Inför Playoff 3: Piteå-KRIF

Piteå och Kallinge/Ronneby drabbar samman i playoff 3 i en matchserie som har alla förutsättningar att bli både dramatisk och underhållande. När pucken släpps i Soft Center Arena på onsdag är lagen endast två vinster från kvalserien till HockeyAllsvenskan där Borlänge, Troja/Ljungby och Västervik väntar.

Piteå slutade på en andraplats i den norra AllEttan och kliver in i matchserien som det högst rankade laget. Poängstarka backen August Tornberg tycker att laget får vara nöjda med en andraplats, trots aningen ojämnt spel.

– AllEttan kändes lite upp och ner för våran del. Vi hade en dipp i mitten av serien där vi inte tog speciellt många trepoängare så att vi ändå lyckas ta en andraplats tycker jag är bra. Vi hade en intern målsättning att komma topp tre, så det känns inte som att vi missade förstaplatsen utan snarare som att vi uppfyllde målsättningen.

I playoff 2 ställdes man mot Kalix och många förväntade sig en stentuff matchserie, då lagen spelat jämnt mot varandra under grundserien och AllEttan. Piteå skulle dock visa sig vara det klart bättre laget och slog relativt komfortabelt ut Kalix i två raka matcher. Enligt Tornberg hade Piteå betydligt mer ork än Kalix, vilket tillslut fällde avgörandet.

– Jag tycker vi var starkare framför båda målen och det kändes som att båda matcherna avgjordes där. Vi tävlar lite mer och känslan var att dom nog brände mycket energi i matchserien mot Hudiksvall.

Nu väntar alltså Kallinge/Ronneby i playoff 3 och Tornberg vet hur Piteå ska spela för att ge sig själva bästa möjliga förutsättningar.

– Vi ska spela som vi gjort hela säsongen, med hög fart och driva hårt på mål. Hålla det relativt enkelt och jobba stenhårt. Jag vet inte speciellt mycket om KRIF, jag såg matchen mot Boden sist men vi kommer nog analysera dom lite mer i veckan tror jag.

För Tornbergs egen del dominerade han stort i AllEttan och var från sin backplats poängbäst i Piteå och tvåa i hela AllEttan Norras poängliga med sina 22 poäng. Tornberg menar själv att han har höjt sin nivå efter jul när man mött tuffare motstånd.

– Man vet ju att det blir tuffare matcher i AllEttan jämfört med grundserien, så det blir nog så att man automatiskt höger spelet ett par nivåer. Sedan har jag fått spela med bra spelare hela säsongen och det är grymt kul att spela när man har en sådan bra omgivning.

Tornberg har spelat både playoff och kvalserie till HockeyAllsvenskan med Piteå tidigare i karriären och vet vad han talar om när han säger att årets upplaga verkligen har vad som krävs för att gå långt.

– Det känns som att vi har en väldigt jämn nivå på alla femmor och en stark kärna i truppen. Sedan har vi jobbat stenhårt med fysbiten hela säsongen och jag tror alla som var med i playoff ifjol känner att vi har mer energi nu än då, det kan bli helt avgörande.

För Kallinge/Ronnebys del blir det att återvända till Norrland, men denna gången till en annan del av Norrbotten. Efter att ha gjort den långa resan till Boden i playoff 2 hinner man knappt packa upp väskorna hemma i Blekinge innan nästa Norrbottenlag kommer på besök. KRIF slutade fyra i AllEttan Södra och slog enkelt ut Köping i den första playoffrundan innan det bjöds på betydligt tuffare motstånd mot Boden. Efter varsin vinst skulle matchserien avgöras i gårdagens tredje och avgörande match där hemmalaget tillslut lyckades vinna med 2-0. Sebastian Magnusson gav KRIF en 1-0-ledningen som man sedan aldrig tillät Boden att hämta ikapp.

– Vi slapp ju att jaga, men vi hade vunnit det här ändå. Vi kände redan efter lördagsmatchen att vi skulle fixa det, sa Magnusson till tidningen Sydöstran efter matchen.

Magnusson blev sedan matchens stora hjälte när han lyfte in 2-0 i öppen kasse i den sista spelminuten.

– Jag har nog gjort viktigare mål i min karriär, men visst var det en lättnad när den gled in, sa Magnusson nöjt.

Trots att KRIF fick spela stora delar av den tredje perioden i numerärt underläge var assisterande tränaren Joakim Andersson aldrig speciellt orolig.

– Vi tänkte inte så mycket, det var mest frustration och sedan gick vi ut och visade en härlig offervilja. Nu är vi bara glada att vi är vidare, summerar Andersson.

Nu väntar alltså Piteå i sista playoffrundan innan kvalserien och KRIFs rutinerade lagkaptenen Andreas Nordfeldt tycker inte att det är Blekingelaget som ska ses som favoriter.

– Nej, nu är det inte vi som är favoriter. Det var ett tag sedan jag mötte Piteå nu men de verkar vara ett bra gäng och de har gjort en bra säsong.

Nordfelt tror att det gynnar laget att ha spelat en hård matchserie mot Boden inför det på pappret tuffare motståndet Piteå.

– Boden var bättre än vad jag trodde. Men vi vann rättvist i den sista matchen när det gällde som mest.

Nu väntar ytterligare en lång resa för Nordfeldt och hans lagkamrater. Resan till Boden var en ekonomiskt tung belastning för KRIF som spelarna delvis fick bekosta själva. Nordfeldt tycker dock inte att ännu en lång resa är ett störningsmoment inför matchen utan tar situationen med ro.

– Jag har inget emot om vi får betala själva. Det är svårt att sia om vilka man får möta och det är tufft i HockeyEttan. Det är svårt att hitta en lösning på det. Men vi får se vad klubben kommer fram till. Hur som helst har jag bra utrymme längst bak i bussen, avslutar Nordfeldt.

Även tränaren Pär Ljusteräng minns senast gången han mötte Piteå.

– Jag känner igen spelarna, men jag har inte sett dem i år. Vi möttes i kvalserien för fyra-fem år sedan och då vann vi. Jag hoppas att trenden håller i sig, säger Ljusteräng.

 

Match 1 spelas 19.00 i Soft Center Arena i Kallinge och sänds via HockeyEttan TV här.

 

//Marcus Malmsten

Kommentera