Mariestad besegrade Skövde på nytt

Mariestad har blivit ett riktig spöke för Skövde IK som haft ofantligt svårt att vinna över sin derbyantagonist de senaste säsongerna.

Senast Skövde vann på hemmaplan var säsongen 2016/2017 mot sin ärkerival och i Veckans Match fortsatte kräftgången.

Men Skövde började bra i den femte veckans match och skapade ett par halvlägen under inledningen av den första perioden men Tobias Sandberg i gästernas kasse såg till att freda sitt mål.

Istället var det Mariestad som tog ledningen i matchen, i powerplay styrde Jesper Lindén in sitt tredje mål för säsongen.

Men Skövde replikerade per omgående, ett misslyckat försök till rensning gjorde att pucken hamnade hos hemmalagets Johan Planeby, han tog ett par skär in framför Sandberg och skickade in kvitteringen mellan benen på burväktaren.

Tre minuter senare var Mariestad tillbaka i förarsätet efter att Douglas Lögdal skickade iväg en puck mot Skövdemålet och där framför fanns Oliver Ödman-Hadzinikolic och styrde pucken förbi Hugo Fagerblom in till 1-2 för Mariestad.

Gästerna fick sedan ett gyllene läge att gå ifrån målmässigt när Skövdes Libelin Bäckström Valliant drog på sig en femminuters utvisning och gav gästerna ett långt powerplay.

Anledningen till utvisningen var att Filip Engqvist åkte på e

n hård tackling och i periodpaus misstänkte brorsan Linus Engqvist att karriären tyvärr kan vara över, men vi hoppas naturligtvis att det gick bra med Filip och att karriären inte är över.

Men Skövde spelade ett förtjänstfullt boxplay samtidigt som Mariestad inte lyckades skapa några riktigt farliga chanser.

Det var en hög intensitet i matchen och domarna hade en del situationer att stävja för att det inte skulle urarta men det skötte de på ett bra sätt.

I den andra perioden fortsatte intensiteten och det bjöds på en hel del fina och justa tacklingar under matchens gång. Men målmässigt fick publiken i Billingehov bara se ett mål under mittperioden och det var återigen gästerna som gjorde det.

Med dryga minuten kvar till paussignal skickade Alexander Anderberg iväg ett höstlöv mot Skövdes mål och Douglas Lögdal styrde in pucken bakom Fagerblom.

– Det handlar om att göra mål på sina chanser och vinna, sen behöver det inte alltid vara skönspel, sa Marcus Norell inför den tredje akten.

I den tredje perioden var det Skövde som sköt och sköt men de fick aldrig skjuta ur några farliga vinklar och Tobias Sandberg hade inga större bekymmer att freda sitt mål.

Samtidigt som Sandberg tog hand om det som nådde fram till honom såg Mariestad till att utnyttja sina chanser till fullo. På fyra skott gjorde gästerna två mål.

Först skulle en Skövdeback rensa ut pucken ur zon men pucken stannade på blålinjen, Linus Engqvist spelade den till Jesper Lindén som rundade backarna i hemmalaget innan han även rundade Hugo Fagerblom och placerade in 1-4 i kassen.

Med knappt sju minuter kvar att spela fastställde Oscar Olsson slutresultatet till 1-5 när han slog in en retur som Fagerblom lämnade och Mariestad fortsätter haka på i toppen av tabellen samtidigt som Skövde kommer allt längre ifrån Allettan-platsen.

– Det är jämnt i två perioder, Mariestad är tyngre och skickligare i sitt spel, sa Skövdes tränare Johan Hellström.

– Det är ruggigt tungt att förlora det andra derbyt den här säsongen, vi gör en helt okej match men det rinner iväg i tredje precis som sist, sa Skövdes lagkapten Oscar Forsmark.

– Vi siktar på att ta oss hela vägen upp så vi hoppas att vi står där när säsongen summeras, sa Mariestads Jesper Lindén efter matchen.

– Speciellt att vinna i Billingehov, vi följer vår matchplan och samlar ihop oss efter skadan på Filip Engqvist, det var första matchen efter skada så det är synd att han får lämna med hjärnskakning, sa Marcus Norell.