VÄSBY SEGRADE I DRAMATISKT DERBY!

Med tjugofem sekunder kvar av ordinarie tid kvitterade Väsby till 4-4 och med åtta sekunder kvar av övertidsperioden kom avgörandet. Kvitteringsskytt och segerskytt blev Elliot Lorraine som därmed är den största Väsbyhjälten när Vallentuna Hockey lades på rygg.

Norrortsderby, win’s a win ändå säger tränare Viktor Tuurala efter andra raka derbysegern. Såklart är vi inte toknöjda med två pinnar, men vi får ta det för denna kväll. Vi fokuserar på stark tredje och att vi kom tillbaka!

Det blev ett minst sagt högdramatiskt slut i Vallentuna Ishall där Väsby kämpade och slet för att jobba ikapp ett onödigt underläge efter en minst sagt tveksamt utförd mittakt. Den förlorades med hela 3-0 efter att Vallentuna visat upp en träffsäkerhet som Väsby saknade under stora delar av kvällen.

För Väsby var bättre än Vallentuna i såväl den första som sista akten. Stundtals klart bättre men trubbiga avslut i kombination med under stundom fint målvaktsspel av Vallentunas målvakt Nicklas Larsson-Tysell gjorde att Väsby aldrig tilläts dra ifrån ordentligt i målprotokollet.

Ändå hade Väsby en tvåmålsledning med sig efter den första perioden. Den ledningen lades till grund i matchens artonde minut då lagkapten Christoffer Gozzi presenterade sig två gånger inom loppet av trettiofem gyllene sekunder. Fint spel i numerära överlägen och fina framspelningar av Christian Holmblad samt Johannes Nilssongav Gozzi öppna lägen som han tog tillvara på.

Men ledningen i matchen tog ändå hemmalaget och det blev den forna Väsbyspelaren Nicklas Lindholm-Schmidt som styrde in pucken bakom Linus Ryttar redan i matchens tredje minut.

Väsby svarade dryga fyra minuter senare när Rasmus Sörgardt avslutade ett fint Väsbyanfall med att dundra in kvitteringen när han höll sig framme och tog tillvara på en retur.

Andra perioden blev en kavalkad av missade lägen för Väsbys sida. Tre-fyra solklara lägen missades och därutöver slarvades ett antal lägen bort på grund av duttande och svåra beslut på till synes enkla möjligheter.

Vallentuna visade upp en desto bättre skärpa när deras lägen uppenbarade sig och puckarna bara smälldes in bakom Linus Ryttar. Vid deras första reducering missade Väsby att täcka upp i slottet och en kvick vändning och skicklig inspelning från forna Väsbybacken Joel Östman utnyttjades till fullo av Viktor Trojmar.

När kvitteringen sköts in hade hemmalaget en sarg- och burstuds på sin sida när pucken via dessa två vinklar hamnade rakt i gapet på Jesper Schiöler som några meter från mål skoningslöst skyfflade upp pucken i bortre krysset.

Ledningspucken till 4-3 kom till efter att Väsby tappat spelare högt upp i banan och där Vallentunas förmodligen vassaste utespelare på isen, lagkapten Marcus Andersson visade upp en träffsäkerhet när han prickade det andra krysset bakom Ryttar.

I underläge gasade Väsby på duktigt under i princip hela den sista perioden. Jakten var taktfast och målinriktad men trots fortsatt fina upprullade lägen verkade det stundtals inte meningen att Väsby skulle få med sig någon poäng från Vallentuna.

Men med en sista kraftansamling och utplockad målvakt till förmån för en extra utespelare kom till slut ändå målet. Ett mål som Väsby verkligen hade jobbat ihop efter ihärdigt tryck och att det var Elliot Lorraine som höll sig framme och styrde in Rasmus Sörgardts slagskott var inte mer än logiskt. Det var liksom något som han hade arbetat för under hela den sista perioden då han stod i frontlinjen för Väsbys offensiv.

Övertidsperioden med endast tre utspelare från vardera lagen blev böljande, precis som dessa nästan alltid blir. Vallentuna inledde bäst med att ha pucken i behåll under de två första minuterna. Men puckhanteringen till trots så bröt de aldrig igenom Väsbys tre försvarande spelare. Det var istället Väsby som skapade sig de bästa chanserna i övertiden och till slut, med tio sekunder kvar fick Christian Holmblad pucken. Han såg luckan som Elliot Lorraine åkte sig till och när Elliot fick friläget så var han iskall i avslutet och kippade in segerpucken mellan benen på målvakten med en backhand vilket fick den södra läktaren med Väsbyfans att brista ut i stort jubel.

Sammanfattningsvis så får man väl säga att trägen vinner. Väsby gav aldrig upp och hela den sista perioden var det ett väldigt fokuserat lag som verkligen gav sitt yttersta för att försöka ta ikapp underläget. Det arbetet bar till slut frukt och den vändningen är skön att ha med sig inför fortsättningen och bevisar att man med hårt arbete får det slut man förtjänar.

Elliot Lorraine visade vägen under i princip hela den sista perioden. Han gick i bräschen. Åkte skridskor, stressade, vann puckar och till slut gjorde han två oerhört viktiga mål. Tre grisar ännu en gång till denna kämpe!

Två grisar tilldelas Rasmus Sörgardt som även han ledde styrkorna via sitt hårda och tuffa spel. Ett mål och en målgivande passning blev facit förutom det hårda arbetet och det ger honom hans belöning i form av grisarna.

Sista grisen vill jag slutligen skänka till Fredrik Falk som återigen var väldigt följsam i sitt spel och som därtill stod för några riktigt fina sologenombrott från sin backplats som inte alls var långt borta från att resultera.

Övriga omnämnanden skänks till kapten Christoffer Gozzi samt till rivjärnet Oliver Horrsell som arbetade extra hårt och tack vare det utmärkte sig lite mer än övriga.