Inför Playoff 3: Kristianstad – Västerås

Vi närmar oss slutskedet av säsongen och bara två segrar krävs för Kristianstad eller Västerås för att ta sig till kvalserien till HockeyAllsvenskan där Borlänge, Troja/Ljungby och Västervik väntar.

Västerås som tillhörde Allsvenskan så sent som förra säsongen och Kristianstad som föll på målsnöret i kvalserien föregående säsong.

Det är två lag som båda har en uttalad målsättning att ta sig till Allsvenskan och det var nog många som höjde på ögonbrynen när Kristianstad som andra lag valde Västerås i Playoff 3 istället för att möta Kallinge-Ronneby. Men Västerås burväktare, Marcus Dahlbom blev inte förvånad.

– Nej inte förvånad, vi trodde väl kanske mer att vi skulle få Piteå men i nuläget finns det bara bra lag att välja och det lir inspirerande att mäta krafterna med Kristianstad, menar Dahlbom.

Kristianstad såg länge ut att ta sig direkt till HockeyEttan Finalen men föll i den sista omgången hemma mot Hudiksvall och slutade på andra plats i Allettan Södra och klev därmed in i Playoff 2 där de besegrade Tranås i två raka matcher.

Västerås slutade på en tredjeplats i Allettan Norra och klev även de in i Playoff 2 där de besegrade Mariestad med 2-1 i matcher efter tre tuffa bataljer.

– Vi var väl inte nöjda med vår målproduktion mot Mariestad men samtidigt gjorde de det riktigt bra och stängde ytor för oss och försvarade sig väl, vem vet, Kristianstad kanske också ställer upp och försvarar sig på samma sätt men såna här Playoff-matcher blir ofta ställningskrig och även om man kanske tror att man vet hur det kommer se ut på förhand så har man ingen aning, det kommer att bli ett krig där ute men det ska bli jäkligt kul, anser Dahlbom.

Nu väntar alltså ett stormöte mellan Kristianstad och Västerås och matchserien har alla förutsättningar för att bli riktigt spännande och ett av lagen kommer att vara ett steg närmare HockeyAllsvenskan efter helgen.

En viktig match i matchen blir målvaktsmatchen mellan Joel Gistedt och Marcus Dahlbom. Båda två har haft bra säsonger, Marcus Dahlbom hade högst räddningsprocent i den västra grundserien med 94,27%, medan Joel Gistedt bara slutade åtta i målvaktsligan för den södra grundserien med 90,79%. Men i Allettan Södra klev Gistedt fram och stod för flertalet viktiga räddningar och när serien summerade låg han på 92,29%.
Marcus Dahlbom var även i Allettan Norra snäppet värre med en räddningsprocent på 93,35%.
I Playoff-spelet har Dahlbom en räddningsprocent på 93,22 men Joel Gistedt har steppat upp och i matcherien mot Tranås hade Kristianstads burväktare en räddningsprocent på fina 95,77%.

– Det är lätt att det blir mycket snack om matchen i matchen mellan oss målvakter och det blir mycket fokus på oss men för vår del gäller det att få hål på Gistedt, enligt Dahlbom.
Det gäller att hålla sig till sitt spel, minimera misstagen och fokusera på sitt eget och inte ryckas med i deras spel, sen kommer special teams med powerplay och boxplay bli oerhört viktigt i den här matchserien, säger Dahlbom.

– Det formstarkaste laget kommer att vinna i slutändan och ska man gå upp så gäller det att slå alla lag, så det är lika bra att slå ut Kristianstad i Playoff 3, anser Dahlbom.

Nedsläpp i match 1 i ABB Arena Nord sker klockan 19:00 under onsdagen och kan du inte vara på plats i hallen hittar du länk till webbsändningen HÄR.

Hockeyettan.se har försökt nå Kristianstads IK för att få till en intervju men tyvärr inte lyckats.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath

Kommentera