Borlänge & Mariestad fortsatt på full pott

Under onsdagskvällen spelades den andra omgången i den västra serien av Hockeyettan.
De båda favoriterna i serien står fortfarande på full pott medan nykomlingen Malung och Surahammar ännu inte tagit någon poäng.

Malung – Forshaga 1-4

I Dalarna var det gästerna som inledde starkast och dominerade största delen av den första perioden, skottstatistiken, 10-3 i Forshagas favör talar sitt tydliga språk.
Men det första målet kom inte förrän efter knappa kvarten när Benjamin Trust lyckades överlista Per Anderhag.
Även den andra perioden var det Forshaga som förde spelet, även om det jämnade ut sig en del. Gästerna kunde öka på sin ledning till 0-2 efter åtta minuter när Filip Nordström hittade nätet, samme Nordström fick chansen att öka på till 0-3 efter drygt 13 minuter men straffen räddades av Per Anderhag den gången.
Istället reducerade hemmalaget Malung i powerplay, efter knappa 18 minuters spel. Viktor Wåhleman satte sitt andra för säsongen när han fick in pucken bakom David Söderberg i gästernas mål.
I den tredje perioden kontrollerade Forshaga tillställningen och när Oskar Skärberg satte 1-3 efter fem minuter gick luften ur Malung.
Malung försökte förvisso komma tillbaka i matchen men Forshaga styrde och ställde. Pricken över i:et satte Stefan Kask med två minuter kvar slutresultatet till 1-4.

Surahammar – Borlänge 0-3

Gästande Borlänge kom till Surahammar med ett gott självförtroende efter seger i premiären över Malung. Gästerna startade i ett högt tempo och redan efter knappa tre minuter hade Markus Persson gett sitt lag ledningen i matchen.
Borlänge fortsatte skapa chanser men fick inte in pucken bakom duktiga målvakten Rasmus Fahlander.
Istället dröjde 0-2 till den andra perioden när Petter Mäkitalo satte 0-2 i spel fem mot tre. Surahammar fick i väg ett enda skott på mål i mittperioden och Borlänge hade inga större bekymmer att avfärda sina motståndare i deras attacker.
0-3 satte Joel Källström Englund knappa fyra minuter in i den tredje perioden och det kändes som att Borlänge inte förtog sig under matchen, men kunde ändå vinna och hålla nollan för första gången den här säsongen.

Tranås – Kumla 8-1

Tranås var på ett ordentligt spelhumör under onsdagen och körde fullständigt över Kumla i sin hemmapremiär.
Kristoffer Backman inledde målskyttet efter knappa tio minuter när han överlistade Jonathan Frykholm.
Dryga sex minuter hade Anton Blomberg ökat på till 2-0 och innan den första perioden var över hade Max Rapp ordnat 3-0, i numerärt underläge.
Överkörningen fortsatte i den andra perioden, Kristoffer Backman satte 4-0 efter en minuts spel och efter halva matchen hade han fullbordat sitt hattrick.
Martin Eberhardsson stack emellan och reducerade för Kumla men Tranås vägrade släppa av på takten och Anton Blomberg såg till att ställningen efter den andra perioden var 6-1 för Tranås.
I den tredje perioden valde Kumla att byta målvakt för att få stopp på blodflödet men det höll inte mer än två minuter innan Martin Jonsson ökat på till 7-1 och med sju minuter kvar av matchen fixade Pontus Eklöf slutresultatet 8-1.

Arboga – Lindlöven 3-2

I hallen som byter namn lika ofta som spelare byter klubbar var Lindlöven på besök. Hemmalaget som föll mot Köping i premiären var ute efter revansch och Alexander Kovalonok såg till att Arboga kunde gå till pausvila i ledning, assisten kom från assistkungen själv, Conny Strömberg.
I den andra perioden ökade hemmalaget på till 2-0 när Alexander Hellgren hittade ett hål på Isak Mantler.
I den tredje perioden gjorde Max Lalander match av det hela på nytt när han reducerade efter dryga fem minuters spel men Wincent Blomdahl ökade på till 3-1 i powerplay när han fick en fin assist av Conny Strömberg när det återstod knappa sex minuter av matchen.
Max Lalander reducerade med två och en halv minut och trots att Lindlöven tryckte på för en kvittering höll Arboga ut och tog säsongens första trepoängare.

Skövde – Köping 4-3

Skövde som åkte på storstryk i seriepremiären mot Mariestad visade sin hemmapublik omgående att de tänkte göra en betydligt bättre insats än mot Mariestad. Laget spelade med en intensitet som saknats under försäsongen och det gav resultat i slutändan.
Men det var Köping som satte matchens första mål, Ludvig Karlsson stänkte in 0-1 bakom Viktor Andersson i hemmakassen i powerplay efter 13.25. Men glädjen för Köping blev kortvarig, för bara 22 sekunder senare hade Skövdes målkung, Henrik Thegel kvitterat matchen.
När det sedan blev spel fyra mot fyra fixade samma Thegel ett ledningsmål för hemmalaget när han åkte slalom genom Köpingförsvaret och hängde pucken i kassen bakom Christoffer Hanning.
I den tredje perioden fullbordade han sitt hattrick i powerplay när han gled in från målvaktens högra tekningscirkel och sprätte upp passningen från Johan Planeby bakom Hanning.
Dryga två minuter senare dunkade Libelin Bäckström Valliant in 4-1 och publiken i Billingehov trodde nog att matchen var avgjord.
Men när Köping reducerade genom Anton Karlsson drygt två minuter in i den tredje perioden blev det nerv i matchen på nytt.
Att Köping sedan fick spela med en man mer under fem minuter sedan Alexander Henriksson visats ut för en tackling mot huvudet blev det än mer nerv och inte blev det mindre när Marcus Viitanen fixade 4-3 efter 12.23. Men Skövde höll undan och tog sina första poäng för säsongen.

Grums – Mariestad 1-3

Den andra av favoriterna inför säsongen, Mariestad begav sig till Värmland och fick en betydligt tuffare resa till sina tre nya poäng än i premiärmatchen.
Den första perioden var spelmässigt jämn, även om det var ett litet övertag för gästerna.
Men det mållösa resultatet stod sig perioden ut.
Det dröjde nästan två perioder innan publiken i Billerudhallen fick jubla för första gången. Hemmalaget bröt dödläget efter 16.32 i mittperioden när Lukas Söderlund hittade en lucka hos Tobias Sandberg.
Hemmalagets ledning stod sig dock inte mer än en minut, sedan hade Linus Engqvist kvitterat.
I den tredje perioden växlade Mariestad upp och visade varför de sagt att de ska till kvalserien i vår. Laget checkade högt, stressade fram misstag och utnyttjade tillräckligt med chanser för att vinna.
Oskar Norlöv gav Skaraborgarna ledningen efter knappa fyra minuter och när Grums valde att plocka ut sin målvakt i slutet för att få till en rejäl anstormning skickade Lucas Larsson in 1-3 i den tomma kassen.