Vännäs helgens stora vinnare i norr

Det spelades sex matcher under helgen i HockeyEttan Norra med bland annat några intressanta dubbelmöten på schemat. Vännäs skulle visa sig bli helgen stora vinnare när man tog två segrar av två möjliga.

Det började under lördagsmatchen mot Kiruna AIF, som skulle bli en match med stor Vännäsdominans men där det trots spelövertaget var gästerna som ledde med 0-2 när två perioder var spelade.

– Det är lätt att hänga skalle trots att vi äger matchen men vi var tvungna att tro på att vi kan få in en förlösande första puck och att matchen sedan skulle vända, berättar Vännästränaren Mattias Lund på klubbens hemsida och det var precis vad som hände.

Ludwig Niederbach reducerade och Alexander Karlsson fixade kvitteringen som tog matchen till förlängning. Väl där kunde Vännäs tillslut avgöra genom William Eriksson i numerärt överläge.

– Det var en tuff utmaning och det satt långt inne. Vi äger i princip hela matchen men dom är luriga men skönt med seger såklart, summerar Lund.

Matchvinnaren William Eriksson är inne på samma spår.

– Det var skönt. I grunden tycker jag vi gjorde en riktigt bra match men fick inte in puckarna. Vi vinner rättvist tillslut.

Söndagen skulle fortsätta på samma inslagna väg för Vännäs som mötte ett Kalix som kom från en 1-3-seger mot Teg dagen före. Filip Lindbäck gav gästerna en tidig 0-1-ledning som Kevin Loppatto kvitterade relativt omgående i den andra perioden. Matchen skulle sedan bli ett taktiskt ställningskrig och resultatet 1-1 stod sig hela vägen till straffläggning. Där blev Loppatto matchvinnaren med sitt andra mål för dagen när han satte den avgörande straffen bakom Jacob Carlsson i Kalixmålet.

Trots Loppattos två mål lyfter Lund fram en annan matchvinnaren när han summerar matchen, målvakten Marcus Evertsson.

– Det var ett taktiskt spel där ute och det kändes lite som att man flyttade runt schackpjäser. Sen avgjordes matchen vid dom få tillfällen där något av lagen går bort sig. Evertsson tillsammans med vår matchplan gjorde att vi kunde vinna matchen idag mot serieledande Kalix som är grymt bra.

Vännäs vänder underlägen i helgens båda matcher till vinster, någon som Lund naturligtvis är nöjd med.

– Vi har justerat vårt sätt att spela hockey lite den senaste tiden och hittat en trygghet i att vi är en stark grupp. Problemet tidigare är att vi fallit ur ramen lite under matcher men nu håller vi ihop det mycket bättre.

Matchvinnaren Marcus Evertsson vill inte ta åt sig hela äran utan menar att det var en gedigen laginsats som låg bakom segern.

– Vi gör en bra match från start till mål. Alla köper matchplanen rakt igenom och det är en bra laginsats. Jag tycker vi krigar, täcker skott och visst, jag får väl ut något benskydd här och där, men detta var en laginsats.

Vännäs hoppar i och med segrarna upp på tredjeplats i en haltande tabell som toppas av Kalix.

 

 

Helgens resultat från den norra serien:

Asplöven – Örnsköldsvik 0-6

Vännäs – Kiruna AIF 3-2 eft. förl

Teg – Kalix 1-3

Vännäs – Kalix 2-1 eft. str

Teg – Kiruna AIF 1-3

Kiruna IF – Örnsköldsvik 3-2 eft. förl

 

 

//Marcus Malmsten

FOTO: Tommy Sjölund