Tranås vände 1-4 till seger & Grums toppar västra

Forshaga – Grums 3-5

Värmlandsderbyt i Forshaga bjöd på en målkavalkad av rang i den första perioden. Robert Thellberg ordnade Grums ledning i powerplay efter dryga sex minuter, det var starten på en kavalkad av både mål och chanser för båda lagen.
Forshaga svarade genom att kvittera åtta sekunder efter Grums ledningsmål genom Gabriel Johansson.
Minuten senare drog Grums Thom Adams på sig en utvisning för slashing, då kunde Forshaga även ta ledningen med 2-1 genom Robin Johannesson.
Det hettade till emellanåt och stundtals märktes det på känslorna att det var derby. Anton Rhöse och Simon Betak gick en rond mot varandra, Kimmy Skogland visades ut för en cross-checking och Robin Johannesson tjatade till sig en extra tvåa i slutet efter att han åkt ut för målvaktsinterference.
Det utnyttjade Stefan Thellberg på bästa sätt och kvitterade till 2-2 och innan perioden var till ända hade Grums även tagit ledningen på nytt. Med en sekund kvar av öppningsakten satte Axel Lundqvist 2-3 och publiken i Ängevi ishall visste inte riktigt vad det var för match de bevittnade.

Den andra perioden blev inte lika målrik som den första, publiken i Ängevi fick nöja sig med att se tre mål under mittakten.
Först ökade Grums på sin ledning till 2-4 genom Philip Gustafsson efter knappa sju minuter, och med kvarten spelad kom även 2-5 för gästerna.
Då valde Per Lundell att nyttja sin timeout för att försöka väcka sitt manskap. Det fungerade till en början, hemmalaget

började kämpa för varandra igen och tog jobbet i bytena, det gav också resultat till slut, med dryga tjugo sekunder kvar av perioden reducerade nämligen Jonas Johannesson till 3-5 och Forshaga kunde gå till pausvila med ett tvåmåls underläge istället för tre måls underläge.

I den tredje perioden ville hemmalaget naturligtvis komma tillbaka men de gjorde det svårt för sig själva och drog på sig flera utvisningar och det är svårt att vinna matcher i utvisningsbåset.
Hemmalaget försökte under slutet med att plocka ut David Söderberg i kassen och spela med en extra utespelare men pucken ville inte in bakom Viktor Scherrieble under den avslutande akten och Grums kunde gå segrande ur säsongens första derbymatch.

Lindlöven – Tranås 4-5 (Förlängning)

I Lindheov tog hemmalaget emot Tranås i en jämn batalj, lagen kände mest på varandra inledningsvis och målchanserna lyste med sin frånvaro. Först efter knappa nio minuter kom matchens första mål. Hemmalagets Jesper Wiberg överlistade Fredrik Bergvik och satte därmed premiärmålet i Lindehov för säsongen.
Det tog fem minuter, knappt, sedan hade gästerna också skrivit in sig i målprotokollet. Filip Pettersson hittade en lucka på Sammy Gustafsson och kvitterade. Men det var hemmalaget som skulle få sista ordet i perioden.
Med dryga minuten kvar kunde Erik Broman hänga 2-1 till Lindlöven när han fick in pucken bakom Bergvik.

I den andra perioden var det full fart framåt som gällde, båda lagen sköt så fort de fick tillfälle och det avlossades hela 41 skott under mittperioden.
Men det var hemmalaget som var klart effektivast framför målet och när laget fick spela powerplay efter en dryg minut kom 3-1 genom Jesper Wiberg, hans andra mål i matchen. Dryga tio minuter senare var det dags för hemmalagets poängkung att skrivas in i målprotokollet, Max Lalander blev fint framspelad av Jacob Marshall-Olsson och Niclas Lihagen och sprätte in pucken bakom Fredrik Bergvik.
Tranås fick en chans att komma in i matchen när Filip Bergmark visades ut efter en fasthållning, då hade vi spelat knappa 14 minuter av perioden.
Tranås spelade runt pucken i powerplay men hemmalaget försvarade sig väl men bara några sekunder efter att hemmalaget blivit fulltaligt skickade Anton Blomberg in reduceringen bakom Sammy Gustafsson.

Den tredje perioden var en jämn historia under de inledande tio minuterna, efter det tog Tranås över matchbilden, skapade chans på chans och det kändes som att målet hängde i luften.
Reduceringen kom också, i powerplay genom Fredrik Lindström som skickade iväg ett höstlöv från blå.
Men det var inte slut där, med knappa fyra minuter kvar kom även kvitteringen och det var Ivar Arnesson som lyckades trycka in pucken bakom Sammy Gustafsson och ta matchen till förlängning.

Där var det Tranås som fick den farligaste chansen och Eric Gustafsson avgjorde matchen till gästernas fördel efter en minuts spel och bonuspoängen därmed till Tranås.