Inför Kvalserien till HockeyAllsvenskan: IF Troja/Ljungby

På torsdag inleds kvalserien till HockeyAllsvenskan, vi på HockeyEttan.se tänkte ta tillfället i akt att presentera de deltagande lagen och vi inleder idag med att presentera IF Troja/Ljungby.

Klubben bildades den 22:a mars 1948 och firar därmed 70 år som förening samma dag som kvalserien inleds.
IF Troja/Ljungby har en anrik historia och har bland annat kvalat till Elitserien (numera SHL) under flera säsonger.

Men på senare tid har laget huserat med att pendla mellan HockeyEttan och HockeyAllsvenskan.
Laget spelade i Hockeyettan mellan säsongen 2014/2015 till och med säsongen 16/17 då laget på nytt tog klivet upp i landets näst högsta serie.

Årets säsong är således den första på fyra år där laget tvingas till ett negativt kvalspel efter att laget slutat på en 14:de plats med 66 poäng och fem poäng upp till BIK Karlskoga på säker mark.

– Det är vi såklart inte nöjda med, det har varit mycket upp och ner under säsongen, vi inledde för dåligt och vi avslutade serien för dåligt även om det var nära att vi höll oss kvar utan kvalspel, men det är svårt att skylla på något i en serie över 52 matcher, säger tränaren Pelle Svensson.

För endast 99kr/mån i tre månader får du tillgång till alla ALLA 30 livesända matcher i kvalserien! Registrera dig för Aftonbladet Plus Premium här! 

Troja/Ljungby inleder kvalspelet borta mot seriekollegan Västervik under torsdagskvällen innan Piteå väntar på hemmais under lördagseftermiddagen.

– Ja Västervik har vi väl hyfsad koll på och det vore givetvis skönt att vinna den första matchen, även om inget lag blir avhängt efter den första omgången så är det alltid skönt att veta att första segern är bärgad, då behöver man inte åka och känna press över det, press får vi på oss ändå eftersom vi kommer uppifrån nu och är ett jagat villebråd av lagen från HockeyEttan, menar Svensson.

Men laddningen i gruppen är det inget fel på enligt Svensson som berättade att laget tog några dagar ledigt efter sista grundseriematchen mot AIK för att slicka såren och klara av att ladda om mentalt inför uppgiften som väntar.

Hur bra koll har ni på lagen från HockeyEttan?

– Huddinge mötte vi förra säsongen så de har vi rätt bra koll på, Västerås har jag sett live några gånger under säsongen och Piteå har jag sett live en gång, däremot har vi dålig koll på Borlänge och det verkar som resten av hockeySverige också har ganska dålig koll på dem, mer än att de är bra, det är liksom ingen som kan förklara varför de är så bra, så de kan bli farliga i kvalserien, resonerar Svensson.

Ni passar på att inleda kvalserien på klubbens födelsedag, betyder det något?

– Nej vi får hoppas att vi får fira efter matchen med tårta, även om det inte är första torsdagen i mars så är det åtminstone en torsdag i mars, säger Svensson med ett skratt.

När det kommer till vad som kommer bli skillnaden på en lyckad kvalserie och en misslyckad kvalserie är Svensson övertygad om att han vet svaret.

– Vi måste ha en hög jämnhet, spela med ett lugn och trygghet men framför allt vara jämna i vårt spel, vi har inte råd med några dippar som vi hade i grundserien, det tror jag är nyckeln till ett lyckat kvalspel, avslutar Pelle Svensson

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath