Inför Kvalserien till HockeyAllsvenskan: Piteå

Piteå dominerade den norra grundserien totalt och klev in i AllEttan som en av de absoluta storfavoriterna. Efter ett ojämnt spel och blandade prestationer kunde man tillslut spela till sig en stark andraplats och man hade sedan inga större problem med att slå ut Kalix i playoff 2. I den avslutande playoffrundan skulle man komma att sättas på prov rejält när Kallinge-Ronneby stod för motståndet i vad som skulle bli en riktig rysare till matchserie. Efter förlust i första matchen nere i Blekinge var Piteå piskade att vinna två raka hemmamatcher för att hålla både säsongen och drömmen om kvalserien vid liv, något man med nöd och näppe lyckades med. Två stentuffa matcher hemma i LF Arena senare hade man slagit ut KRIF genom att vinna båda matcherna med uddamålet och platsen i kvalserien var ett faktum.

Piteåtränaren Anders Johansson ser fram emot att dra igång kvalserien och säger på Piteås hemsida att inspirationen är stor.

– Det känns jätteroligt och inspirerande när vi nu är här och vet att vi kommer få spela tio jättefina hockeymatcher så det känns inspirerat att få köra igång ikväll.

Först ut för Johansson

s mannar är ett hemmamöte mot Västerås, ett lag man känner till väl från mötena i AllEttan.

– Det är ett lag som jobbar hårt och åker mycket skridskor. Vi har mött dom två gånger och vunnit bägge, men nu är det nya förutsättningar och vi kommer komma förberedda på en tuff match. Det handlar om att vi måste spela topphockey för att vinna även denna matchen.

Piteåforwarden Simon Krekula anslöt från Skellefteå under slutet av säsongen och har stått för fina tre poäng i playoffspelet så här långt. Krekula säger själv att anpassningen från Skellefteå till Piteå har gått smärtfritt.

– Jag har bara bra intryck härifrån. Det gick snabbt att komma in i laget och så, det är bra grabbar rätt igenom. Jag hade ingen träning med laget innan första matchen så det var bara direkt in i det, men nu har jag ju kört nästan två hela veckor med matcher så det känns bra.

Krekula har fått bästa tänkbara omgivning när han placerats i en kedja med Joakim Högberg och Magnus Isaksson.

– Det är två riktigt skickliga spelare som både kan göra mål och spela fram, så det är nästan bara att hålla klubban i isen och göra sig redo, så ska man nog kunna trycka in någon puck. Alla tre gillar det offensiva spelet, känner sig bekväma med pucken och har en bra blick för spelet. Det gäller att hitta varandra där ute och det tycker jag vi har lyckats med.

Tränare Johansson är naturligtvis nöjd att man lyckades få in ett såpass vasst tillskott i truppen under säsongsavslutningen och hyllar Krekulas spel både med och utan puck.

– Han är stark på pucken och vårdar den väl. Sedan jobbar han hårt i spelet utan puck och har ett bra skott. En sniper!

Krekula, som bland annat har SHL-matcher med Skellefteå på meritlistan, hoppas att Piteås publikstöd från playoffspelet fortsätter i kvalserien.

– Det blir alltid den där extra gnistan. Jag tycker man märkte skillnad på bortamatchen mot Kallinge-Ronneby jämfört med hemmamatcherna, det var en enorm skillnad i vårt spel och det beror nog mycket på publiken.

Även Johansson lyfter avslutningsvis fram vikten av publikstödet på hemmaplan.

– Jag hoppas att dom fortsätter att stötta oss och lockar hit fler och fler. Det är ett oerhört viktigt stöd vi har och man ser hur grabbarna höjs av supportrarna.

 

//Marcus Malmsten