”Renlighetskrav att de hör av sig”

Under torsdagen och fredagen skrev Hockeypuls och HockeyNews om det nya avtal som träffats mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Nu menar Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing att en förutsättning för det avtalet är att HockeyAllsvenskan kommer till en motsvarande överenskommelse med Hockeyettan.

– Det kan inte vara så att vi föder HockeyAllsvenskan med spelare och det inte kostar någonting. Det är inte konsekvent, det håller inte, säger Glysing.

Enligt uppgift ger det nya avtalet klubbarna i HockeyAllsvenskan en rejäl ökning för de spelare som lämnar HockeyAllsvenskan för spel i SHL

– Det är ungefär en dubblering mot i fjol, säger SHL:s VD Jörgen Lindgren till Hockeypuls.

– Vi har höjt ersättningarna under resans gång för att säkerställa återväxten av spelare som utvecklas utanför våra SHL-klubbar. Våra klubbar avsätter en summa i utbildningsersättning varje år, och sen ska man komma ihåg att klubbarna spenderar ganska mycket på utveckling av egna spelare, alla kommer ju inte utifrån. Men det här avtalet är ett sätt för oss att ta ansvar för att pengar går nedåt i systemet.

Den tidigare ersättningen som låg på 150 000 till 300 000 kronor per spelare ökar till en snittersättning på 300 000 till 400 000. Totalt kan det röra sig om 600 000 kronor per spelare, skriver Hockeypuls.

Ronnie Glysing kommenterar uppgifterna så här:

 – Jag gläds av beskedet men menar också att det nya avtalet förutsätter att HockeyAllsvenskan i sin tur kommer överens med Hockeyettan. 

– En förutsättning för att det nya avtalet ska gälla är att HockeyAllsvenskan kommer överens med Hockeyettan och träffar en liknande överenskommelse.

– Avtalet är klart mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Nu är det upp till dem att träffa en överenskommelse med oss.

– Idag är ersättningen är noll. Det kan inte vara så att vi föder Hockeyallsvenskan med spelare och det inte kostar någonting. Det är inte konsekvent, det håller inte. Just nu handlar det om 40 till 60 spelare per år. En rimlig ersättning  är minst 300 000 i relation med det tänkta  avtalet med SHL

Ronnie Glysing väntar nu på att HockeyAllsvenskan hör av sig för en överenskommelse med Hockeyettan.

– Det är ett renlighetskrav att de hör av sig. Det är jättebra att det kommer in pengar i systemet, men det är viktigt att det kommer nedåt. Nu stannar allt i HockeyAllsvenskan, det var inte riktigt det som var meningen, säger Ronnie Glysing.

Läs mer på HockeyNews och Hockeypuls.