LASSE SANDLIN inför KVALSERIESTARTEN: Jag ger upp – omöjligt att tippa

En del saker är oförklarliga i idrottens underbara värld. Som att Troja-Ljungby kom allra sist i Hockeyallsvenskan och nu tvingas spela kvalserie trots att man hade seriens skyttekung i Tor Immo och dessutom ytterligare tre man (Jonathan Jonsson, Nikolai Meyer och David Rundqvist) bland 12-i-topp i poängligan.

Ikväll början den i alla fall, ”Serien från helvetet” som den kallats. I Plivit Trade-hallen i Västervik, i LF Arena i Piteå och i Borlänge ishall.

Med två modfällda klubbar uppifrån Hockeyallsvenskan: just Troja-Ljungby som bara vunnit 14 av säsongens 52 matcher (26,9 %) och Västervik som varit något bättre med 19 segrar på de 52 matcherna (36,5 %).

Med fyra positivt laddade klubbar som kommer underifrån med ungefär dubbelt så hög segerprocent: Borlänge 27 segrar på 42 matcher (64,3 %), Västerås 31 på 46 (67,4 %), Huddinge 31 på 44 (70,5) och det segerrikaste laget Piteå med 31 på 43 (72,1 %).

Det är, som jag ser det, ganska meningslöst för mej att försöka tippa den här tuffa serien. Det kommer att handla om så mycket mer än rent hockeykunnande när vi kommit så här långt in i säsongen och alla matcher är av playoff-stuk. Om ångest och om förmågan att få laget att dra åt samma håll.

Så: eftersom jag vet att jag runt om i landet har skrivande kolleger med betydligt bättre koll på de här sex lagen, lät jag istället budkavlen gå runt bland lokaltidningarna och letade svar på frågan om vilka två lag som kommer att ta de två allsvenska platserna:

– Västervik och Troja (Bosse Lundkvist, Piteå-Tidningen).

– Västervik och Västerås (Oskar Magnusson, Dalarnas Tidningar).

– Troja och Piteå (Kevin Johansson, Vestmanlands Läns Tidning).

– Troja och – ja du, jag har för dålig koll… (Lars Allerstedt, Mitt i Huddinge).

– Västerås och Borlänge (Daniel Enestubbe, Smålandsposten).

– Västervik och Västerås (Jonathan Åhman, Västerviks-Tidningen.

Sex lokala tips gav röster till fem klubbar. Bara Huddinge saknas. Men jag behöver inte leta särskilt länge för att hitta ett tips även på Huddinge:

– Troja och Huddinge (Magnus Blom, Smålänningen).

Alltså, precis som det ska vara: alla kan nå målet…

 

KLASSISKA HOCKEYFÄSTEN

Igår skrev Sportbladet, min gamla arbetsplats, om kvalseriestarten som ”den klassiska hockeyfesten och s

tora spelarprofiler”.

Fest blir det nog – men jag antar att det var klassiska hockeyfästen man menade.

För så är det: bland de sex klubbar som under tio omgångar med totalt 30 matcher på 25 dagar ska göra upp om de här två platserna finns några riktiga klassiker:

o VIK Hockey, Västerås där man började spela hockey redan 1913 och där spelare som ”Garvis” Öhrlund, Nicklas Lidström och Tommy Salo fostrats på sin väg ut i världen men där klubben också var med om en neslig konkurs i början av 2000-talet;

o Piteå där 50-talets backrese Hasse Svedberg beredde vägen för senare tiders NHL-femma (Lasse Lindgren – Stefan Persson – Micke Renberg – Mattias Öhlund – Tomas Holmström) men där läget till de hockeystora orterna (fem mil norrut till Luleå och åtta mil söderut till Skellefteå) gjort att man skvalpat omkring i nån sorts vakuum som den fattige kusinen från landet – dock aldrig att ens ha varit i närheten av konkursens rand.

o Borlänge där hockeyföreningen bildades 1960 som IF Tunabro och där två gossar födda med sex veckors mellanrum 1954 – Roland Eriksson 1 mars och Göran Högosta 15 april – skulle bli stadens första hockeystjärnor med både VM-silver och SM-guld, även om de senare togs för Leksand, den lilla ort Borlänge som hockeystad alltid tvingats leva i skuggan av, tre och en halv mil norrut.

o Huddinge, plantskolan söder om Söder.med lilla Björkängshallen där man odlat fram hockeyproffs som på få andra ställen: Micke Nylander, Linus Klasen, Marcus Krüger, Jhonas Enroth, ”Lill-Kenta” och Micke Johansson…

Och så ett stort GRATTIS:

o IF Troja-Ljungby, 70 år just idag! Det var nämligen den 22 mars 1948 som klubben bildades. 74 personer antecknade sig som medlemmar direkt vid detta första möte som hölls på lagret till Stig Forsbergs Kemikalieaffär på Storgatan.

Där hände det sig plötsligt att en tapetrulle föll ner från en hylla. Det var en rulle av märket Trojatapeten och på en flik fanns också ett emblem, Trojahästen. Så vips var både klubbnamn och klubbmärke klart…

Vilka spelare man fostrade i gamla Sunnerbohov, numera renoverat och sedan 2015 namnändrat till Ljungby Arena: Roger Johansson, olympisk guldmedaljör 1994, SM-guld med Färjestad 1988, 1997 och 1998 plus fyra NHL-säsonger med Calgary Flames och Chicago Blackhawks. Matthias Weinhandl och målvakten Pelle Lundberg.

 [Streama hela kvalserien via Aftonbladet här]

”SUTARN” – EN KLASSISK HJÄLTE”

Plus den pensionerade tröjan med nummer 12. ”Sutarns” nummer, Kennert Anderssons. 18 säsonger gjorde han i Troja. Egentligen kunde han bara en sak, men den kunde han desto bättre: att göra mål. 1975–1987 gjorde ”Sutarn” 333 mål på 325 matcher. Många av målen i avgörande matcher på Hovet – jodå, jag minns…

Ikväll är vi alltså framme vid Sanningens Ögonblick, men vill ändå ge dej något av de senaste dagarnas kommentarer:

Piteå är ojämna – men dom kan också spela ut vilket lag som helst..”. ”Senast Borlänge kvalade tog man bara sex poäng på tio matcher…”. ”Jättetufft att som Västervik förlora en tajt sistamatch. Mot Karlskoga hade man allt i egna händer – och så torsk!” ”Visst, Huddinge har offensivt skickliga backar… – men är det inte viktigare just nu med försvarsspelet?” ”Troja-Ljungby har rutinen. Nu tredje säsongen i rad i kvalserien.””Västerås börjar med tre av fyra matcher borta. Ingen nackdel – man var ju Alletttan Norras bästa bortalag!”

 

NYFIKEN PÅ VIK-PONTUS

En sån här gång finns det också vissa spelare man är mer nyfiken på än på andra.

Som Västerås-centern Pontus Holmberg, född 1999, son till Nacka-fostrade Jörgen Holmberg som tog SM-guld med Djurgården 1983 och några år senare drog vidare till Västerås.

VLT:s Kevin Johansson har koll på honom och berättar:

Pontus gör sin första (!) A-lagssäsong och dominerar fullständigt. Han är en eller två nivåer över resten i den här ligan. Klar för Växjö och han kommer sannolikt ersätta Elias Pettersson rakt av där, Tro mej, Pontus Holmberg blir något extra även i SHL och kan bli spelaren som hela kvalserien kommer att snacka om! NHL-scouterna har sett kvaliteten och dykt upp både här och där för att skåda #62 som han bär på ryggen.

Som Huddinges Måns Krüger, Carolina-Marcus lillebror. En spelare med ett grymt spelsinne.

Som Borlänges Sebastian Bengtsson, 23, poängligavinnare i Allettan Norra med 26 poäng (14+12). Djurgården – Huddinge – Färjestad – Södertälje – Västervik – Kallinge/Ronneby – HC Dalen – och numera Borlänge.

Spelet kan börja.

 

/Lasse Sandlin