Borlänge fick Troja på fall & Västerås fortsatt obesegrade

Den tredje omgången av Kvalserien tjuvstartade under måndagen och under tisdagen fullbordades den.
Serieledande Västerås begav sig till Huddinge och Allsvenskarna Troja-Ljungby packade trunkarna och reste till Dalarna för match mot Borlänge.

Huddinge – Västerås 1-2

Inför den tredje omgången var Västerås det enda laget med full pott och gästerna visade inledningsvis prov på varför de inte tappat några poäng, laget spelade smart och enkelt i egen zon, och när chanserna dök upp såg gästerna till att utnyttja dem.
Jimmie Jansson fixade 1-0 för Västerås efter drygt sex minuters spel och när Västerås tagit ledningen i matcher så har motståndarna den här säsongen haft extremt svårt att vända på matchen. Två gånger hände det under grundserien att Västerås förlorade när de gjort matchens första mål, mot Kumla och Lindlöven, i omgång 8 och 22. I Allettan vann laget samtliga matcher de tog ledningen i och i Playoff 2 hände det en match, mot Mariestad när 1-0 blev 1-4.
Tre gånger har alltså Västerås förlorat under säsongen när de gjort första målet, och i kvällens match mot Huddinge blev det inget undantag.
Huddinge sköt febrilt mot Marcus Dahlbom men burväktaren stod för 34 räddningar på 35 skott.
När Huddinge väl fick h

ål på Dahlbom hade Johan Skiöld redan gjort 2-0 för Västerås i inledningen av den andra perioden.
Så när Martin Backholm väl överlistade Dahlbom med fyra och en halv minut kvar att spela kändes det som att matchen var avgjord. Huddinge valde att plocka ut Daniel Fahlström med knappa två minuter kvar för att satsa på en extra utespelare men Huddinge fick inte in pucken bakom Dahlbom och Västerås har inlett kvalserien med tre raka segrar och nio poäng av nio möjliga.
På torsdag är det dags för omgång fyra av kvalserien och sänds exklusivt på Aftonbladet.

Borlänge – Troja-Ljungby 5-2

För Allsvenska Troja-Ljungby har kvalserien inte alls startat som laget tänkt sig, en seger och en förlust inför dagens fight men det började bra för smålänningarna i afton, Tor Immo spräckte sin målnolla i kvalserien när han överlistade Marcus Hellgren-Smed efter 3.25 och då såg det bra ut för Troja-Ljungby spelmässigt. Laget visade noggrannhet i spelet och gjorde inget överilat.
Men när Troja fick chansen i powerplay efter 14.45 hände något.
Istället för att ta skott från alla möjliga och omöjliga vinklar skulle det passas en gång för mycket, något som gjorde att Joel Källström-Englund kunde kontra in kvitteringen till 1-1 i boxplay.
Efter 16 minuters spel tilldömdes hemmalaget ett straffslag men Marcus Linderborg lyckades inte få in pucken bakom Johan Nielsen.
Istället tog Borlänge ledningen efter knappa 19 minuter, Mathias Wiklund skickade iväg ett höstlöv som letade sig in bakom en skymd Nielsen.
Halvvägs in i mittperioden kvitterade Troja efter ett mål av Jonatan Nielsen och det var helt jämt inför den avslutande akten.
När den tredje perioden startade så var det två lag som ville framåt och totalt levererades 31 skott under de sista 20 minuterna mot Hellgren-Smed och Nielsen.
Men det var hemmalaget som var mest effektiva och såg till att få utdelning.
Markus Nygren gjorde 3-2 för Borlänge efter 12 minuters spel och fyra minuter senare ökade Jesper Bärgård på till 4-2 i powerplay.
Troja valde att plocka ut Nielsen med 40 sekunder kvar men det slutade som det så ofta gör, med mål i egen kasse, Joel Källström-Englund fastställde slutresultatet till 5-2 för Borlänge och dalkarlarna går därmed upp på andra plats i tabellen med 6 poäng, tre mindre än serieledande Västerås och två poäng före Västervik på tredje plats.

På torsdag fortsätter kvalserien med tre nya matcher och du kan se samtliga matcher via Aftonbladet.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath

Foto: Jörgen Notes