Hockeyettans svar till Sanny Lindström: – Vi agerade redan för nio månader sedan!

Med anledning av Sanny Lindströms krönika om ökat antal hjärnskakningar, kan vi som ligaorganisation bara hålla med Sanny och är oroade över utvecklingen.

Den 22 februari i år (nio månaders sedan) föreslog vi att Svenska Ishockeyförbundet ger Hockeyettan i uppdrag att sätta ihop en disciplinnämnd och att den ges resurser och ansvar att hantera frågeställningen i enlighet med Hockeyettans rekommendation.

Vi var också helt eniga med SVT-sportens Mikael Renberg att något måste göras nu för att stoppa ökningen av hjärnskakningar i våra matcher. Hockeyettan har även tidigare uppmärksammat det allvarliga problemet och har under flera år framfört till Svenska Ishockeyförbundet, att vi är djupt oroade av den ökning av antalet hjärnskakningar i matcherna i Hockeyettan. Därför har vi efterlyst åtgärder för att begränsa och allra helst eliminera hjärnskakningarna helt.

Hockeyettans förslag, som framförts till Svenska Ishockeyförbundet, är att skapa en central disciplinnämnd för Hockeyettan som ges resurser och ansvar att fatta beslut. Ett förslag och krav som har stöd av samtliga föreningar i Hockeyettan.

Hockeyettan är den största ligan i svensk elitishockey som spelar över 1 000 matcher per säsong förtjänar en egen disciplinnämnd som bedömer alla efter samma regelverk och med samma synsätt. Vi är helt övertygade om att Svenska Ishockeyförbundet delar vår oro och vår uppfattning. Vår förhoppning är att de både stöder oss och våra klubbars krav samt låter oss tillsammans instifta en central disciplinnämnd för Hockeyettan.

Idag finns fyra regionala nämnder som, beroende på var matcherna spelas, avgör anmälningarna. Detta är inte optimalt och ger inte sportslig rättvisa. Den senaste tidens tråkiga händelser pekar tydligt på behovet. Dessutom har vi stöd för våra krav samt våra påståenden av rapporten från Umeå Universitet.

Hockeyettan medverkade och bidrog till att Tobias Rödin och Gustav Hillert, två studenter vid Umeå Universitet tillsammans med professor Yelverton Tegner, genomförde en kartläggning av förekomsten av hjärnskakningar och rehabilitering i Hockeyettan under säsongen 2016/2017.

Studien där ca 60% av klubbarna i Hockeyettan deltagit visar, att 64 st enskilda spelare ådrog sig 67 hjärnskakningar. 95% av klubbarna har medicinsk personal på plats vid sina hemmamatcher och 72% har medicinsk personal knuten till klubben samt har 24% externa sjukvårdare. Majoriteten av hjärnskakningarna uppmärksammades under matchspel och de flesta av klubbarna använder sig av ”hjärntrappan” i sin rehabilitering.

Studien visar att vår oro varit befogad och att hjärnskakningar är ett problem i Hockeyettan som vi omgående måste ta krafttag mot för att på sikt eliminera. Det kan ske på olika sätt men konkret vill vi ha betydligt hårdare bestraffningar, vilket vi är övertygade om är det mest effektiva sättet mot respektlösa våldsamma idiotiska tacklingar. Det i kombination med kommunikation och utbildning där respekten för andra spelare lyfts upp samt en likartad samsyn och rättvisa i disciplinnämnderna över hela Sverige.

Som ett led i att begränsa ökningarna av hjärnskakningar samt för att uppnå Hockeyettans mål har vi konkret föreslagit följande;

  • Information om respekt för varandra på isen
  • Kommunikation och utbildning
  • Ledarskapsfråga – rätt budskap till spelarna
  • Hårdare bestraffningar och längre avstängningar
  • Tillse att alla matcharrangörer har medicinsk kunnig och utbildad personal
  • Utbilda sjukvårdare med kunskap om hjärnskakningar så rätt behandling ges direkt
  • Inga dispenser för arenor med ”hjärnskaknings-plexiglas” efter en kortare tid med dispenser för att investeringarna i ”mjukt” plexiglas ska finansieras
  • Samverkan med övriga disciplinnämnder. 

Det är viktigt att Hockeyettan som ligaorganisation tar ansvar och utarbetar en handlingsplan samt följer upp att rehabiliteringen av hjärnskakningar genomförs på rätt sätt ute hos klubbarna. Vi kan dessutom skapa resurser för att utbilda klubbarna i denna otroligt viktiga fråga. Vi vill att klubbarna i Hockeyettan ska ha både kunskap och medicinsk personal för att på så sätt vara ett föredöme för vår sport.

Ett mycket bra och glädjande besked kan vi informera Sanny Lindström och många andra om, att Tommy Boustedt informerat oss om att Svenska Ishockeyförbundet den 21 september beslutat att svensk ishockey ska arbeta vidare med det viktiga projektet ”Nollvision hjärnskakningar”.

Gruppen kommer ledas av Hans-Göran Elo och består av representanter från SHL, SDHL, Hockeyettan, HockeyAllsvenskan, SICO samt Svenska Ishockeyförbundet.

Nu tar svensk ishockey tillsammans krafttag för att eliminera hjärnskakningar.

Ronnie Glysing
Ordförande Hockeyettan
070 – 960 01 10
[email protected]
www.hockeyettan.se

Hockeyettan är en organisation som samlar de 48 ishockeyklubbar i Sverige som är kvalificerade för spel i Hockeyettan. Matcherna lockar över 600 000 åskådare runt om i Sverige och många följer dessutom totalt över 600 livesända matcher under säsongen via webb-TV varje vecka. Hockeyettan samverkar med Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Hockeyligan samt HockeyAllsvenskan för att utveckla svensk ishockey.