Kalmar klara för HockeyEttan

Det var i praktiken klart redan innan måndagens nionde omgång av Kvalserie södra till HockeyEttan, Kalmar har visat sig starkast i kvalserien och har varit det klart bästa laget.
Inför måndagens näst sista omgång ledde Kalmar serien med sex poäng och 15 plusmål mer än tvåan Mörrum.

Mörrum gjorde förvisso sin plikt genom att besegra redan degraderade HA74 med 5-3 efter bland annat två mål av Joakim Sydegård i en match som dominerades av hemmalaget från första nedsläpp.
Skotten i den första perioden slutade med de förkrossande siffrorna 16-1 och efter 40 minuters spel var skotten 31-6 till Mörrum, trots det var ställningen bara 3-2 i favör för ”laxarna”.
Mörrum hade behövt vara mer effektiva och vinna med fler mål än de två det till slut blev för att ha någon som helst möjlighet att knappa in på Kalmar, under förutsättning att Kalmar förlorade sina två avslutande matcher.
Men efter 5-3 mot HA74 kan konstateras att försprånget upp till Kalmar är sex poäng och 19 mål, helt omöjligt när det bara återstår en omgång.
För Mörrums del kommer det bli en tid av ovisshet innan de vet vilken serietillhör

ighet laget har kommande säsong, laget kommer att sluta på andra plats då trean Grästorp är fyra poäng bakom och inte kan ta in försprånget. Det är ju bara ettan som är garanterad plats i HockeyEttan kommande säsong, tvåorna och i viss mån även treorna får hoppas att förbundet tar snabba beslut för att fastställa serierna.

Kalmar reste till Borås för att säkra avancemanget till HockeyEttan och hade egentligen bara behövt en poäng.
Men Kalmar ville visa att de inte var där för att bara få med en poäng hem, de skulle ha alla tre.
Linus Dalstedt ordnade ledningsmålet drygt elva minuter in i matchen och i den andra perioden punkterade Kalmar tillställningen.
Jarkko Hattunen fixade 2-0 knappt åtta minuter in i mittperioden, David Algulin ökade på till 3-0 efter knappt tolv minuter och Jimmie Svensson fixade 4-0 strax innan paus.
Då var det klart men Kalmar gick ändå ut och spelade av den tredje perioden på ett bra sätt och Jimmie Svensson blev tvåmålsskytt efter dryga fyra minuter när han satte 5-0.
Jarkko Oikarinen fastställde slutresultatet till 6-0 för Kalmar när det återstod ungefär fyra minuter och Kalmarspelarna kunde fira både seger och avancemang till HockeyEttan tillsammans med sina tillresta supportrar.
På onsdag avslutas serien när Kalmar tar emot Mörrum på hemmais och det lär bli en fantastisk inramning när Kalmar-fansen ska hylla sina hjältar under säsongens sista match.

I den tredje matchen i omgången besegrade Grästorp Olofström i en avslagen historia, matchen innehöll mängder av slarv från båda lagen men till slut var det hemmalaget som drog det längsta strået efter mål av Kim Persson, Jonas Lönn och Hugo Johansson. Det sista i tom kasse.
Olofström försökte men gick kort om folk och trots två mål från lagkaptenen Robin Rolandsson fick Olofström åka hem med en ny nollpoängare i kolumnen.
Olofström avslutar kvalserien hemma mot Borås i en betydelselös match på onsdag.
För Grästorps del finns möjligheten att bli bästa trea och på så sätt kanske få en gratisplats i HockeyEttan kommande säsong, men då krävs seger och förmodligen en hel del mål när västgötarna beger sig till Småland för en avslutande match mot HA74.