Inför den första omgången i västra

Under fredagen startade den södra serien igång säsongen. Under lördagen inleds den västra och på söndag kompletteras den första omgången. Svenska Spels odds för matcherna står uppskrivna efter lagen med 1X2.

Forshaga-Grums 1,74 – 4,75 – 2,95

Den västra serien inleder med ett värmlandsderby mellan Forshaga och Grums. En match som brukar väcka en del känslor i bygden och spelarna i de båda lagen känner varandra sedan tidigare års möten.
Det finns en rivalitet mellan klubbarna även om dne inte varit så stor under de senaste åren.
Forshaga har spelat sju träningsmatcher innan det nu är dags att spela om poäng. Facit i träningsmatcherna har varit fyra segrar och tre förluster.
Motståndarna Grums som var tillbaka i Hockeyettan förra säsongen har även de spelat sju träningsmatcher och gått vinnande ur fyra av matcherna.
Förra säsongen slutade lagen åtta och nia i grundserien och i fortsättningsserien slutade lagen trea och fyra.

Lindlöven-Tranås 1,97 – 4,60 – 2,50

Lindlöven som förra säsongen gjorde en fantastisk grundserie har byggt om en del i lagbygget till den kommande säsongen men majoriteten av spelarna från förra säsongen finns kvar. Jens Brändström har kommit in som ny tränare och på spelarsidan noterar alla förstås att Nicklas Lihagen kommit in i truppen.
Lindlöven kom tvåa i grundserien förra säsongen bakom Västerås men i Allettan tog kraften slut och laget slutade sist med åtta poäng upp till playoff-plats.
För Tranås del har laget fått flytta tillbaka till den västra serien efter några år i den södra. Vad det betyder rent sportsligt är såklart svårt att svara på innan serien startat, men ambitionen är solklar, Tranås vill spela Allettan efter jul.
Förra säsongen tog de sig till playoff genom att vinna den södra fortsättningsserien och slog ut Hammarby i en tuff matchserie i förkvalet till playoff. Väl där valdes laget av Östersund och kunde efter tre rafflande matcher ta sig till playoff två mot Kristianstad men där tog det stopp. Laget har fått in en ny tränare i Karl Helmersson som lämnat Mariestad för Tranås och

det ska bli spännande att se vad han kan göra med Tranås i vinter.

Länk till matchen hittar du HÄR

Borlänge-Malung 1,15 – 7,45 – 8,05

I Dalarna var det länge sedan det spelades ett derby på hockeyettan nivå, men nu är det dags på nytt. Malung tog sig upp i finrummet efter en tredjeplats bakom Arboga och Surahammar och laget säger sig vara redo för den kommande säsongen i Hockeyettan. En spelare som sticker ut i truppen är naturligtvis Jonas Kapla som öst in poäng för klubben.
Borlänge gick hela vägen till kvalserien förra säsongen efter att ha vunnit den norra Allettan och slagit ut Huddinge med 2-0 i matcher i Hockeyettan-finalen. Men väl där blev det bara en femteplats och elva inspelade poäng.
Dennis Halls mannar fick på upptaktsträffen höra att det är de som ska bära favoritskapet i serien i vinter och även Hall själv tippade Borlänge som vinnare av grundserien.
Laget var i kvalserien förra säsongen och vill garanterat tillbaka dit igen.

Länk till sändningen hittar du HÄR

Kumla-Surahammar 1,50 – 5,10 – 3,85

Kumla tar sig an laget som fått kvala sig kvar i Hockeyettan de senaste fyra säsongerna, Surahammar. Spännande att se om Surahammar kommer få till ett bättre lag i år och om de kan undvika en fiaskosäsong likt den förra säsongen, då plockade laget fyra poäng i grundserien och sju poäng i fortsättningsserien.
Laget har till stora delar bytts ut och det ska bli spännande att se Surahammar under vintern.
Kumla har även de byggt om en del, den alltid så säkra burväktaren Tim Harrysson finns inte längre kvar mellan stolparna men försäsongen har ändå sett bra ut stundtals för närkingarna.

Länk till matchen hittar du HÄR

Köping-Arboga 2,05 – 4,60 – 2,40

Köping tar sig an lokalrivalen Arboga och det brukar vara matcher som det bubblar av adrenalin i.
Köping gjorde en bra förra säsong och tog sig till playoff genom att vinna den västra fortsättningsserien, slå ut Vännäs i förkvalet innan det tog stopp i det första playoffet mot Kallinge/Ronneby.
För Arboga pågick förra säsongen betydligt längre, laget kom näst sist i grundserien med 18 poäng, laget kom näst sist i fortsättningsserien och fick kvala för att hålla sig kvar i Hockeyettan. Där gick det desto bättre och laget slutade etta med 22 inspelade poäng och säkrade kontraktet definitivt genom att slå Malung i den sista kvalseriematchen med 2-0.
Sen dess har en del spelare försvunnit och även Lenny Eriksson har lämnat som tränare och gått till Kalmar. in har istället Jonas Dufåker kommit och laget har förstärkt på ett bra sätt, åtminstone på pappret. Sen kommer de flesta supportrars blickar naturligtvis hamna på mannen som aldrig tycks vilja lägga av, Conny Strömberg har valt att spela med Arboga, åtminstone september ut.

Mariestad-Skövde 1,55 – 5,20 – 3,47

Slaget om Skaraborg brukar det kallas.
Andra kallar det för det hetaste derbyt i Hockeyettan.
Förra säsongen möttes lagen sju gånger i seriespel och det var publikfester i samtliga sju matcher.
Först möttes lagen två gånger i grundserien, två nya möten i Allettan innan de dessutom möttes i Playoff 1.
Mariestad var bättre på alla punkter förra säsongen och vann sex av de sju mötena, något som naturligtvis kan ta udden av derbykänslan. Samtidigt var playoff-serien lagen emellan väldigt jämn och efter match två, när Skövde vunnit sitt första derby på en halv evighet, enligt SIK-supportrar kändes det som att Mariestad hängde på repen i den tredje och avgörande matchen. Fram tills Skövde drog på sig ett matchstraff, då visade Mariestad att de var starkare.
Laget föll sedan mot Västerås i Playoff två och till den här säsongen är målsättningen redan uttalad, laget ska till kvalserien till allsvenskan.
Annars är det två lag som båda bytt ut sina tränare inför säsongen och det ska bli spännande att se hur det påverkar de båda klubbarna under säsongen.

Länk till matchen hittar du HÄR

//Kristoffer Bennemyr-Porath