Norr-svepet: favoriterna stod pall

Teg – Östersund 3-5 (0-1, 2-2, 1-2)

Storfavoriterna från Jämtland reste till Umeå för att hämta hem tre poäng, men det satt oväntat långt inne. Det började dock bra för Östersund och det kanadensiska nyförvärvet från Brunflo (!) Hudson Michaelis behövde bara drygt tre minuter på sig att spräcka nollan för sin nya klubb. Andra perioden blev jämnare och utgången var relativt oviss när lagen klev ut inför den tredje perioden med ställningen 2-3. Väl där satte Michaelis sitt andra mål för kvällen när han i powerplay sköt var som skulle bli det matchvinnande målet, trots en sen Tegsreducering. I hemmalaget var nyförvärven framstående direkt när både Anton Tano och Oliver Lindgren hittade nätet, samt att Arvid Stenmark stod för 24 räddningar.

Enligt Östersundstränaren Kjella Andersson var segern rättvis.

– Teg visade stor moral och vi fick verkligen kämpa för att vinna. Det var kul för Hudson som fick två fina lägen och båda gångerna smäller det i krysset. En mycket bra start på serien, säger Andersson till OSD.

 

Örnsköldsvik – Vännäs 2-3 (1-2, 1-1, 0-0)

Örnsköldsvik åkte på en något överraskande premiärförlust när man trots stort skottövertag inte lyckades besegra Vännäs. Bortalagets målvakt David Lindgrens storspel var en starkt bidragande orsak till att Vännäs kunde åka hem med säsongens första trepoängare i bagaget och har därmed fått en kanonstart på säsongen. Utöver Lindgren blev William Eriksson matchhjälte när han halvvägs in i den andra perioden satte den matchavgörande 2-3-pucken.

Örnsköldsviks tränare Lennart Hermansson var uppenbart besviken efter matchen.

– Vi är självklart oerhört besvikna på den här matchen. Jag vill på inget sätt ta ifrån Vännäs prestation men jag är inte alls nöjd med hur vi presterar. Vi gör inte det jobb som krävs för att vinna hockeymatcher, säger Hermansson till klubbens hemsida.

Betydligt mer positiva tongångar var det hos bortalagets tränare Mattias Lund efter matchen.

– Efter deras ledning kommer vi in i matchen mer och mer och kan kvittera och ta ledningen. Tycker inte vi gör någon jättematch spelmässigt, men i den tredje perioden spelar vi som ett lag och bevakar ledningen och gör det riktigt bra! Positivt är att vi är ruggigt effektiva framåt i dag och David Lindgren i målet gör en kanonmatch. Vill även lyfta fram Jocke Löfgren på backen och Henrik Maersk för deras insatser, summerar Lund premiärsegern på klubbens hemsida.

 

Kalix – Asplöven 13-2 (2-1, 5-0, 6-1)

Asplöven kom till spel med en oväntat tunn trupp och klarade av att stå emot Kalix intensiva sätt att spela hockey på i ungefär en period, sedan kom raset.  5-0 i andra perioden och 6-1 i tredje skrev siffrorna till förkrossande 13-2 i en match som egentligen inte sa speciellt mycket om någonting. Poängbäst i Kalix var Emil Ström kompletterade sitt hattrick med ytterligare två assist samt (föga förvånande) Johan Pettersson med fyra assist.

– Vi gör en bra första period med tanke på förutsättningarna. I andra tar vi några utvisningar som kostar för mycket med tanke på materialet och därefter orkar vi inte stå emot Kalix, säger Asplöventränaren Henri Snäll till klubbens hemsida.

 

Piteå – Boden 5-4 eft. förl 

Det väntade heta känslor när Piteå och Boden drabbade samman direkt i första omgången med händelserna från slutet av den förra säsongen färskt i minnet. Efter en jämn förstaperiod kunde Piteå ta med sig en 1-0-ledning ut till den andra perioden som skulle präglas av intensivt spel och mycket utvisningar. Matchen böljade i karaktär och Piteå kunde få med sig en 4-2-ledning och matchen såg där och då avgjord ut. Boden lyckades dock reducera och med bara minuten kvar av matchen även kvittera och ta drabbningen till förlängning. Väl där blev dock hemmalaget för starka och lyckades avgöra. Matchhjälte i Piteå blev Joakim Högberg som med sina två mål börjat säsongen precis som han slutade den förra.

Bodentränaren Robert Nordberg säger på presskonferensen efter matchen att det finns en del justeringar att göra.

– Första perioden är vi lite starkare men sedan tycker jag Piteå tar över. Vi har lite för stor respekt och gör lite för mycket misstag. Jag tycker ändå att vi över lag gör dom grejerna vi pratat om i veckan men det finns lite att ändra på. Men det var en bra match med bra intensitet med mycket folk, så det var kul.

Piteås tränare Anders Johansson håller med om att matchen var hård och jämn och gläds naturligtvis över lagets seger.

Det är ju alltid tuffa och jämna matcher mot Boden och trots en trevande start hade vi ändå med oss 1-0 efter första. Sedan är det såklart surt att tappa i sista minuten men en hockeymatch är 60 minuter. Boden samlar kraft och kom med en sista ansträngning och får in 4-4, men lyckligtvis kunde vi avgöra i sudden. Sammanfattningsvis en tajt och bra premiärmatch med bra kamp.

 

//Marcus Malmsten

FOTO: Östersunds IK