perioden var färdigspelad hade Piteå skaffat sig ett bra utgångsläge med en 2-0 ledning.
Isak Ahrling sköt 1-0 efter 12.17 och Emil Wrenman dubblade hemmalagets ledning efter 17.36.
Den andra perioden var tämligen jämn och det kändes som att gästerna var aningen hetare och lyckades även få iväg två skott mer på mål än hemmalaget och ett av dem smet in bakom Joel Vännström. Felix Olsson fixade 2-1 17.29 in i mittperioden och det blev lite nervigt i Piteå-lägret såg det ut som.
Men när den tredje perioden startade fixade Jonathan Harju 3-1 redan efter en minut och då orkade inte Kalix resa sig.
Gästerna plockade ändå ut Jacob Carlsson ur kassen med tre minuter kvar för att få till en slutforcering men det slutade med att Harju kunde skicka in 4-1 i den tomma kassen och därmed skicka Piteå vidare till Playoff 3.
Piteå är det tredje högst rankade laget inför morgondagens valprocedur och kommer därmed få det laget som blir över av de som gått till Playoff 3.

Val av motståndare till Playoff 3 sänds live på Hockeyettan.se och du hittar länk till sändningen HÄR.