Inför Kvalserien till HockeyAllsvenskan: Västervik

Efter en svängig säsong hade Västervik ödet i egna händer inför den sista omgången av HockeyAllsvenskan men efter förlusten mot BIK Karlskoga tvingas nu laget kvala sig kvar i landets näst högsta serie. Kvalspel är dock någonting man är vana vid i Västervik när laget nu ska spela sin tredje kvalserie på fyra säsonger, där enda undantaget är fjolårets debutsäsong i HockeyAllsvenskan. Skillnaden denna gången är att man kvalar för att hålla sig kvar istället för att ta klivet upp och det återstår att se huruvida årets förutsättningar kommer påverka lagets prestationer. I årets upplaga av Västervik har ledande spelare som Dan Pettersson och Oscar Drugge samt trotjänaren Joakim Englund alla spelat kvalspel med klubben tidigare och de leder truppen tillsammans med Patrik Blomberg, Christopher Fish och Victor Öhman som samtliga levererat på en hög nivå under den HockeyAllsvenska säsongen. Man har även viktig rutin och erfarenhet längst bak i form av målvaktsveteranen Jonas Fransson.

För endast 99kr/mån i tre månader får du tillgång till alla ALLA 30 livesända matcher i kvalserien! Registrera dig för Aftonbladet Plus Premium här! 

När kvalserien startar på torsdag börjar Västervik på hemmaplan mot Troja/Ljungby, som är det andra laget i kvalserien från HockeyAllsvenskan. Västerviks klubbchef Johan Rothlind var den som skötte klubbens talan under mötet där spelschemat bestämdes och säger till vt.se att han är nöjd med spelordningen och hur laget kommer kunna spela båda bortamötena mot norrlagen Borlänge och Piteå under samma resa.

– Ja, som schemat blev klarar vi att ta bortamatcherna mot Piteå och Borlänge i samma veva.

Västervikstränaren Roger Forsberg var även han nöjd med schemat men påtalar samtidigt att det varken finns några enkla motståndare eller bekväma bortaresor.

– Det finns inget sådant när man ska upp till Piteå. Men det är ju värre för dom, som ska ner till södra Sverige ofta, säger Forsberg.

På frågan om han hittar några nyckelmatcher i schemat är Forsberg försiktig.

– Nja, inte specifikt. Det handlar om att vinna sju matcher, det brukar krävas om man tittar historiskt. Skulle det bli en jämn serie där alla slår alla kanske det räcker med en 18-19 poäng. Alla matcher blir med playoff-stuk och vi får försöka isolera varje match.

Forsberg har förutom skadade duon Lukas Löfquist och Kalle Östman hela truppen tillgänglig till kvalseriepremiären på torsdag. Beträffande den Östman ser prognosen mörk ut.

– Ska Kalle spela något mer den här säsongen får han sikta på hockey-VM i Maj, avslutar Forsberg med ett skratt.

 

Västerviks spelschema i Kvalserien till HockeyAllsvenskan:

22/3 19.00 Västervik-Troja

24/3 16.00 Huddinge-Västervik

26/3 19.00 Västervik-Piteå

29/3 19.00 Västervik-Borlänge

2/4 16.00 Västerås-Västervik

4/4 19.00 Troja-Västervik

7/4 16.00 Västervik-Huddinge

10/4 19.00 Piteå-Västervik

12/4 19.00 Borlänge-Västervik

15/4 19.00 Västervik-Västerås

 

//Marcus Malmsten

Foto: David Wall