Så var första omgången av Kvalserien till HockeyAllsvenskan

Piteå-Västerås 1-2 (0-2, 1-0, 0-0)

Det var en märklig matchbild som de 1691 åskådarna i LF Arena i Piteå fick bevittna under torsdagskvällen när kvalserien drog igång. Hemmalaget dominerade den första perioden stort och man var överlägsna i puckinnehav, skott på mål och målchanser. Halvvägs in i perioden hade dock Västerås, fullständigt ologiskt, en 0-2-ledning genom två mål från egentligen ingenstans och det var sedan i stort sett Piteå mot Marcus Dahlbom i Västeråskassen resten av perioden. 0-2 stod sig perioden ut och efter pausvilan skulle den andra perioden börja minst lika märkligt som den första. Västerås fick chansen i powerplay relativt omgående och hade möjlighet att skaffa sig en mer betryggande ledning. Istället strulade man till ett uppspel och Piteås Oscar Öhman kunde sätta reduceringen för hemmalaget och gav liv i matchen på allvar. Resten av match

en skulle bli en kamp mot klockan för ett desperat jagande Piteå men suveräna Marcus Dahlberg skulle inte släppa några fler puckar förbi sig och matchen slutade 1-2 till Västerås.

Borlänge-Huddinge 5-3 (1-1, 3-0, 1-2)

Huddinge lyckades inte vinna någon av matcherna mot Borlänge i HockeyEttan Finalen och ikväll fick man ytterligare en gång se sig besegrade av HockeyEttans bästa lag som verkar toppat formen lagom till kvalserien. Efter en jämn förstaperiod var ställningen 1-1 men en stark andraperiod från Borlänge skulle fälla avgörandet i matchen. Sebastian Bengsston, Isak Pantzare och Lars Eriksson fixade med varsitt mål ett fint utgångsläge åt hemmalaget inför den tredje perioden och Huddinge hade aldrig offensiv kraft nog att komma ikapp. Huddinge vann visserligen tredjeperioden med 1-2 men det hjälpte föga när samtliga tre poäng stannade i Borlänge. Borlängemålvakten Marcus Hellgren visade att han konserverat formen från AllEttan och HockeyEttan Finalen när han räddade 48 skott och var starkt bidragande till Borlängesegern.

Västervik-Troja 4-1 (3-0, 1-1, 0-0)

Västervik fick en flygande start på kvalserien när man besegrade Troja/Ljungby i en spelmässigt jämn historia. Hemmalaget startade matchen bäst och lade grunden till segern redan i den första perioden som man vann med 3-0, genom mål av Joakim Englund, Pierre Gustavsson och Patrik Blomberg. Troja kvitterade visserligen i början av den andra perioden men lyckades aldrig skapa någon riktig nerv i matchen och när Joacim Hedblad satte 4-1 i samma period var matchen avgjord. Skottmässigt var matchen jämnare än slutsiffrorna 4-1 visade men ett effektivare Västervik samt ett fint målvaktsspel genom Viktor Östlund fällde avgörandet ikväll.